Η Δρ Αγγελική Αλβανούδη, λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη για τους Έλληνες του Κερνς, την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρονται από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Το σεμινάριο εξετάζει τη δομή και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας που μιλούν οι μετανάστες στο Κερνς, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας, η Δρ Αλβανούδη θα αναλύσει τις αλλαγές που προκαλούνται από τις γλωσσικές επαφές, όπως λεξιλογικούς δανεισμούς από τα αγγλικά στα ελληνικά, που υποκινούνται από την έντονη επαφή με την αγγλόφωνη κοινότητα υποδοχής και την πολιτιστική πίεση που σχετίζεται με το κύρος της κυρίαρχης γλώσσας.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας, θα επικεντρωθεί στις λειτουργίες της εναλλαγής κωδικών στην αυστραλοελληνική συζήτηση. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από παρατήρηση συμμετεχόντων και περίπου 23 ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών και βιντεοσκοπήσεων με Έλληνες μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς που συλλέχθηκαν σε επιτόπια έρευνα το 2013.

Η Δρ Αγγελική Αλβανούδη είναι κοινωνιογλωσσολόγος με ειδίκευση στη γλώσσα και το φύλο, τη γλωσσική επαφή και τη γλώσσα στην αλληλεπίδραση. Διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Τον Απρίλιο του 2013 αποφοίτησε με διδακτορικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2013, ανέλαβε μια διετή μεταδιδακτορική υποτροφία στο Ερευνητικό Κέντρο Γλώσσας και Πολιτισμού, στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, για να εξετάσει τα Ελληνικά που μιλούν οι κοινότητες μεταναστών στο Βόρειο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Έχειγράψειταβιβλία«Grammaticalgenderininteraction: Culturalandcognitiveaspects»πουδημοσιεύτηκανμετονBrillτο 2015, και«ModernGreekindiaspora: AnAustralianperspective»πουδημοσιεύτηκεαπότοPalgravePivotτο 2019. Έχειδημοσιεύσειάρθρα σεδιάφορα περιοδικά όπωςτο Gender and Language, Pragmatics, Text & Talk, το Journal of Greek Linguistics και το Journal of Pidgin and Creole Languages.

Πότε: Πέμπτη 7 Ιουλίου, 7μμ

Μόνο μέσω του διαδικτύου από τοYoutube, Facebook

Stavros Messinis
Σταύρος Μεσσήνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ