Ο  Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας (1821-1832) – Μέρος 1ο

Ο Yianni Cartledge θα παρουσιάσει δύο διαλέξεις με τίτλο «Ελληνικός πόλεμος της ανεξαρτησίας (1821-1832): Μεταξύ της ιστορίας και της ‘μυθιστορίας», ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα  Μελβούρνης. Η διάλεξη παρουσιάζεται σε συνεργασία της Κοινότητας με την Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών (NUGAS). Το πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, στις 19:00.

Αυτές οι διαλέξεις εξετάζουν τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας από μια σειρά κριτικών προοπτικών. Το πρώτο μέρος εξετάζει τις σχετικές βασικές γνώσεις της Επανάστασης, καθιερώνοντας τη θέση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ευρώπη και τον κόσμο κατά τον δέκατο όγδοο και στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές περιόδους, όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, καθώς και την ανάπτυξη των επαναστατικών ιδεών και του εθνικισμού στα Βαλκάνια. Το ζήτημα του «ποιος είναι Έλληνας» ξετυλίγεται επίσης, βοηθώντας στα συμφραζόμενα των αρχών της εξέγερσης. Στη συνέχεια, το Μέρος Ι διερευνά τις αρχές της Επανάστασης και το αρχικό ξέσπασμα. Το Μέρος ΙΙ θα ασχοληθεί με τον ίδιο τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των σφαγών, του εμφυλίου πολέμου, της αιγυπτιακής εισβολής και του Ναυαρίνου. Στη συνέχεια, θα ολοκληρώσει με τα επακόλουθα του πολέμου και τη σύγχρονη αντίληψη. Αν και καλύπτονται πολλά, αυτή η σειρά ελπίζει να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα προοπτικών, ιδεών και νοημάτων και να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για τον πόλεμο στην 200ή επέτειό του.

Ο Yianni Cartledge είναι υποψήφιος για διδακτορικό στο Flinders University, της Νότιας Αυστραλίας. Έχοντας πάθος για τις ελληνικές, οθωμανικές, βρετανικές και αυστραλιανές ιστορίες, καθώς και τις ιστορίες μετανάστευσης και διασποράς, το τρέχον έργο του στοχεύει να συνδυάσει όλους αυτούς τους τομείς. Η διατριβή, με τίτλο «Aegean Islander Migration to the United Kingdom and Australia, 1815-1945: Emigration, Settlement, Community Building and Integration», θα διερευνήσει τις περιπτώσεις των Χιωτών του Λονδίνου και των Ικαρίων της Νότιας Αυστραλίας. Η διατριβή του για το 2018 διερεύνησε τη σφαγή της Χίου το 1822 υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους τρόπους με τους οποίους επηρέασε τη βρετανική στάση απέναντι στους Έλληνες, οδηγώντας σε χριστιανική-ανθρωπιστική παρέμβαση. Ένα άρθρο που προήλθε από τη διατριβή του, με τίτλο «Η σφαγή της Χίου (1822) και ο πρώην βρετανικός χριστιανικός-ανθρωπισμός», δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην έκδοση Historical Research. Πρόσφατα δημοσίευσε μια βιογραφική καταχώριση από τον έμπορο και ψαρά της Νότιας Αυστραλίας, Γιώργο Αγγελάκη, στο Australian Dictionary of Biography.

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ