Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Αντιμετωπίζουμε πλέον μία ανοιχτή προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας» επεσήμανε σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης κυβερνητικός αξιωματούχος, που κράτησε την ανωνυμία του, «γιατί κάποιοι δεν θέλουν συμφωνία Ελλάδας-δανειστών και επέλεξαν μία ακραία αδιαλλαξία απέναντι στην χώρα μας, για να την σύρουν ακόμα και εκτός ευρωζώνης».ee
Αυτή την εξέλιξη αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα σε ελληνικά διαδικτυακά μέσα, που επισημαίνουν, ότι, ενώ μέχρι χθες το πρωί ήταν σχεδόν όλα έτοιμα, για να αρχίσει να καθαρογράφεται μία καταρχήν συμφωνία με τους Θεσμούς, που θα ερχόταν σε έκτακτο Eurogroup στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, για να γίνει αυτή η πρώτη συμφωνία αποδεκτή και να απoδεσμευθούν τα χρήματα για την Ελλάδα, άρχισε ο «τορπιλλισμός» της συμφωνίας, με εξωφρενικές απαιτήσεις εκ μέρους του Σόϊμπλε και της Λαγκάρντ.

Η άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει την βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ήταν το ανεπίσημο μήνυμα προς την ελληνική Κυβέρνηση, ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει, γιατί υπάρχουν νέες απαιτήσεις

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που τους ακολουθεί τυφλά, κράτησε σε χαμηλά επίπεδα την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA, στέλνοντας την πρώτη τροχιοδεικτική βολή κατά της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή ήταν ανεπίσημο μήνυμα προς την ελληνική Κυβέρνηση, ότι συμφωνία δεν θα υπάρξει, γιατί υπάρχουν νέες απαιτήσεις.
Η «σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι», φαίνεται, ότι ήταν η απαίτηση του ΔΝΤ, να μην προσληφθούν οι καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών, απόφαση που έχει πάρει ήδη, όμως, η ελληνική Κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ, δηλαδή η Λαγκάρντ, βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ένα μέτρο, το οποίο είναι ασήμαντο μεν σε κόστος για τον ελληνικό προϋπολογισμό και αποτελεί ένα μέτρο άνευ οικονομικής σημασίας για την συμφωνία. Όμως το ΔΝΤ γνωρίζει, ότι η ελληνική Κυβέρνηση, αν υποχωρήσει στο μέτρο αυτό, θα «αυτοκτονήσει» ηθικά και πολιτικά και θα εξευτελιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Άρα, η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Ουδεμία απόφαση και συμφωνία δεν θα γίνει, που θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών τάξεων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων»

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά δημοσιεύματα, το τριήμερο, που αρχίζει αύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου και τελειώνει το βράδυ της Δευτέρας, ίσως είναι ίσως το πιο κρίσιμο –μεταπολιτευτικά- τριήμερο για την χώρα μας.
Η ελληνική Κυβέρνηση δείχνει να είναι έτοιμη για όλα, εμμένοντας στην πάγια θέση της: «Ουδεμία απόφαση και συμφωνία δεν θα γίνει, που θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών τάξεων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων». Αυτή είναι η απαράβατη «κόκκινη γραμμή» αξιοπρέπειας για την ελληνική Κυβέρνηση.
Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, με νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να μην πληρώσει καμία δόση στο ΔΝΤ τον Ιούνιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας και για την παγκόσμια Οικονομία, ειδικά σε ότι αφορά τις επιπτώσεις σε διεθνή χρηματιστήρια και αγορές.