-“Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους”.

Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Με σαφείς αναφορές στην ευθύνη, που φέρουν οι Θεσμοί, εξαιτίας της διαφορετικής στάσης, που έχει ο καθένας του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εξηγήσει, το γιατί δεν έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Όπως υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, το περιβάλλον του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσϊπρα, με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ούτε “έντιμος συμβιβασμός”. Η αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει τους Θεσμούς, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.vouli
Οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν, ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, τώρα, πλέον, είναι φανερό, ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

“Η ευθύνη για το ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους”

Η διαφορά, όμως, στρατηγικής και η ασυνεννοησία ανάμεσα στους Θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
Αναλύοντας τις διαφορές αυτές, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν τα εξής:
α) Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β) Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
Το αποτέλεσμα είναι, το σύνολο των Θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

Η Κυβέρνηση δεν φέρνει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή, αν δεν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και βάζει στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο εξόδου στις αγορές και της χρηματοδότησης της αναπτυξης

Η ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αυτή αντίφαση και τις αντιθέσεις στην στάση των Θεσμών, πήρε την πρωτοβουλία, 1) να μην φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο, πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και
2) να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη ημέρα, δηλαδή το σχέδιο της εξόδου στις αγορές και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Financial Times”,του γνωστού αρθρογράφου-αναλυτή Peter Spiegel αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Όπως αναφέραμε και σε άλλο άρθρο της “Ε.Γ.” η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει, ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο, που του αναλογεί στην δόση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».

«Το ζήτημα του χρέους μπορεί να συζητηθεί μόνον μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Peter Spiegel στο άρθρο του, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ, δηλώνοντας, ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνον μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει αυτή την στιγμή αδιέξοδο εξαιτίας μιάς στρατηγικής διαφωνίας μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, με επίκεντρο την Ελλάδα, που λειτουργεί σε βάρος της χώρας μας σε μιά πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ελληνική Οικονομία στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας και την απειλή της χρεωκοπίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ