Προειδοποιεί η ελληνική στρατιωτική ηγεσία!
-Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, η δέσμευση ολόκληρου σχεδόν του Αιγαίου για την πραγματοποίηση τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες διεκδικεί μέχρι και την Θεσσαλονίκη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, για “έκρηξη” της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα η ελληνική στρατιωτική ηγεσία το Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Η Τουρκία επεδίωξε με κάθε τρόπο να τερματιστεί η επιχείρηση αυτή, προφανώς διότι επιδιώκει να υλοποιήσει στο Αιγαίο κάποια σχέδια, που εμποδίζονται από την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αλλά τελικώς η θέση της Ελλάδας, που εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την διάρκεια της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες υπερίσχυσε.tourkia
Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν εφησυχάζει, αλλά προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία στην ελληνική Κυβέρνηση, λόγω του ότι η Άγκυρα φαίνεται να έχει βάλει στόχο την προώθηση των αξιώσεων της στο Αιγαίο και θεωρεί, πως η παρουσία της Συμμαχίας ιδίως στην περιοχή της Χίου, στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά της.
Βεβαίως, μέχρι τώρα πολλές φορές οι Τούρκοι έχουν προβεί σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και εθνικών μας χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, φθάνοντας μέχρι στο σημείο να καταρτίσουν σχέδιο κατάληψης της νησίδας Παναγιά (σχέδιο Suga), παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ, που συνεχίζει, ωστόσο, να κρατά ουδέτερη στάση.

Η ανησυχία των επιτελών του Πενταγώνου επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις της Άγκυρας να δεσμεύσει σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων, παραβιάζοντας όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας!

Πάντως, είναι πολύ πιθανό, όπως εκτιμούν ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες, οι Τουρκία να αλλάξει την στάση της και από εκεί που θεωρούσε, πως η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι ανασταλτικός παράγοντας στα σχέδιά της, να θεωρήσει, πως με την παρουσία των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μπορεί να ξεδιπλώσει όλα το πλάνο των επιδιώξεων της στο Αιγαίο και στον Έβρο, εκβιάζοντας, ίσως, μία νομιμοποίηση τους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κλιμακώσει την ρητορική του, όσον αφορά στην Συνθήκη της Λωζάννης και από την αμφισβήτηση πέρασε στην ξεκάθαρη επιδίωξη της αναθεώρησης της με αλλαγή συνόρων, διεκδικώντας, εκτός από νησιά μας στο Αιγαίο και περιοχές της δυτικής Θράκης, ακόμη και την Θεσσαλονίκη!
Επισημαίνεται, ότι η ανησυχία των επιτελών του Πενταγώνου φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις της Άγκυρας να δεσμεύσει σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων, παραβιάζοντας όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας
Εκτός των τεσσάρων μεγάλων περιοχών, που παράνομα έχει δεσμεύσει για ασκήσεις από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, δέσμευσε, επιπλέον, όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, από την Λήμνο μέχρι την Κρήτη και όλα τα διεθνή ύδατα από την Κρήτη μέχρι το Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο, η Τουρκία να στήσει μια κρίση στο Αιγαίο μέσα στο επόμενο διάστημα, για το οποίο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει τα μέτρα τους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι τα μνημόνια έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ελληνικό Στράτευμα!

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει, επίσης, και αρκετές θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 25ου Μεσημβρινού, που διατρέχει την μέση του Αιγαίου, προκαλώντας «ασφυξία» σε ελληνικά νησιά, όπως είναι η Σκύρος, βασικός πυλώνας της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, η Άνδρος και ευρύτερες περιοχές στις Κυκλάδες, κ.α.
Είναι η πρώτη φορά, που γίνεται κάτι τέτοιο από το 1974, ενώ αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα ελληνικά πλοία και τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν να κινηθούν σε αυτές τις περιοχές, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος ή πρόκλησης πυρών από την πλευρά των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων.
Δεδομένης και της πολιτικής αναταραχής, που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο, η Τουρκία να στήσει μια κρίση στο Αιγαίο μέσα στο επόμενο διάστημα προς υλοποίηση των αξιώσεων, που εγείρει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Αξίζει να αναφερθεί, ότι μόνον σε μία ημέρα, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, η τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε 46 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου.
Στο ενδεχόμενο να σημειωθεί ένα μείζον πολεμικό επεισόδιο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται να έχουν λάβει τα μέτρα τους, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι τα μνημόνια έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ελληνικό Στράτευμα και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής, συνεπώς και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.