Στα πλαίσια της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα από 5-7 Νοεμβρίου 2019 στη βαυαρική πόλη Erding, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, συναντήθηκε και με μέλη της ελληνικής παροικίας Μονάχου και Βαυαρίας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Αργυρή Παρασύρη-Μπάουερ, ο κ. Θεόδωρος Λουπεγίδης, μέλος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου, ο πρόεδρος της Ελλληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου και περιχώρων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη πόλη Haar, κ. Απόστολος Κώτσης, ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο κ. Γεώργιος Παππάς, ο ομότιμος καθηγητής της νομικής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής ο κ. Κυριάκος Ξεπαπαδάκος, ο κ. Νικόλαος Παρασύρης, ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Ντανέλης, ο κ. Κωνσταντίνος Νταλακίδης και ο κ. Πέτρος Μαμαλάκης.

Όλοι οι παρόντες εξέφρασαν στον κ. Πατούλη την απογοήτευσή τους και την πικρία τους για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σχετικά με τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, και τον παρεκάλεσαν να μεταφέρει στην ελληνική Κυβέρνηση τον προβληματισμό τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γεώργιος Παππἀς „μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν, τώρα όμως τους αφαιρείται αυτή η δυνατότητα“. Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και έκανε επίσης και αναφορά στην τραγωδία του πρώην ελληνικού ιδιόκτητου οικοπέδου και του ελληνικού σχολείου Μονάχου που επρόκειτο να κτισθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα χάθηκε. Ακολούθησε συζήτηση και για άλλα θέματα, όπως λ.χ. διεθνής προβολή της Ελλάδας μέσα από συνομοσπονδίες συλλόγων, όπως λ.χ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, η περαιτἐρω καλλιέργεια και σύσφιγξη ελληνογερμανικών δεσμών και συνεργασίας, η αξιοποίηση τρόπων και μεθόδων για τη προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα κ.λ.π. O Περιφερειάρχης κ. Πατούλης γνωστοποίησε ότι σύντομα θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Αττικής γραφείο και υπηρεσία για τον απόδημο Ελληνισμό.

Στη φωτογραφία 07 ο κ. Norbert Barthle, Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός και Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου κ. Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ευχαριστεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμμετοχή και συνδρομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στις εργασίες της Συνέλευσης. (συνημμένο ρεπορτάζ).

Στη φωτογραφία 0921 ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας με το ζεύγος Γρίβα (από τον Νομό Κοζάνης) και τον π. Απόστολο Μαλαμούση.(συνημμένο ρεπορτάζ).

 

Φωτογραφίες: www.grde.eu, Κουγιουμουτζής, Κώτσης, Μαλαμούσης

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Ρεπορτάζ για την 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση στη Βαυαρία και τη συμμετοχή της Παροικίας μας

Όπως είναι γνωστό η Ελληνογερμανική Συνέλευση ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, με σκοπό τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες, Δήμους και Κοινότητες.

Από 5 μέχρι 7 Νοεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στη πόλη Έρντινγκ (Erding) της Βαυαρίας η 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 300 εκπροσώπων, Ελλήνων και Γερμανών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. O γενικός τίτλος της Συνέλευσης εἰναι:

„ΝΕΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για ποιο δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση – Νέοι δρόμοι για ποιο ισχυρή Ευρώπη“.

Η Συνέλευση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο εναλλάξ στην Ελλάδα και στη Γερμανίας οργανώθηκε εφέτος από τον κ. Norbert Barthle, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό και Εντεταλμένο της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου κ. Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα επί μέρους θέματα που τέθηκαν επί τάπητος και που συζητήθηκαν με τεκμηριωμένες εισηγήσεις και καρποφὀρες παρεμβάσεις των συνέδρων, όπως λ.χ.: η θεσμοθέτηση της Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για διμερή συνεργασία, οι υφιστάμενες συνεργασίες και η δρομολόγηση νέων συνεργασιών, οι ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων, η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση θεσσαλονίκης 2020, η ανάπτυξη της υπαίθρου και οι επαγγελματικές ευκαιρίες, τα λύματα και η κομποστοποίηση, η προώθηση γεωργικών προιόντων, η γεωθερμία και οι ιαματικές πηγές, η γεφύρωση ανισοτήτων και οι ισότιμες συνθήκες διαβίωσης, η καινοτομία και η τεχνολογία για ανθεκτικές δημοκρατίες, η βιώσιμη διαχείρηση των απορριμάτων και η κυκλική οικονομία, οι συμπράξεις Δημοσίου-Ῑδιωτικού τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο,ο  τουρισμός κ.λ.π.

Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν κατά ομάδες α) μια υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρησης αποβλήτων, β) ένα συνεταιρισμό που διανέμει τοπικά βιολογικά προιόντα με οικολογική διαχείρηση, γ) το εργοστάσιο μπύρας Erdinger και δ) την εταιρεία που εκμεταλεύεται τη γεωθερμική ενέργεια, που παρέχει η ιαματική πηγή της πόλης και από την οποία τροφοδοτούνται τα ιαματικά λουτρά και η τηλεθέρμανση που καλύπτει περίπου το 15% των αναγκών της πόλης σε θερμότητα.

Τη γερμανική πολιτεία εκπροσώπησαν στη Συνέλευση ο βαυαρός Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Dr. Florian Herrmann, ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Dr. Ernst Reichel, ο Δήμαρχος της φιλοξενούσας πόλης κ. Max Gotz, βαυαροί βουλευτές κ.α.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησαν ο Πρέσβης κ. Θεόδωρος Δασκαρόλης και η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου. Παρέστησαν επίσης ο πρώην Πρέσβης στο Βερολίνο κ.Τάσος Κριεκούκης και ο κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης, Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων τοποθετημένος στη Πρεσβεία στο Βερολίνο.

Από την παροικία Μονάχου έλαβαν μέρος στις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, η κ. Εύα Γρίβα με τον σύζυγό της Ιωάννη, ο ομότιμος καθηγητής νομικής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ο πρόεδρος της Ελλληνοβαυαρικής Κοινότητας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη πόλης Haar, κ. Απόστολος Κώτσης, η κ. Σώζα Μπαλδεράνου, δημοτική σύμβουλος στη πόλη Τάουφκιρχεν και η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νυρεμβέργης κ. Αλίκη Αλέσικ.

Ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο κ. Γεώργιος Παππάς συντόνισε άριστα τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ενώ η συμπατριώτισσά μας κ. Ελένη Βούλγαρη-Ποπ συνόδευσε, ως μεταφράστρια, το πρόγραμμα της Συνέλευσης.

Ο γερμανός συνδιοργανωτής της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Norbert Barthle, βράβευσε μέλη της Συνέλευσης που εργάστηκαν μακροχρόνια για τον κοινό αυτό σκοπό και ευχαρίστησε ιδιαίτερα και άλλους επισήμους εκπροσώπους, όπως τον Πρέσβη κ. Δασκαρόλη, τη γερμανίδα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη κ.Sibylla Bendig και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, προσφέροντάς τους ένα πακέτο με βαυαρικά εδέσματα και ποτά.

Οι διοργανωτές δεν παρέλειψαν να στήσουν μέσα στην αίθουσα του επισήμου δείπνου και δύο οθόνες από τις οποίες οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Μπάγιερν Μονάχου και Ολυμπιακού Πειραιώς, στην Αρένα του Μονάχου.

 

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης