Των φυτοφαρμάκων και των άλλων χημικών προϊόντων, που λανσάρει παγκομίως η εταιρεία “Monsanto”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλες διαδηλώσεις με την συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων “Monsanto”, και ειδικότερα εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, των φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών προϊόντων, που λανσάρει παγκομίως η εταιρεία αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικά στοιχεία, οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 400 πόλεις σε 40 χώρες του κόσμου.sitari
Στην Ελβετία, περίπου 2.500 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βασιλεία και την Μορζ, όπου η “Monsanto” έχει την έδρα της για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.
Στην μακρινή Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα του αφρικανικού κράτους τουΜπουρκίνα Φάσο, 500 άνθρωποι έκαναν πορεία εναντίον του αμερικανικού γίγαντα της αγροτικής βιοτεχνολογίας, που εισήγαγε το 2003 στην Μπουρκίνα Φάσο το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Η χώρα αυτή είναι η μόνη στην δυτική Αφρική, που έχει πειραματισθεί με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού σε ανοιχτούς αγρούς.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το ζιζανιοκτόνο “Round-up”, προϊόν της “Monsanto”, που είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο «ένα μορατόριουμ τουλάχιστον 10 ετών» ώστε «να συνεχισθούν οι ανεξάρτητες έρευνες» για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Στο Παρίσι, 2.000 έως 3.000 άνθρωποι απάντησαν στην έκκληση οργανώσεων πολιτών και πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η “Greenpeace”. Οι διαδηλωτές φώναζαν «στην Μονσάντο όχι, στην υγεία μου ναι».
Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν συνολικά σε 35 πόλεις στην Γαλλία και συμμετείχαν σ’ αυτές πολλές χιλιάδες διαδηλωτών.
Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το ζιζανιοκτόνο “Round-up”, προϊόν της “Monsanto”, που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «πιθανόν καρκινογόνο» από την Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι αρμόδια για τον καρκίνο.
Στο Στρασβούργο, 800 έως 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διαμαρτυρήθηκαν, ξαπλώνοντας κάτω και τηρώντας ενός λεπτού σιγή μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, «ως φόρο τιμής στα υφιστάμενα και τα μελλοντικά θύματα, που δηλητηριάσθηκαν από τα φυτοφάρμακα», όπως είπε ένας από τους οργανωτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ