– Η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές, όσον αφορά τις επενδύσεις.
– Τα κέρδη για το ρωσικό νόμισμα ήταν υψηλότερα από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ενώ το ρούβλι μπορεί σύντομα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν και υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ότι θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επιμέλεια:Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έκπληκτοι παρακολουθούν οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές την άνοδο του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο ανατιμήθηκε κατά 22,3% μέσα σε μόλις δύο μήνες επιδεικνύοντας τις καλύτερες επιδόσεις νομίσματος στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζιμ Ρότζερς, σε ομιλία του σε συνέδριο της “BCS Financial Group” στην Μόσχα, τόνισε, πως πλέον οι επενδύσεις σε δολάρια και ευρώ είναι κοντόφθαλμες. «Πρέπει να επενδύσουμε στα ρούβλια και την ρωσική χρηματιστηριακή αγορά» δήλωσε ο Ρότζερς, σύμφωνα με την εφημερίδα “RBC”, τονίζοντας, πως «η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές για μένα, όσον αφορά τις επενδύσεις»!
Ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν, ότι στην Ρωσία θα υπάρξει, είτε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, είτε άνευ όρων ύφεση, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους έφθασε το 0,4% για το 2014, έχοντας απορροφήσει πλήρως τις ζημιές από τις δυτικές κυρώσεις και έχοντας “ανοίξει” καινούριες δουλειές με τις χώρες της Ασίας.

Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, που δεν χρειάζεται να εισάγει πρώτες ύλες και διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία και επιστημονικό δυναμικό για να παράξει οτιδήποτε

Για οποιονδήποτε γνώριζε τα πραγματικά δεδομένα της ρωσικής οικονομίας, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Είναι, ίσως, η μόνη χώρα στον κόσμο, που δεν χρειάζεται να εισάγει πρώτες ύλες και διαθέτει επαρκή τεχνογνωσία και επιστημονικό δυναμικό για να παράξει οτιδήποτε από το μηδέν.
Συν τοις άλλοις η Ρωσία θεωρείται ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του πλανήτη, με αποτέλεσμα, όχι μόνον να μπορέι να θρέψει το ρωσικό πληθυσμό χωρίς “βοήθειες”, αλλά να πραγματοποιεί και μεγάλες εξαγωγές.
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι της μη κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας, παρά τα σχέδια που έκαναν στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας, ότι θα ξανακέρδιζαν την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη αρκετά εύκολα και απλά,συντονίζοντας όλες τις προσκείμενες στις ΗΠΑ χώρες, εναντίον της Μόσχας.
«Από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου 2015, το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε κατά 22,3%, επιδεικνύοντας τις καλύτερες επιδόσεις νομίσματος στον κόσμο» τονίζει ο επικεφαλής αναλυτής της UFS IC, Αλεξέι Κοζλώφ.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge

Τα κέρδη για το ρωσικό νόμισμα ήταν υψηλότερα από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Τα κέρδη για το ρωσικό νόμισμα ήταν υψηλότερα από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μια τάση, που το ρούβλι συνήθως ακολουθεί στενά. Κατά την ίδια περίοδο, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκε κατά μόλις 9,8%, από 53 δολάρια στα 58,2 δολάρια. Σύμφωνα με τον Κοζλώφ, η ανάκαμψη του ρουβλίου μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό, στο ενδιαφέρον των επενδυτών στις υψηλές αποδόσεις, που συσσωρεύτηκαν από τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Τα κέρδη για το ρούβλι σημειώνονται, μετά την πορεία βύθισής του, όπου το ρωσικό νόμισμα έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2014.
Ο Κονσταντίν Κοριστσένκο, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Τμήματος “Stock Market and Financial Engineering” της ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, που επηρεάζει έντονα την δημοσιονομική πολιτική της ρωσικής Κυβέρνησης, δηλώνει στην “RBTH”, ότι το ράλι του ρωσικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες είναι ένας συνδυασμός πολλών ευνοϊκών παραγόντων.

«Το ρούβλι μπορεί σύντομα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν και υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ότι μπορεί να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Βασικός παράγοντας, κατά τον Κοριστσένκο, ήταν η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να χορηγήσει δάνεια σε ξένο νόμισμα ύψους 30 δισεκατομμυρΐων δολαρίων σε τράπεζες, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο από 17% στο 14%, σε συνδυασμό με τη μείωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία.
«Όλο αυτό έχει κάνει τις επενδύσεις σε ρούβλι και περιουσιακά στοιχεία σε ρούβλι πιθανόν ελκυστικότερα», σημειώνει ο Κοριστσένκο.
Από την πλευρά του, ο Αντόν Σορόκο, αναλυτής της “Finam Investment”, εκτιμά, ότι το ρωσικό νόμισμα μπορεί σύντομα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν και υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ότι μπορεί να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας,
Στους θετικούς παράγοντες αυτής της εξέλιξης ο κ. Σορόκο περιλαμβάνει τις συμφωνίες με επιμέρους χώρες της ΕΕ, όπου συγκαταλέγονται και οι υποσχέσεις για ρωσικές επενδύσεις, που έγιναν κατά την διάρκεια των συνομιλιών του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα, στις 8 Απριλίου.
«Η γενική κατάσταση στην Ουκρανία αυτή την στιγμή φαίνεται σταθερή, έτσι φαίνεται να μην υπάρχει κανένας λόγος για την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σκληρύνουν τη ρητορική τους», εκτιμά ο κ. Σορόκο.

«Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί, ότι η απότομη αύξηση στην τιμή του ρουβλίου θα καταστεί μια μακροπρόθεσμη τάση»

Εξάλλου, ο επικεφαλής αναλυτής της UFS IC Αλεξέι Κοζλώφ, αφενός μεν συμφωνεί, πως το γεγονός της ενίσχυσης του ρουβλίου πιστώνεται στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει αναπτύξει μια νομισματική πολιτική, που περιορίζει σημαντικά την μεταβλητότητά του, και αφετέρου παρατηρεί, πως, παρά τα κέρδη, που πραγματοποιούνται από το ρούβλι, μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στο ενδιαφέρον των επενδυτών στην ρωσική οικονομία.
Οι ειδικοί, πάντως, δεν έχουν ακόμη πειστεί, ότι η απότομη αύξηση στην τιμή του ρουβλίου θα καταστεί μια μακροπρόθεσμη τάση.
«Οι ισχυρισμοί, ότι η τιμή του ρουβλίου δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου, δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι. Αντίθετα, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα διαφορετικό επίπεδο, ανάμεσα στο ρούβλι και την τιμή του πετρελαίου για το 2015», ισχυρίζεται ο κ.Κοριστσένκο, πρώην αναπληρωτής Πρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο ίδιος προσθέτει, μάλιστα, ότι η κατεύθυνση των διεθνών τιμών του πετρελαίου είναι ασαφής: Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν στέλνει ένα θετικό μήνυμα, ενώ η σύγκρουση στην Υεμένη, συνιστά μια αρνητική επιρροή.

«Η ρωσική Κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα για τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς, αντί να ελπίζει σε μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου»

Η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να επιβαρύνεται με σοβαρά προβλήματα, λένε οι ειδικοί.
«Η έλλειψη κεφαλαίων, που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές τράπεζες, η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης και η συνεχιζόμενη τάση προς έναν αυξανόμενο ρόλο του κρατικού τομέα στην οικονομία, προκαλούν ανησυχία και συγκρατούν την αισιοδοξία για την μελλοντική αξία του εθνικού νομίσματος», παρατηρεί ο κ. Κοριστσένκο.
Αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν και η φυγή κεφαλαίων από την Ρωσία παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα, τότε οι προοπτικές του ρουβλίου για το 2016 θα είναι ζοφερότερες από το 2015, κατά τον κ. Κοριστσένκο.
Η συνολική εικόνα του ρουβλίου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ καλύτερη από ότι πριν από μερικούς μήνες, αλλά για να συνεχιστεί η θετική τάση, θα πρέπει η ρωσική Κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα για τους μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς, αντί να ελπίζει σε μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου, καταλήγει, ο πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κεντρική Τράπεζας.

«Η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές, όσον αφορά τις επενδύσεις»

Η άνοδος της ρωσικής χρηματιστηριακής αγοράς, παρά τις δυτικές κυρώσεις, και η αντοχή του ρωσικού νομίσματος, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την υποτίμηση, καθιστούν τις επενδύσεις σε ρούβλια άκρως ελκυστικές, ακόμα και για τους πανίσχυρους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, που ελέγχουν πολύ καλά την κατάσταση, πριν προχωρήσουν σε επενδυτικές κινήσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί, όπως προαναφέραμε, η τοποθέτηση του γνωστού Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος, σε ομιλία του σε συνέδριο της BCS Financial Group στην Μόσχα, τόνισε, πως πλέον οι επενδύσεις σε δολάρια και ευρώ είναι κοντόφθαλμες. «Πρέπει να επενδύσουμε στα ρούβλια και την ρωσική χρηματιστηριακή αγορά» δήλωσε ο Ρότζερς, σύμφωνα με την εφημερίδα RBC, τονίζοντας πως «η Ρωσία είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές, όσον αφορά τις επενδύσεις».

«Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να βλάψει την οικονομία της, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ρωσία

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο “Bloomberg”, η αντοχή και η αύξηση της αξίας του ρουβλιού αντέκρουσε τις προβλέψεις των περισσότερων δυτικών αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν κύριο παράγοντα ενίσχυσης του ρωσικού νομίσματος, την ανακωχή στην Ουκρανία: «Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, το ρωσικό νόμισμα με τις παραμέτρους του πέρασε από την χειρότερη στην καλύτερη κατηγορία παγκοσμίως, αντικρούοντας τις προβλέψεις, ακόμη και των πιο ακριβών αναλυτών».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκειμένου να βλάψει την οικονομία της, αλλά στην πραγματικότητα αυτά τα μέτρα τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ρωσία, έγραψε ο αναλυτής του πρακτορείου “Bloomberg”, Marketwatch, Μάθιου Λιν.
Ο Λιν σημείωσε, ότι νωρίτερα η Ρωσία, ως μια χώρα πλούσια, με πόρους καθώς και με μορφωμένους δημιουργικούς ανθρώπους, στηρίχθηκε πάρα πολύ στον τομέα της ενέργειας.
Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν διεγερτική δράση στην ρωσική οικονομία, όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας, εκτίμησε ο αναλυτής.

«Η ρωσική ανάπτυξη το 2014 είναι μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας για την ίδια περίοδο και περίπου η ίδια με αυτή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας»,

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό, ότι η Ρωσία «θα αναγκαστεί να δημιουργήσει» μια βιομηχανικά ανεπτυγμένη οικονομία, λόγω των μέτρων, που έχουν εγκριθεί εις βάρος της – κατά παράδοξο τρόπο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξή της.
Έτσι, οι οικονομικές κυρώσεις είναι, κατά πάσα πιθανότητα, «το πιο αναποτελεσματικό όπλο στη διεθνή πολιτική», σημειώνει ο αναλυτής του Marketwatch.
«Έγινε κάτι, που δεν ήταν αναμενόμενο», ανέφερε ο Λιν. Ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν, ότι στην Ρωσία θα υπάρξει, είτε μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, είτε άνευ όρων ύφεση, την περασμένη εβδομάδα έγινε σαφές, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους αποτέλεσε το 0,4%», συνεχίζει ο ίδιος.
«Δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά είναι περισσότερη η ανάπτυξη από την Γαλλία για την ίδια περίοδο και περίπου η ίδια με την Γερμανία και την Ιαπωνία», δήλωσε ο Λιν.
Ο ίδιος εφιστά την προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση του ρωσικού νομίσματος, το οποίο αναγνωρίστηκε ως καλύτερο για τους τελευταίους τρεις μήνες. Και είναι το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι το 2014 το ρούβλι θεωρήθηκε το πιο προβληματικό νόμισμα στον κόσμο, υπενθυμίζει ο αναλυτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ