Από τα 64 εκατομμύρια άτομα, που υπολογίζεται, ότι έχουν μετατοπισθεί συνολικά, πάνω από 15 εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, εξαιτίας της μεγαλύτερης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία συνδέεται με τις συγκρούσεις σε διάφορες χώρες!

Σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, αύξηση στα επίπεδα υποσιτισμού παγκοσμίως καταγράφεται από το 2016, μετά από δεκαετίες πτώσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των συγκρούσεων. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζεται ανά τον κόσμο, αγγίζει το 2016 τα 815 εκατομμύρια!
Πρόκειται για 11% του γενικού πληθυσμού, ενώ όπως διαπιστώνεται στην σχετική έκθεση, οι άνθρωποι που υποσιτίζονται, αυξήθηκαν κατά 38 εκατομμύρια μέσα ένα έτος, από το 2015.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, είναι η πρώτη αύξηση, που καταγράφεται μετά από 15 χρόνια. Από το 1990 μέχρι το 2015, το ποσοστό των υποσιτιζόμενων μειώθηκε κατά το ήμισυ σε παγκόσμια κλίμακα, ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της διεθνούς κοινότητας.
Ειδικότερα, το 2015 κράτη – μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν στην υιοθέτηση 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα υποσιτισμού, θέτοντας τις βάσεις για την επιτυχή εξάλειψη του υποσιτισμού μέχρι το 2030. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης του ΟΗΕ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Οι ερευνητές διαπιστώνουν, ότι τα βασικά αίτια για την συγκεκριμένη αύξηση είναι η κλιματική αλλαγή αλλά και η άνοδος των συγκρούσεων παγκοσμίως.

Πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, εξαιτίας της μεγαλύτερης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία συνδέεται με τις συγκρούσεις σε Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία και Σομαλία!

Ενδεικτικά, από το 2010 οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατών αυξήθηκαν κατά 60%, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις εντός των χωρών αυξήθηκαν κατά 125%. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα σιτισμού (489 εκατομμύρια από τα 815 εκατομμύρια) ζουν σε χώρες, που βρίσκονται εν μέσω πολεμικής διαμάχης, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των παιδιών, που υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό (122 εκατομμύρια από τα 155 εκατομμύρια), ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία διπλάσιος είναι ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισθέντων από το 2007 μέχρι το 2016. Από τα, συνολικά, 64 εκατομμύρια άτομα, που υπολογίζεται, ότι έχουν μετατοπισθεί, πάνω από 15 εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, εξαιτίας της μεγαλύτερης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία συνδέεται με τις συγκρούσεις σε Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Νότιο Σουδάν, Νιγηρία και Σομαλία.
Η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι προσφυγικές ροές και η βία καθιστούν τον πλανήτη μας πιο ασταθή και λιγότερο προβλέψιμο τα τελευταία χρόνια καθώς αυτές οι καταστροφές δυσκολεύουν την πρόσβαση σε επαρκή τροφή για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φτωχές, περιθωριοποιημένες και καταπατημένες από τον πόλεμο περιοχές να έχουν πρόσβαση σε τροφή.