Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «EL PAIS», «ενώ η Ελλάδα βυθίζεται στην άβυσσο, μια μικρή ομάδα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν ετοιμάζει τείχος προστασίας από το 2012, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε μια επιχείρηση με τον κωδικό τίτλο «Επιχείρηση Αλβανία».El+Pais
Η εφημερίδα γράφει, ότι αυτός είναι ο κωδικός, που χρησιμοποιείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες από αυτή την ομάδα εργασίας, επικαλούμενη αξιόπιστες ευρωπαϊκές πηγές.
«Αυτό, που βασικά προετοιμάζουν, είναι ένα δυνατό τείχος προστασίας για την αποτροπή του επηρεασμού των αγορών από ένα Grexit για μια χιονοστιβάδα, δηλαδή, που θα ήταν «θανατηφόρα» σε προηγούμενα ανάλογα επεισόδια», γράφει η «El Pais».

«Η ΕΚΤ και η Κομισιόν υποστήριζαν από το 2012, ότι θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια»

Οι προετοιμασίες, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ξεκίνησαν το 2012, με την αρχική επωνυμία,«επιχείρηση Κροατία», που αργότερα ονομάστηκε «επιχείρηση Αλβανία». Σύμφωνα με τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ και η Κομισιόν υποστήριζαν, ότι «θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουν ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια».
Όπως αναφέρει η «El Pais», ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν δίνει καμία λεπτομέρεια των σχεδίων αυτών και περιορίζεται να εξηγήσει, ότι η Ευρώπη «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να χειριστεί την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Το κλειδί θα είναι η θέση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, στην περίπτωση της τεχνικής προεπιλογής»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώτος πονοκέφαλος είναι το bank run, καθώς η εκροή των καταθέσεων έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ομάδα εργασίας και η Επιτροπή σημειώνουν, ότι σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται σε οικονομικά συνδεδεμένες χώρες, δηλαδή χώρες σαν την Κύπρο, την ΠΓΔΜ, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.
Επισημαίνεται ακόμη, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προκαλέσει μια άμεση εθνικοποίηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές. Κατά την ισπανική εφημερίδα, οι πηγές πιστεύουν, ότι το κλειδί θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα, στην περίπτωση της τεχνικής προεπιλογής. Η ΕΚΤ θα κάνει, λένε, ό,τι χρειάζεται, για την προστασία από κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης (ESM), εάν κάποια από τις ευάλωτες χώρες χτυπηθεί από την μετάδοση της κρίσης και οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Κύπρος και στην συνέχεια, η Πορτογαλία, και αν εκεί παρουσιαστούν όντως προβλήματα, η επόμενη θα είναι η Ισπανία. Η εφημερίδα σημειώνει, ότι η Ευρώπη έχει εξοπλιστεί για να αποφύγει «εκπλήξεις», όπως αυτή του 2008. Κανείς, όμως, δεν ξέρει, πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κρίση, καθώς, παρά το plan Β και τις δηλώσεις εμπιστοσύνης, μπαίνουμε και πάλι σε «άγνωστα νερά».