(c) ellinikignomi.eu

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, με σκοπό την εξέταση σημαντικών πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών θεμάτων, που αφορούν τις δύο χώρες, πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας!
-Αλέξης Τσίπρας: “Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς”!

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό την τόνωση των διμερών φιλικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Σερβίας, αλλά και την εξέταση σημαντικών πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών θεμάτων, που αφορούν τις δύο χώρες.
Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης -Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γ.Γ. Διεθνών Σχέσεων- Οικονομικών Σχέσεων, Γιωργος Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είχε συνομιλίες με τον 46χρονο Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο συζήτησε για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας, υπογραμμίζοντας, ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά, ενώ σημείωσε, ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της Ε.Ε..
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητικές τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του και τόνισε, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

“Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να κτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών, με προκλήσεις και παραβιάσεις”!

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε την σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας, καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε, ότι τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να κτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών, με προκλήσεις και παραβιάσεις, που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την κοινή πορεία όλων των Βαλκανίων» .
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.

“Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς”!

«Πρέπει να εντείνουμε τον διάλογο για την μεταναστευτική κρίση»,είπε, επίσης, τονίζοντας και τα εξής:. «Ενημέρωσα, την ίδια ώρα, τον Σέρβο Πρωθυπουργό και για το Κυπριακό. Για την σταθερή στάση της Σερβίας και τόνισα την επιθυμία της Ελλάδας για μια σταθερή λύση. Είμαι πεπεισμένος, ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το έναυσμα για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Για ανάπτυξη, συνεργασία και ειρήνη. Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μια ιστορική σχέση».
Και ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στο Βελιγράδι, ανέφερε:
«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, καθώς η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή»,
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο Πρωθυπουργό για την υποδοχή και την φιλοξενία, αλλά και τις συνομιλίες, που είχαμε. Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς».

“Η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής, γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης”!

Εν συνεχεία, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε:
«Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project, που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο» .
«Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο, που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης, μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα» , προσέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, σημειώνοντας, ότι θα διερευνηθεί, αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, κοινές συνεδριάσεις των δύο Κυβερνήσεων και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών!

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό, που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, κοινές συνεδριάσεις των δύο Κυβερνήσεων, με την πρώτη να προγραμματίζεται για την ερχόμενη Άνοιξη στην Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Επίσης, ο κ.Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα, που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για την στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
Είχε προηγηθεί η επίσημη υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο «Παλατι της Σερβίας», δηλαδή στο κρατικό κτίριο, που χρησιμοποιείται κυρίως για την υποδοχή ξένων ηγετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ