Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η ελληνική Κυβέρνηση αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, καθώς θεωρεί, ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, 4 Μαΐου, η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό ανέφεραν από τις Βρυξέλλες οι πηγές αυτές, εξηγώντας, πως ο βασικός στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή για αυτά, στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί, σε πρώτη φάση, ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς, που είχε θέσει σε σχέση με την χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα, υποχωρώντας από την τωρινή αμετακίνητη στάση της.

Σε δεύτερη φάση θα τεθούν στο τραπέζι τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα, με στόχο την συνολική συμφωνία,προκειμένου η Ελλάδα να εκταμιεύσει τα κονδύλια απο την ΕΚΤ

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα, με στόχο πλέον την συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων, που η Ελλάδα έχει να παίρνει από την δανειακή σύμβαση.euro-nea
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ήδη ξεκίνησαν και, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ.
Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στην συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν και τεχνικά κλιμάκια, ανάλογα με το θέμα που τίθεται.