– Η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη της συμφωνίας και για την παροχή πόρων στην ελληνική Κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση, με βάση την οποία αποδέχεται επί της ουσίας την λίστα των μέτρων, που είχε καταθέσει η ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.Fahnen_Europaparlament
Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο, που τιτλοφορείται «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», η Κομισιόν δείχνει, πως κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να γεφυρωθούν οι διαφορές όλων των πλευρών και να λυθεί το ελληνικό ζήτημα.
Σε αυτή την πρόταση καταγράφονται όλα τα μέτρα και οι προϋποθέσεις για την συμφωνία, ενώ, τα περισσότερα από αυτά, που προτείνονται, φαίνεται, πως συνάδουν με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Οι δύο προϋποθέσεις, που απαιτούν οι εταίροι μας

Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (να νομοθετηθούν, δηλαδή) τα συμφωνηθέντα μέτρα, που περιγράφονται στην λίστα και είναι ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.
Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την Οικονομία, που θα περιλαμβάνονται στην λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Ολα τα μέτρα, που περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν

Στην πρώτη λίστα του κειμένου, περιγράφονται τα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.
Αναλυτικά:
-Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές με μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ, ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής
Οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
-Ανεξαρτητοποιείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
-Δημιουργείται το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, επίσης ως Ανεξάρτητη Αρχή.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Επίσης στο κείμενο – κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα “κόκκινα” δάνεια

Ποιοί είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι της τετραετίας 2015-2018

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018, που είναι οι εξής:
2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ διατηρεί επιφυλάξεις

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που περιληπτικά περιγράφονται παρακάτω:
Η πρόταση, που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο).
Πρόκειται για έναν καινούριο “οδικό χάρτη”, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες.
Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής», δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν, ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι, που θα καταβληθούν εντός του Ιουνίου στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
-Η εκκρεμούσα δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ
-Το ποσό 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των Κεντρικών τραπεζών για το 2014, και μετά τον Ιούλιο το ποσό, που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική Κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των Θεσμών, ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων, που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup), που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ