-Έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας

-Μεγαλύτερη από 80% είναι η πιθανότητα να στερηθεί η χώρα μας μέχρι το 2040 το απαραίτητο νερό για την διαβίωση του πληθυσμού της και την κάλυψη των αναγκών της!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί μέχρι το 2040 τεράστια έλλειψη σε πόσιμο νερό, που θα επηρεάσει δραματικά την διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών του!

Το κλίμα αλλάζει, τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, ο πλανήτης θερμαίνεται και οι προβλέψεις των επιστημόνων εκπέμπουν SOS για το πόσιμο νερό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών του. Έτσι, σύμφωνα με εκθέσεις, όπως αυτή του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, η Ελλάδα θα υποστεί τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς μία μεγάλη περιοχή στα νότια της χώρας είναι πιθανόν να μετατραπεί σε έρημος, εξαιτίας της έλλειψης νερού.  Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, που δόθηκε τώρα στην δημοσιότητα και που συμπεριλαμβάνει την λίστα με τις χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα νερού για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 33 χώρες του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2040 να βρεθούν αντιμέτωπες με εντονότατο πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού, εξαιτίας του συνδυασμού των καιρικών συνθηκών, των αλλαγών στο κλίμα και της κάκιστης διαχείρισηςτων υδάτινων πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», μαζί με άλλες 32 χώρες, οι οποίες καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουν τον πληθυσμό και τις υποδομές τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση μεταξύ 33 χωρών στον κόσμο, που αν δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού!

Η χώρα μας, βάσει της έκθεσης αυτής, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για την διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερού μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για την συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της σχετικής κατάταξης, των 33 χωρών, που αν δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη πόσιμου νερού, την ίδια στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και οι προβλέψεις για το μέλλον ανατρέπονται με αυξανόμενη ένταση, προς το χειρότερο.

Σημειώνεται, ότι στην λίστα περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβίας, καθώς και ορισμένες ακόμα ευρωπαϊκές, όπως τα Σκόπια και η Ισπανία, ενώ διακρίνει κανείς και το όνομα της Τουρκίας. Στον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας περιλαμβάνονται οκτώ χώρες και συγκεκριμένα το Μπαχρέϊν, το Κουβέϊτ, το Κατάρ, το Σαν Μαρίνο, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Πολλές χώρες ακόμη παρουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις, παρ’ ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να απειλούνται. Παρ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα, καθώς κατά τις δεκαετίες, που θα ακολουθήσουν με το 2040, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ίσως τότε να είναι αργά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ