Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ βραβεύτηκε για την κοινωνική της προσφορά με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Η απονομή, η οποία και τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων έλαβε χώρα στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας – Το μετάλλιο και το δίπλωμα δόθηκαν από τον Διεθνή Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Καφενείο των Ιδεών»

Η απονομή, η οποία και τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων έλαβε χώρα στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας – Το μετάλλιο και το δίπλωμα δόθηκαν από τον Διεθνή Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Καφενείο των Ιδεών».

Με το χρυσό μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμήθηκε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, η δεύτερη διάκριση της εφημερίδας, μετά την τιμητική διάκριση, από το ελληνικό τμήμα των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια.

Η απονομή, η οποία και τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων έλαβε χώρα στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας, στην αίθουσα του δημοτικού κτιρίου, κατά την διάρκεια μουσικής βραδιάς. Το μετάλλιο δόθηκε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ντίνο Σ. Κουμπάτη με το σκεπτικό “της κοινωνικής προσφοράς της, μέσα από τον τομέα τον οποίο επάξια υπηρετεί”. Στην όμορφη εκδήλωση, παρέστησαν και δύο εκλεκτά μέλη της οικογένειας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. Ο Σύμβουλος έκδοσης δημοσιογράφος-ερευνητής κ. Ευθύμης Χατζηϊωάννου και ο συνεργάτης και σύμβουλος έκδοσης πολυβραβευμένος συγγραφέας Μάριος Μιχαηλίδης με τη σύζυγό του Ζωή. Σε δηλώσεις της η εκδότρια Γεωργία Κωστακοπούλου, σημειώνει πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για μια έντιμη, ποιοτική και παρεμβατική δημοσιογραφία, προς όφελος του ελληνισμού παγκοσμίως. Ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, με μια ιστορία 18 ετών, έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στη νέα εποχή, κυκλοφορώντας σε τέσσερις γερμανόφωνες χώρες.

Ο θεσμός

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1985 με σκοπό την αναγνώριση και ηθική στήριξη Ανθρώπων και Οργανισμών, οι οποίοι προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, μέσω Επιστημών, Γραμμάτων, Τεχνών, Αθλητισμού, Πολιτικής, Έρευνας, Κοινωνικής Μέριμνας, και άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες στόχο τους έχουν την πολιτιστική, πολιτισμική και επιστημονική πρόοδο του Ανθρώπου.vraveusi1

 

Στα χρόνια αυτά, τα οποία πέρασαν, έχουν τιμηθεί και αποδεχθεί την τιμητική αυτή προσφορά μας, πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι, μεταξύ των οποίων  αναφέρουμε ενδεικτικά και χωρίς καμμία άλλη αξιολόγηση, τους: Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Γιατρούς χωρίς Σύνορα, Δώρα Στράτου, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου, Μελίνα Μερκούρη, Ali Podrimja, Ελληνική Επιτροπή της Unicef, Σύλλογο Φίλων Παιδιού με Καρκίνο «Η Ελπίς», Stefan Cipa, Άννα Συνοδινού, Elena Lazar ρουμάνα ελληνίστρια, Association Internationale de la Culture Litteraire, Pavel Krupka πολωνός ελληνιστής, Shaip Emerlahu, Jacques Lang, Μανώλης Μπεντενιώτης, Νικήτας Κακλαμάνης, Kalosh Celiku, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Athanase de Thracy, Εκδόσεις «Ζήτρος», Jeton Kelmendi, Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη, Διεθνές Πνευματικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ, Ανδρέας Αρτέμης, Νίκος Τόσκας, Reshat Sahitaj, Gustavo Vega,  Tonia Passiola, Αννα Καλουτά, Γιάννης Σμαραγδής, Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Αντώνης Τσεβάς, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρίγκιπας Ιωάννης-Αρκάδιος Λάσκαρης-Κομνηνός, ΑΧΕΠΑΣ Αυστραλίας, «Παιδικά Χωριά S.O.S.», ΙΝΚΑΜ, Διδώ Σωτηρίου, Mujo Bucpapaj, Παιδικό Μουσείο Αθηνών, Πολυφωνική Χορωδία Νέας Σμύρνης, Οργανισμός Επτανησιακού Θεάτρου, Nazar Nazarov, Ιερά Μητρόπολις  Μεγαρίδος και Σαλαμίνος, Διεθνής Οργανισμός «’Xasteron-Zaloni», Gani Jakupi, Λούλα Κύπρου Χρυσάνθη, Ίδρυμα Κορινθιακών Μελετών, Michael Klinger, Διονύσιος Καλαμάκης, Yuri Mosenkis, Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Dragan Dragoilivic, Ίδρυμα «Κιβωτός»,  Daniel Lomel, Σύλλογος Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Dmytro Tchystiak, Παιδική Χορωδία Τυπάλδου, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, Stanislav Dovgiy, Εταιρία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, κ.ά.vraveusi2

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός «Το καφενείο των Ιδεών», ιδρύθηκε το 1985, με πρωτοβουλία του συγγραφέα, δημοσιογράφου, ηθοποιού και σκηνοθέτη Ντίνου Κουμπάτη. Στα 32 χρόνια πορείας του, οργάνωσε: Το κατ’ έτος Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης και Πεζού Λόγου, το Συμπόσιο Θρησκευτικής Ποίησης, Λόγου και Μέλους, το Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας. Δημιούργησε «Το Θέατρο της Κούλουρης», «Το Θεατρικό Εργαστήρι Σαλαμίνας», το ετήσιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, και σε συνεργασία με τον Δήμο των Αγίων Σαράντα το Διεθνές Θεατρικό και Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «Τέχνη δίχως Σύνορα», ενώ κατά την περίοδο 2016, ξεκίνησε την διοργάνωση του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Ίδρυσε έναν μικρό εκδοτικό οίκο για τις εκδόσεις βιβλίων των μελών του, τον «Ίανθο» και εξέδωσε για 26 χρόνια την εφημερίδα «Η Φωνή της Σαλαμίνας», τις περιοδικές εκδόσεις «Φιλολογική Φωνή, «Ελληνο-Αλβανικά Γράμματα», και «Αφιέρωμα», καθώς και τις συλλογικές Ανθολογίες «Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί» και «Αλμανάκ – Βραβείων Ανθός». Λειτούργησε για 14 χρόνια τον εκπολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Σαλαμίνας» και οργανώνει ιδαίτερα συχνές πολιτιστικές δραστηριότητες όπως: Εκθέσεις Εικαστικών, Συναυλίες, Ποιητικές Βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα.

Κάθε χρόνο, απονέμει Βραβεία σε Έλληνες Δημάρχους, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Πολιτισμού στους Δήμους τους, και έχει επίσης θεσπίσει τον Διεθνή Θεσμό της απονομής του Χρυσού Μεταλλίου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βεργίνας σε ανθρώπους των Γραμμάτων, των Επιστημών, της Τέχνης και της Κοινωνικής προσφοράς, καθώς και Ιδρύματα, σε παγκόσμιο επίπεδο.vraveusi3

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός, συμμετέχει σε παγκόσμια κλίμακα με εκπροσώπους του σε Συνέδρια, Συμπόσια, Σεμινάρια, Φεστιβάλ Θεάτρου και Εικαστικών. Διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών προσκαλούνται από τον Οργανισμό στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα την Σαλαμίνα, ενώ διαθέτει αντεπιστέλλοντα μέλη σε πολλές χώρες του Κόσμου.

Συνεργάζεται με Διεθνή και ελληνικά Πολιτιστικά Ιδρύματα, όπως «Το Σπίτι της Ευρώπης», «Διεθνές Πνευματικό Πρακτορείο του Γιοχάνεσμπουργκ», «Διεθνή Ένωση Κρητικών Λογοτεχνίας» (Γαλλία), «Διεθνή Ένωση Συγγραφέων» (Νέα Υόρκη), «Εταιρεία Συγγραφέων Κοσσόβου», «Προμητέους» (Ουάσιγκτων), «Πολιτιστικό Ίδρυμα Γιάννη και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα», Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρία Συγγραφέων Κύπρου, «Πολιτιστικό Κύτταρο», «Όμιλο Ζαλώνη ’Ξάστερον», και άλλα.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων. Και φυσικά, συνεργάζεται πάντα με την Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας, όπου και παραμένει η έδρα.

 

 

Λεζάντες:

-Από αριστερά, ο συγγραφέας κ. Μάριος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Καφενείο των Ιδεών» κ. Ντίνος Σ. Κουμπάτης, το μέλος κ. Ηλίας Γκατζονίδης και ο Σύμβουλος Έκδοσης δημοσιογράφος-ερευνητής κ. Ευθύμης Χατζηϊωάννου

 

-Από αριστερά, η κ. Ζωή, σύζυγος του κ. Μιχαηλίδη, ακολουθεί ο ίδιος και στο βάθος ο κ. Χατζηϊωάννου

 

-Το μετάλλιο και το δίπλωμα τιμής

 

– Από την κατάμεστη αίθουσα