Ελλάδα: Ο μέσος κάτοικός της περπατάει λιγότερο

Από ότι οι κάτοικοι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης!
-Ένας κανονικός και υγιής άνθρωπος πάνω στον πλανήτη μας κάνει κατά μέσον όρο 4.961 βήματα, μέσα στην ημέρα, ενώ ο μέσος Έλληνας,  κάνει μολις 4.350 βήματα!
-Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη εκτιμάται, ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες σχετικές με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ένας κανονικός και υγιής άνθρωπος πάνω στον πλανήτη μας κάνει κατά μέσον όρο σχεδόν 5.000 βήματα, για την ακρίβεια 4.961, μέσα στην ημέρα, ενώ ο μέσος Έλληνας, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάνει αρκετά λιγότερα
βήματα, δηλαδή 4.350!
Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας αυτής,η Ελλάδα εμφανίζεται ως η χώρα, όπου ο μέσος κάτοικός της κάνει τα λιγότερα βήματα σε όλη την Ευρώπη!
Συγκριτικά, ο μέσος Έλληνας παρουσιάζεται να περπατά καθημερινά περίπου τόσο, όσο ο μέσος Αιγύπτιος (4.315 βήματα), ο μέσος Ινδός (4.297) και ο μέσος Βραζιλιάνος (4.289), αλλά λιγότερο από τον Πορτογάλο (4.744), τον Ρουμάνο (4.759), τον Τούρκο (5.057), τον Γάλλο (5.141), τον Ιταλό (5.296) και τον Ισπανό (5.936).
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον σλοβενικής καταγωγής καθηγητή, Γιούρε Λέσκοβετς, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», κατέγραψαν την σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων σε πάνω
από 100 χώρες, χρησιμοποιώντας ανώνυμα δεδομένα από
αισθητήρες κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήσαν εφοδιασμένα με μια σχετική εφαρμογή (Azumio Argus).
Έτσι, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους βηματισμούς σχεδόν 718.000 χρηστών (1.159 από την Ελλάδα, με μέση ηλικία 30 ετών), το 90% των οποίων προέρχονταν από ανεπτυγμένες χώρες, συλλέγοντας έτσι περισσότερα δεδομένα από κάθε άλλη προηγούμενη έρευνα για την
ανθρώπινη κινητικότητα.

Όσο πιο άνιση είναι μια χώρα στα βήματα των κατοίκων της, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των παχύσαρκων σε αυτήν!

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη εκτιμάται, ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες σχετικές με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα. Η νέα μελέτη έδειξε, ότι στο εσωτερικό των χωρών υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων στο πόσο κινούνται, δηλαδή πόσα βήματα κάνουν μέσα στην ημέρα.
Ο μέσος Κινέζος εμφανίζεται να κάνει 6.189 βήματα και ο μέσος Ιάπωνας 6.010 βήματα καθημερινά, ενώ ο μέσος Σαουδάραβας κάνει μόνον 3.807 και ο μέσος Ινδονήσιος μόνον 3.513 βήματα.
Διαπιστώθηκε ακόμη, ότι, όσο πιο άνιση είναι μια χώρα στα βήματα των κατοίκων της, τόσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των παχύσαρκων σε αυτήν. Στις πέντε χώρες με την μεγαλύτερη ανισότητα στην σωματική κινητικότητα, οι άνθρωποι έχουν σχεδόν 200% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι, σε σχέση με τις χώρες, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ισότητα στον αριθμό των ημερήσιων βημάτων του πληθυσμού.
Έτσι, ακόμη κι αν σε δύο χώρες, όπως π.χ. συμβαίνει στην
περίπτωση των ΗΠΑ και του Μεξικο6, ο μέσος κάτοικος κάνει τον ίδιο περίπου αριθμό βημάτων μέσα στην ημέρα (4.774 και 4.962 βήματα αντίστοιχα), στην χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες (ΗΠΑ) υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι. Ακόμη διαπιστώθηκε, ότι όσο πιο άνιση είναι μια χώρα, τόσο λιγότερο κινητικές είναι οι γυναίκες της, κάτι που π.χ. ισχύει στην Σαουδική Αραβία και στις ΗΠΑ. Αντίστροφα, σε χώρες με πιο ομοιόμορφη σωματική δραστηριότητα, όπως είναι η Ιαπωνία, οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν περίπου τον ίδιο αριθμό βημάτων κάθε
ημέρα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο φιλική, ασφαλής και ευχάριστη είναι μια πόλη και ευρύτερα μια χώρα στο περπάτημα, τόσο περισσότερο ωφελείται η υγεία των κατοίκων της.