Με τον Aυστριακό Υπουργό Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς (Sebastian Kurz).
Σύντομη συζήτηση του Υπουργού κ. Kurz με τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση.

Στις 6 Απριλίου 2017 έλαβε χώρα στο Μόναχο η ετήσια δεξίωση της Ελληνικής Ακαδημίας σε συνεργασία με την Πολιτική Ακαδημία Τούτσινγκ, την Ευρωπαική Ακαδημία Βαυαρίας, την Ευρωπαική Ένωση Μονάχου, τους Νέους Ευρωπαίους, τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Άνω Βαυαρίας.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας κ. Sebastian Kurz, ο οποίος και μίλησε με θέμα „Η Ευρωπαική Ένωση, η πολιτική για τους πρόσφυγες και η ευρωπαική συνοχή: Ποιόν δρόμο ακολουθεί η Ευρωπαική Ένωση;“

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άνω Βαυαρίας, κ. Dr. Eberhard Sasse, τον υψηλό επισκέπτη καλοσώρισε εκ μέρους όλων των συνδιοργανωτών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, δικηγόρος κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο επίκαιρο αυτό θέμα και τόνισε τα ακόλουθα:

Στο έτος 2016 ζήσαμε πολλά (άσχημα) γεγονότα και το έτος 2017 δεν υπόσχεται κάτι καλύτερο. Στη πραγματικότητα τα προβλήματα της Ευρώπης δεν λιγόστευσαν το περασμένο 12μηνο, απεναντίας οι προκλήσεις έγιναν μεγαλύτερες. Η Ευρώπη δεν έχει μόνο προβλήματα. Η Ευρωπαική Ένωση αποτελεί από την ίδρυσή της προ 60 ετών, μια ιστορία επιτυχίας και είναι ένα μοναδικό έργο ειρήνης. Από μια αρχική εμπορική συνεργασία πρώην αντιπάλων, έγινε μια διεθνής και πλούσια σε επιρροή ένωση κρατών. Ειρήνη, Ελευθερία και Ευημερία είναι οι κεντρικοί κίονες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαική ιδέα και αποτελούν παράδειγμα μίμησης και σημεία προσανατολισμού και για άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν έζησαν ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια διάσταση ελευθερίας, ειρήνης, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως τα τελευταία έτη. Πρέπει όμως η τωρινή κρίση της Ευρωπαικής Ένωσης να ξεπεραστεί και η Ερωπαική Ένωση, με ενωμένες δυνάμεις, να προετοιμαστεί για το μέλλον, ως μία ένωση αξιών. Δεν πρέπει να συζητούμε για το εάν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγώτερη Ευρώπη. Το ερώτημά μας πρέπει να είναι: „Που χρειαζόμαστε ευρωπαικές λύσεις. Ποιούς στόχους πρέπει να πετύχουμε με κείμενα και αποφάσεις για ενσωμάτωση. Που θα πρέπει να αναζητηθούν οι δραστηριότητες και ικανότητες των μελών-κρατών“. Πρέπει να εδραιώσουμε την Ευρώπη εκ των έσω και να την κάνουμε ικανή να αντιστέκεται σε εξωτερικές ανασφάλειες και αβεβαιότητες. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις ταχέως και με προσανατολιστικό στόχο. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει με καλύτερο επικοινωνιακό τρόπο την αξία της και να την κάνει βιώσιμη στους ανθρώπους.

Δεν επιτρέπεται να δεχθούμε να χρησιμοποιείται η Ευρώπη ως τόπος προβολής φὀβων της παγκοσμιοποίησης και μπάλα παιχνιδιού για τους λαικιστές. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε τα ανάλογα πολιτικά πρόσωπα, τα στρατηγικά κεφάλια που θα κάνουν αυτή την Ευρώπη ικανή για το μέλλον και θα την ισχυροποιήσουν. Η Ευρώπη ζεί και δεν πρέπει να μιλάμε για το θάνατό της. Λειπει όμως προς το παρόν, στη διοικητική της οργάνωση, μια εμπνευσμένη μελλοντική στρατηγική, καθώς επίσης και διαφάνεια και αποδεικτικά στοιχεία. Παρά ταύτα όμως ένα είναι ήδη βέβαιο. Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι ζουν στην Ευρώπη. Οι πόλεις που έχουν υψηλότερες αξίες ζωής βρίσκονται στην Ευρώπη. Η καλύτερη φροντίδα υγείας υπάρχει στην Ευρώπη. Από την Ευρώπη προέρχονται οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν αναφορά στο χρηματηστήριο και οι περισσότεροι ολυμπιονίκες. Στην Ευρώπη γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το μόνο που λείπει τώρα τελευταία στην Ευρώπη είναι η αυτοσυνειδησία.

Και αυτό αλλάζει με αργούς ρυθμούς, αλλά !!

Από τότε που πέραν του Ανταντικού διοικεί ο Ντόνλαντ Τράμπ και πολλά που είχαν κατακτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, από το Κράτος Δικαίου μέχρι και το ελεύθερο εμπόριο αμφισβητούνται, κάτι άλλαξε και στη Ευρώπη. Από τότε που εθνικιστές και λαικιστές σ΄αυτή τη πλευρά του Ατλαντικού απειλούν τις δικές τους ευρωπαικές αξίες, αρχίζουν και μεγαλώνουν οι ενάντιες δυνάμεις. Το βλέπει κανείς στο Βερολίνο, στη Βιέννη ή στη Λισαβώνα, καθώς επίσης και κάθε Κυριακή εδώ στο Μόναχο, όπου κάθε Σαββατοκύριακο χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν αυτή την Ευρώπη.

Το διαπιστώνει κανείς και στην εμπορική ανάκαμψη που υπάρχει στον πλανήτη μας. Η Ευρώπη που θεωρείται αποσβυσμένη αποτελεί ξαφνικά και πάλι μια προοπτική. Δεν είναι ένα επεισόδιο του παρελθόντος αλλά μια υπόσχεση για το μέλλον. Είναι μια εναλλακτική λύση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους απολυταρχικούς ηγέτες στις γειτονικές μας χώρες. Κανείς δεν πρέπει πλέον να επεξηγεί την υπαρξιακή αναγκαιότητα της Ενωμένης Ευρώπης, αυτή είναι ξαφνικά αυτονόητη.

Είνα κάτι, όπως μία νεο-ίδρυση της Ευρώπης.

Η σημερινή εκδήλωση σκοπό έχει να συμβάλλει στο να σκεφτούμε βαθύτερα, ή ακόμη και να δώσουμε ώθηση και παρορμήσεις για μια λύση, αγαπητέ Σεμπάστιαν και ελπίζω ότι στο τέλος δεν θα πέσουμε όλοι με τη σειρά από τον ολυμπιακό πύργο του Μονάχου, επειδή όλα φαίνονται μαύρα και ζοφερά. Το θέμα είναι άκρως ενδιαφέρον και χαίρομαι για την διάλεξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σεμπάστιαν Κουρτς και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο υπουργός κ. Kurz, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα που αφορούν την περαιτέρω συνοχή της Ευρώπης και τα νέα δεδομένα, μετά και την έξοδο της Μ. Βρετανίας, και στο προσφυγικό, που ταλανίζει την Ευρώπη και όχι μόνο. Τόνισε ότι το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών-κρατών της ΕΕ και ότι η λύση δεν είναι μόνο η υποδοχή των προσφύγων, αλλά κυρίως η καταπολέμηση των αιτιών πολέμου και προσφυγιάς και οι επενδύσεις σε χώρες που πλήτονται από ανεργία και φτώχεια. Το κλείσμο των συνόρων είναι για τον υπουργό αναγκαίο κακό για να καταπολεμηθούν οι κακοποιές ομάδες μαφίας εμπόρων που κερδίζουν από τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων, προσφέροντάς τους βέβαιο πνιγμό στη Μεσόγειο, για να πλουτίζουν οι ίδιοι. Γνωρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας για την περίθαλψη των προσφύγων, πιστεύει όμως ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της Ευρώπης, με το να λάβει μέτρα που θα αποθαρρύνουν ανθρώπους να διακινδυνεύουν μια προσφυγιά. Η Ευρώπη πρέπει να λύσει τα προβλήματα των προσφύγων στα κράτη, στον τόπο και χώρο που δημιουργούνται. Η συζήτηση που ακολούθησε και με τον τρόπο που την συντόνισε η διευθύντρια της Πολιτικής Ακαδημίας, καθηγήτρια κ. Ursula Münch, ήταν άκρως πολυδιάστατη και ενδιαφέρουσα.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών περευρέθηκαν επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας, όπως λ.χ. η βαυαρή Υπουργός για θέματα Ευρώπης, κ. Μέρκ, ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Ευρωβουλευτές, μέλη της Βαυαρικής Βουλής, του Δημοτικού Συμβουλίου Μονάχου, ο διεθυντής της Αστυνομίας Μονάχου, Νομάρχες και Περιφεριάρχες της Βαυαρίας, επιχειρηματίες, Πρέσβεις και Γενικοί Πρόξενοι, μεταξύ των οποίων και η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, κ.α.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσώπησε ο Ο Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία ο διεθυντής του καθολικού γραφείου Βαυαρίας κ. Λόρεντς Βολφ.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης χαιρέτισε ιδιαίτερα τον αυστριακό υπουργό κ. Kurz και του τόνισε την ανάγκη, να στηρίξει η χώρα του την Ελλάδα στην κρίση που διέρχεται και ιδιαίτερα στο προσφυγικό για το καλό όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και κυρίως για το καλό της Ευρώπης και συνεπώς και της Αυστρίας.

Την εκδήλωση κάλυψαν τηλεοπτικά δύο τηλεοπτικά συνεργεία και αρκετοί δημοσιογράφοι.

Στις συνημμένες φωτογραφίες: ο Υπουργός κ. Kurz, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας κ. Κωσταντινίδης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

PDF: Άρθρο στην εφημερίδα Münchner Merkur
Link: Ρεπορτάζ από την τηλεόραση münchen.tv

Sebastian Kurz in München – Der österreichische Außenminister ist zu Besuch beim Jahresempfang der Europa Union

Συνημμένες φωτογραφίες: Christian Lehrer
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ