Στους τομείς της διαχείρισης των απορριμάτων και της οδοποιϊας – Οι Δήμαρχοι Χίου και St. Ingbert ανοίγουν νέους δρόμους με τη βοήθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η οδοποιία ήταν τα δύο μεγάλα ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας κατά τη συνάντηση του Δημάρχου St. Ingbert, Hans Wagner, με τον ομόλογό του, Δήμαρχο Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Κατά την τριήμερη επίσκεψη της γερμανικής αποστολής στη Χίο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κέντρα συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων και άλλες υποδομές της Χίου, έτσι ώστε να καταστεί αποτελεσματική η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Είναι σημαντικότατο το ότι η συνεργασία μας αναπτύσσεται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, “hands-on”:  Έλληνες και Γερμανοί μηχανικοί μιλούν κατευθείαν ο ένας στον άλλον και οι Έλληνες βλέπουν ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων είναι δυνατόν να γίνουν όπως προβλέπονται, με βάση και τη γερμανική εμπειρία» σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, Εμμανουήλ Βουρνούς.

Το Δήμαρχο της πόλης St. Ingbert, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, πλαισίωσαν συνεργάτες από την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και ειδικοί επιστήμονες. Τα μέλη της γερμανικής αποστολής μετά από τις επί τόπου επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Κοφινά, του κέντρου ανακύκλωσης  και  άλλων υποδομών, και σε συνεργασία με το Δήμο Χίου, προσκάλεσαν τους ομολόγους τους σε πρακτική άσκηση διάρκειας έως δύο εβδομάδων στη Γερμανία, με στόχο την περαιτέρω ανταλλαγή σε θέματα οδοποιίας. Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2018.

Μετά τη συνεργασία του με τους τοπικούς άρχοντες της Χίου, ο Δήμαρχος St. Ingbert, HansWagner, δήλωσε ότι ήταν εντυπωσιασμένος με την τήρηση χρονομέτρου κατά τις ομιλίες των μελών του ΔΣ του Δήμου Χίου, όπου οι δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες τηρούνται στο ακέραιο.   

Κατά την παραμονή τους στη Χίο οι Γερμανοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νησιού με επισκέψεις στους στα μεσαιωνικά χωριά Μεστά και Πυργί, τα αρχαία λουτρά, αλλά και με την ξενάγησή τους στο νεόδμητο Μουσείο της Μαστίχας. Επίσης έγιναν ξεναγήσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Στον τομέα της οδοποιίας, έγιναν εκτενείς παρουσιάσεις των προγραμματισμένων έργων στο Δήμο Χίου που αφορούν τόσο επισκευές δρόμων όσο και κατασκευή νέων αρτηριών. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός του Δημάρχου Βουρνούς για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, με την συμβολή των Γερμανών ειδημόνων και στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και των σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.  

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

 Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV).