tsardikou (c)

Από το μακρινό Μπουένος Άιρες μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ με πάθος για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, μια πραγματική Ελληνίδα, η γιατρός Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης Νόστος και Πρόεδρος Αργεντίνικου Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Α.Α. Ζώης

“Ο ελληνικός πολιτισμός, στον οποίο βασίζεται όλος ο δυτικός πολιτισμός, βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο της δημιουργίας, όρθιος στα πόδια του, να κοιτάει τους ανθρωπόμορφους θεούς που δημιούργησε ο ίδιος, στα μάτια, και τον όπλισε με υπέροχα  πνευματικά αγαθά για να δημιουργήσει: η γλώσσα, ο λόγος και ο διάλογος, η λογική, η παιδεία, η σοφία, η φιλοσοφία η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, και το φιλότιμο… η ευσπλαχνία και η κατανόηση, και πάνω από όλα, ο καθημερινός αγώνας για την ελευθερία του πνεύματος, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στο Homo Hellenicus, « Οι Έλληνες ανέλαβαν από την ιστορική μοίρα μια δύσκολη μεγάλη αποστολή, να μετατρέψουν την ξεκαπίστρωτη αναρχία και την σκλαβιά στην λευτεριά.» Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, από το μακρινό Μπουένος Άιρες, μια πραγματική Ελληνίδα, η γιατρός Χριστίνα Τσαρδίκου. Είναι Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης Νόστος στην εταιρεία Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος – Αργεντινή, Πρόεδρος Αργεντίνικου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ-Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εταιρεία Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων στην εταιρεία Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.

Η συνέντευξη

-Είστε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης Νόστος στην εταιρεία Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος – Αργεντινή. Μπορείτε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά στο έργο της Πολιτιστικής Οργάνωσης;

“Η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Ο Νόστος» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2006 στο Μπουένος Άιρες από την ομογενή γιατρό Χριστίνα Τσαρδίκου, με βασικό στόχο την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Παιδείας στην Αργεντινή, την Λατινική Αμερική και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα ή ζήτηση. Μεγάλη τιμή είναι η αποδοχή της Οικονομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες UBA, να φιλοξενεί στο χώρο της, της δραστηριότητες του « Νόστου». Η συνεργασία αυτή επετεύχθη χάρη στην Ακαδημαϊκή Συμφωνία Συνεργασίας, που υπεγράφη το 2016. Επισημαίνεται ό,τι με τη συμφωνία αυτή για πρώτη φορά επιτρέπεται σε έναν ξένο πολιτιστικό οργανισμό να δραστηριοποιηθεί μέσα σε κρατικό πανεπιστήμιο.

Στους στόχους της οργάνωσης εντάσσεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής (ελληνόφωνης) εκπαίδευσης στην Αργεντινή και τη Νότιο Αμερική και γενικότερα εκτός Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα, με εκπαιδευτικούς φορείς, όπως και με ελληνικούς ή διεθνείς φορείς διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Ο «Νόστος» υποστηρίζει επίσης τη διοργάνωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δράσεων με αναφορά την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό σε συνεργασία με άλλους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προάγει δε, την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ελληνικής Διασποράς της Αργεντινής, της Λατινικής Αμερικής αλλά και ευρύτερα, καθώς και των δεσμών των ελληνικών φορέων της Αργεντινής και της αλλοδαπής με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και της Ομογένειας, με κυβερνητικές και μη πολιτιστικές οργανώσεις και άλλους συναφείς οργανισμούς.

Όλες οι δραστηριότητες του «Νόστου» προσφέρονται δωρεάν, και σχετίζονται με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού”.

-Μπορείτε να αναφερθείτε στο Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο;

“Στον ίδιο χώρο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες οργανώνεται κάθε χρόνο, από το 2011, το Διεθνές Ελληνικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών από ιδρύματα της Αργεντινής και του εξωτερικού, με θέματα που αφορούν την επιρροή του Ελληνικού πολιτισμού στις επιστήμες και τις τέχνες. Στα 15 χρόνια ενεργούς παρουσίας του, ο «Νόστος» έχει πραγματοποιήσει -μεταξύ άλλων- πάνω από 100 πολιτιστικές ημερίδες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια, σχολές, εκθέσεις, κ.ά, αφιερώματα στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό, στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την Ελληνική παράδοση και την εκμάθηση ελληνικών χορών. Διδάσκονται, επίσης, μαθήματα ελληνικών σε τέσσερα επίπεδα, ελληνικοί χοροί, ενώ πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια φιλοσοφίας, αρχαίας ελληνικής γλώσσας, θεάτρου κ.ά.

Ο «Νόστος» έχει διοργανώσει τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής:

– το 2008 με θέμα «Ο Ελληνικός πολιτισμός»,

– το 2009 με θέμα «Ελληνισμός και Μέγας Αλέξανδρος», παρελθόν, παρόν και μέλλον»

-το 2010-11, «Τα γλυπτά του Παρθενώνα: ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της ιστορίας», ο οποίος αναγνωρίστηκε ως έργο εθνικής σημασίας και αξίας από το Κογκρέσο της Αργεντινής (Γερουσία). Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της Αργεντινής και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου παραβρέθηκαν και τρεις Αργεντινοί γερουσιαστές, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής”.

-Εντυπωσιακές οι δράσεις του Νόστου. Περιλαμβάνουν κάτι άλλο ακόμα;

“Η πολυσχιδής δράση του Νόστου περιλαμβάνει, επίσης, την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Αργεντινής, σε πανεπιστήμια και σχολεία της χώρας, καθώς και τη διοργάνωση της «Πρώτης ημέρας της Ελλάδας στην Αργεντινή», σε συνεργασία με τον Δήμο Μπουένος Άιρες. Η ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση» αποτέλεσε ένα μεγάλο αντάμωμα των Ελλήνων όπου γης, ενώ μια από τις άλλες δράσεις που φέρνει κοντά τους ομογενείς αλλά και τους φιλέλληνες της Αργεντινής είναι τα πολιτιστικά ταξίδια (30 σε αριθμό μέχρι την έναρξη της πανδημίας) και έχουν δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 800 άτομα να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και όλα τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Την πλούσια ατζέντα δράσεων του «Νόστου», που εκτός από  η σελίδα στο διαδίκτυο διατηρεί και σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook (Nostos.argentina), συμπληρώνουν:

-Δωρεάν online μαθήματα ελληνικής γλώσσας (για ισπανόφωνους), για ενήλικες και παιδιά, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα από όλη τη Λατινική Αμερική μέσα από κανάλι της οργάνωσης στο youtube (Asociacion Cultural HelenicaNostos),

– Διαγωνισμοί φωτογραφίας

– Παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και μπαλέτου, παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Τάνγκο-Χασάπικο – ο χορός των λιμανιών», για την ιστορία της ελληνικής ομογένειας στην Αργεντινή, το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

-Διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού και Αργεντίνικου Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μέσω Zoom από το Εργαστήρι Ελληνικής γλώσσας «Μιλάμε Ελληνικά»

-Τι είναι για σας Ελλάδα, ελληνισμός;

” Η Ελλάδα είναι η ψυχή μου, η ζωή, το φως, το παρελθόν, το παρόν και το  μέλλον, η ελπίδα. Το είναι μου, τα πιστεύω και οι σκέψεις μου. Αν και δεν έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, για μένα είναι η πατρίδα μου. Έχω αφιερώσει σχεδον όλη τη ζωή μου, για να μεταλαμπαδεύσω στις επόμενες γενιές το μεγαλείο της, τον πολιτισμό της, την υπέροχη γλωσσα της και την ιστορία της”.

 -Για τις υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα της προώθησης του πολιτισμού και για την επαγγελματική της σταδιοδρομία», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης, σας απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του οργανισμού World Knowledge Summit, με έδρα το Μεξικό. Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτή την τιμητική διάκριση; Τι αποτελεί για σας;

” Πέρυσι έλαβα το βραβείο της WorldKnowledgeSummit, και  πρόκειται για μια αναγνώριση που προέρχεται από μια ξένη χώρα όπως το Μεξικό , που μέσα σε άλλους υποψήφιους από όλο τον κόσμο θεωρείσαι σημαντικό το έργο μου. Δεν το περίμενα. Νιώθω πολύ περήφανη για αυτή την διάκριση και την αφιερώνω στην μνήμη των γονιών μου, που μου χάρισαν αυτή την καταγωγή και την μεγάλη αγάπη προς τον τόπο τους”.

-Πιστεύετε ότι με οδηγό τον ελληνικό πολιτισμό ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να επανέλθει στις πραγματικές του αξίες που σήμερα έχει χάσει;

“Ο ελληνικός πολιτισμός, στον οποίο βασίζεται όλος ο δυτικός πολιτισμός, βάζει τον άνθρωπο στο κέντρο της δημιουργίας,όρθιος στα πόδια του, να κοιτάει τους ανθρωπόμορφους θεούς που δημιούργησε ο ίδιος, στα μάτια, και τον όπλισεμε υπέροχα  πνευματικά αγαθά για να δημιουργήσει: η γλώσσα, ο λόγος και ο διάλογος, η λογική, η παιδεία, η σοφία, η φιλοσοφία η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, και το φιλότιμο…η ευσπλαχνία και η κατανόηση, και πάνω από όλα, ο καθημερινός αγώνας για την ελευθεριά του πνεύματος, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στο Homo Hellenicus, « Οι Έλληνες ανέλαβαν από την ιστορική μοίρα μια δύσκολη μεγάλη αποστολή, να μετατρέψουν την ξεκαπίστρωτη αναρχία και την σκλαβιά στην λευτερία.»

Αυτές  οι διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού είναι μονόδρομος στην επιστροφή του ανθρώπου στις πραγματικές αξίες της ζωής”.

-Έχετε και την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων. Μπορείτε να μας κάνετε μια αναφορά;

“Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, είναι ενας εθελοντικός οργανισμός, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που έχει δημιουργηθεί εδώ και 20 χρόνια στην Γερμανία. Έχει αγκαλιάσει τους Έλληνες συγγραφείς ανα τον κόσμο και εκδώσει 5 * πέντε *Ανθολογίες της Ξενιτιάς, με τα έργα της ομογένειαςμας. Εχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, λαογραφικούς συλλόγους καθώς και με ακαδημαϊκά ιδρύματα, πανεπιστήμια, ακαδημίες, σχολεία.

Βασικός στόχος μας είναι η εμβάθυνση και υποστήριξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών, που έχουν ως σκοπό την διάδοση και  φύλαξη του  Ελληνικού βιβλίου, και την διατήρηση και καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας”.

Ποια είναι

Η Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου γεννήθηκε  στο Μπουένος Άιρες Αργεντινής, από Έλληνες γονείς . Έχει  4 παιδιά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες. Είναι Γενικός και Πλαστικός Χειρουργός Καθηγήτρια Βιοιατρικής, Φυσικής και Χειρουργικής σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας. Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής οργάνωσης Νόστος και υπεύθυνη του αργεντινού τμήματος της ΔΕΦΝΚ . Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ. Πρόεδρος της ένωσης  Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων Γράφει  ποίηση και διδάσκει την ελληνική γλώσσα, και έχει  παρουσιάσει διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό στην Βουλή της Αργεντινής, στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αργεντινή, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαρ ντελ Πλάτα, στο Universidad Católica Αργεντινής Universidad de Belgrano, Universidad de Μπουένος Άιρες ,στην Εταιρία Λογοτεχνών της Αργεντινής Κάνει  μια εκπομπή σε διαδικτυακό λατινοαμερικάνικο κανάλι ΤV MUNDO DIGITAL, για τον ελληνικό πολιτισμό. Για 10 χρόνια έκανε την ραδιοφωνική εκπομπή “Αντάμωση”.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ