«Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη»

– «Η χώρα μας δεν μπορεί να πάει μπροστά και γι’ αυτό φταίνε πολλά, που πρέπει να βελτιωθούν, με πρώτο και καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, που επιβάλουν οι δανειστές, το ρευστό εκλογικό κλίμα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της αξιολόγησης»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

«Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη οικονομικά και χρονικά στο εκλογικό πρόγραμμα των ισχυρών κρατών μελών της Ε.Ε.», σημειώνει σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ενόψει της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2017. Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει, ότι, λόγω αυτής της κατάστασης, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για όλη την ελληνική αγορά, καθώς η επόμενη ημερομηνία ορόσημο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της χώρα μας είναι η 7η Απριλίου, ίσως και η 22α Μαΐου!

«Όλα τα αρνητικά στοιχεία της αγοράς είναι, δυστυχώς, αποτέλεσμα της αναβλητικότητας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον της πραγματικής οικονομίας. Ο προβληματισμός και οι συζητήσεις για GRexit στις ευρωπαϊκές οργανώσεις, που συμμετέχει η ΕΣΕΕ, επέστρεψαν και πάλι μετά τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία διαφόρων εγχώριων και διεθνών φορέων μέτρησης» σημειώνει ο κ. Κορκίδης.

Απώλειες 66,1 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζει το ελληνικό ΑΕΠ μέσα σε 8 χρόνια, ενώ η κάθετη πτώση των επενδύσεων, των αμοιβών και των μισθών έφεραν την Ελλάδα δεκαετίες πΐσω!

Ο ίδιος παραθέτει τα εξής αναλυτικά στοιχεία:

  • Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε σε επίπεδα 2003, αφού από 242 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, μειώθηκε στα 175,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, με απώλειες 66,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Οι επενδύσεις με -65% επέστρεψαν στα επίπεδα του 1996 και στα 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αμοιβές μειώθηκαν από τα 82,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, σε 58,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, με απώλειες 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή -29%. Επιπλέον, κατά 3,1% μειώνονται κάθε χρόνο οι μισθοί στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες, μαζί με την Κροατία (μείωση κατά 1%), την Ουγγαρία (κατά 0,9%), την Πορτογαλία (κατά 0,7%), την Κύπρο (κατά 0,6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (κατά 0,4%) και την Ιταλία (κατά 0,3%), που δεν έχουν νοιώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

 

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται στην χώρα μας η κατανάλωση, οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και οι τραπεζικές καταθέσεις!

 

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει επίσης τα εξής:

  • Η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, φθάνοντας στα 119,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2008-2016. Στα σούπερ μάρκετ τα στοιχεία της IRI δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο -9,9% και σε επίπεδο όγκου -8,1%.
  • Οι εισαγωγές βρίσκονται στο -38%, με μείωση 32,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο.
  • Οι εξαγωγές, παρά τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ
  • Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ
  • Η ανεργία, από την αρχή του έτους, κινείται στο 23,1%, με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α’ εξάμηνο του 2017, με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά, ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη είναι 0,30%, σύμφωνα με την Eurostat. Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8 και μείωση μισθών -0,8%.

 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά και γι’ αυτό φταίνε πολλά, που πρέπει να βελτιωθούν, με πρώτο και καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, που επιβάλουν οι δανειστές, το ρευστό εκλογικό κλίμα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της αξιολόγησης»!

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει, ότι:

  • Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017, με αύξηση μόνον 2,4% ή 198 εκατομμυρίων ευρώ. Η είσπραξη των 734 εκατομμυρίων ευρώ, ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών, δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ του 2016.
  • Το 50% του τζίρου της έχασε μία στις πέντε Μικρομεσαίες

Επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ οκτώ στις δέκα δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.

«Με όλα τα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία από τους φορείς και τις Υπηρεσίες ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, Manpower Group, ETUC, IRI, ELTRUN κ.α., δεν μπορείς να πας μακριά. Φταίνε πολλά, που πρέπει να βελτιωθούν, με πρώτο και καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, που επιβάλουν οι δανειστές, το ρευστό εκλογικό κλίμα στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της αξιολόγησης» σημειώνει ο κ. Κορκίδης.