Οι δύο χώρες εξετάζουν και την δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης μεταφοράς για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ρωσίας μέσω των ελληνικών λιμανιών, ενώ σχεδιάζουν, η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γινεται μέσω της Ελλάδος!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως ανακοινώθηκε από αρμόδια πηγή, η Ελλάδα και η Ρωσία θα υλοποιήσουν την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ναυπηγικής, που θα δώσουν πνοή στην χώρα μας και θα δώσουν “σάρκα και οστά” στην ελληνορωσική σύμπραξη.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Βελάνης, στον ρωσικό τύπο, «Ελλάδα και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα της ναυπήγησης και επισκευής».
«Προετοιμαζόμαστε για την υλοποίηση μεγάλων έργων και για την δημιουργία κοινών επιχειρήσεων στον τομέα της κατασκευής και επισκευής πλοίων στα ελληνικά και ρωσικά ναυπηγεία. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Βελάνης.simaiesElladaRossia2
Ο ίδιος σημείωσε, ότι οι δύο χώρες εξετάζουν την δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης μεταφοράς για τις εισαγωγές και εξαγωγές της Ρωσίας μέσω των ελληνικών λιμανιών για να παρακάμπτουν την εμπορική μεταφορά μέσω του στενού πορθμού του Βοσπόρου.
«Μιλάμε για τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, που είναι έτοιμα και περιμένουν την συνεργασία με την Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Βελάνης.

Οι Ρώσοι προτίθενται να καταστήσουν τα ελληνικά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας ή της Θεσσαλονικής ως τα κύρια διαμετακομιστικά κέντρα διακίνησης των προϊόντων τους στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσδοκίες της Αθήνας αφορούν την ρωσική παρουσία και στον τομέα της ενέργειας, και ο ίδιος ευελπιστεί, ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου για την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα διέρχεται μέσα από την Ελλάδα.
«Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι δεν υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης, χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό», δήλωσε ο ίδιος.
Επισημαίνεται, ότι, σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες, πρώτο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να ανοίξει για την Ρωσία, που έτσι θα μπορέσει να παρακάμψει τον Βόσπορος και τα Δαρδανέλια, ενώ οι Ρώσοι προορίζουν να καταστήσουν τα ελληνικά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας ή της Θεσσαλονικής ως τα κύρια διαμετακομιστικά κέντρα διακίνησης των προϊόντων τους στην Ευρώπη.
Βέβαια, το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει και την Βουλγαρία, που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή του, αλλά το ζήτημα αυτό θα λυθεί από ρωσικής πλευράς.
Υπενθυμίζουμε, ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν πρόσφατα πραγματοποιηθεί έργα εμβάθυνσης με Κοινοτικά χρήματα και έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μπορεί να δέχεται μεγάλα πλοία , ενώ παράλληλα έχουν κατασκευαστεί και τα ανάλογα έργα υποδομής στην στεριά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ