-“Η βρετανική τεχνογνωσία και ευελιξία στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι δύσκολο να αντικατασταθει, πόσο μάλλον να μεταφερθεί αυτούσια σε άλλα χρηματοπιστωτικα κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως θεσμός, θα ζήσει πρωτόγνωρες στιγμές, μιας και είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή της, που αποχωρεί ένα μέλος της.
Αυτό εκτιμούν έγκυροι Έλληνες οικονομικοί αναλυτές, ειδικοί σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα, σχολιαζοντας την απόφαση του λαού της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit ήταν ένα σοκ για τον δυτικό κόσμο γενικά, μιας και η προοπτική αυτή θεωρείτο η λιγότερο πιθανή και δεν είχε συζητηθεί εκτενώς στα διεθνή φόρουμ, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, που βλέπουν, ότι, πλέον, με τον πολιτικό αντίκτυπο στην Ευρώπη να είναι άγνωστος και τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις εξόδου να έρχονται, η Ευρώπαϊκή Ένωση θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ενδεχομένως να απειλήσουν την διατήρηση της υπάρχουσας μορφής της.

Η αντίδραση των διεθνών αγορών στο Brexit, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν έντονα πτωτική, ενώ στην Ελλαδα το χρηματιστήριο και ιδιαίτερα ο τραπεζικός κλάδος σημείωσαν μεγάλη πτώση

Η αντίδραση των αγορών, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν έντονα πτωτική, με τις ασιατικές αγορές, που άνοιξαν πρώτες, να “σέρνουν τον χορό” των αλλεπάλληλων παγκόσμιων sell off και με τις ευρωπαϊκές, στην συνέχεια, να παίρνουν τη σκυτάλη, με απώλειες άνω του 6-7%.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές αυτοί, το ελληνικό χρηματιστήριο, συνηθισμένο στις ακραίες αντιδράσεις, έδειξε για ακόμα μια φορά το ποσό ρηχό είναι σε πραγματικούς αγοραστές, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων ετών, -13,42%, με πολύ υψηλό τζίρο της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, στο στόχαστρο των πωλητών, κλειδώνοντας ταχύτατα στο απόλυτο limit down, -30% χωρίς αγοραστές. Ενδεικτικά κλεισίματα της Εθνικής Τράπεζας με πτώση -29,45% στα 0,194 ευρώ, της ALPHA BANK πτώση -29,66 % στα 1,66 ευρώ και της EUROBANK πτώση -30% στα 0,616 ευρώ.

“Η βρετανική τεχνογνωσία και ευελιξία στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι δύσκολο να αντικατασταθει, πόσο μάλλον να μεταφερθεί αυτούσια σε άλλα χρηματοπιστωτικα κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης”

Ο κύριος όγκος των πωλήσεων ήρθε από fund αμερικανικής προέλευσης, που κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών τα οποία, πλέον, βλέπουν τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, γενικότερα, με μεγαλύτερη επιφύλαξη, μιας και το Λονδίνο ήταν το κέντρο της χρηματοπιστωτικης βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλεον είναι άγνωστο, ποιόν ρόλο θα διαδραματισει υπό τις νέες συνθήκες.
Πάντως, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στην χώρα μας, επικρατεί η αντίληψη, πως υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, ο περιορισμός του Λονδίνου, λόγω της βρετανικής εξόδου να υποβαθμίσει αναλόγως και την ποιότητα των υπηρεσιών του χρηματοπιστωτικου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και είναι γνωστό, ότι η βρετανική τεχνογνωσία και ευελιξία είναι δύσκολο να αντικατασταθει, πόσο μάλλον να μεταφερθεί αυτούσια σε άλλα χρηματοπιστωτικα κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπως είναι π.χ. η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ