Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή

Συγγραφέας: Συγγραφέας: Ειρήνη Αποστολάκη – Κληρονόμου

Εικονογράφηση: Κριστίν Μενάρ

Εκδόσεις : κόκκινη κλωστή δεμένη

Ηλικία: 4+

 

Ο ήρωάς μας, ένα μυρμήγκι τόσο δα, μας ξεναγεί στον όμορφο κόσμο των μυρμηγκιών. Έχοντας αδυναμία στο μέλι, δεν θα μπορούσε να μην είναι γλυκός και ο ίδιος. Εξού και το όνομα Μελής. Όλοι γνωρίζουμε το πόσο εργατικά είναι τα μυρμήγκια και αντί να είναι ξάπλα σε καμία παραλία καλοκαιριάτικα δουλεύουν ολημερίς. Φροντίζουν οι αποθήκες τους και τα ράφια να είναι γεμάτα για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Έτσι και ο Μελής μας, εργατικός και αυτός, σωστός δουλευταράς, δουλεύει σκληρά παρέα με όλα τα υπόλοιπα μυρμήγκια της φωλιάς του. Έτσι και αλλιώς, αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία.

Εκεί που δουλεύουν σκληρά ξαφνικά ένα μπουρίνι καταφθάνει, αγριεύει και δυναμώνει. Ο Μελής παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και η ζωή του κινδυνεύει. Άραγε, θα καταφέρει να σωθεί;

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» θα μπορούσε να είναι και ένα πολύ γλυκό ημερολόγιο μυρμηγκιού, όχι οποιουδήποτε μυρμηγκιού αλλά του μοναδικού Μελή. Ένα βιβλίο για την ομαδικότητα και την συνεργασία.

 

 

Η Μάγισσα Χρωματούσα

Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη

Εικονογράφηση: Graham Hodgetts

Εκδόσεις : Ελληνοεκδοτική

Ηλικία: 3+

 

Δεν ξέρω τι γνωρίζετε για μάγισσες, αλλά αυτή η μάγισσα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική απ’ ό,τι έχετε διαβάσει ή ακούσει μέχρι τώρα. Μπορεί να φορά μυτερό καπέλο, να έχει γάτα και να ξέρει μαγικά αλλά είναι η πιο καλόκαρδη μάγισσα όλων των εποχών. Και από εμφάνιση, κούκλα ζωγραφιστή, ή μάλλον η πιο χρωματιστή μαγισσούλα όλης της περιοχής και όλων των παραμυθιών. Και γιατί αυτό; Γιατί αντί για μαγικό ραβδί, στο χέρι της κρατά μαγικό πινέλο. Ναι, σωστά ακούσατε! Μαγικό πινέλο. Έτσι, χρωματίζει τα μαύρα και τα γκρι, τα μουντά και τα θαμπά και τα κάνει φωτεινά και χαρούμενα. Μονάχα η Μάγισσα Χρωματούσα μπορεί να φορέσει το πιο φωτεινό χαμόγελο πάνω στα πιο θλιμμένα χρώματα.

Αλλά έλα που κάποιος διαφωνεί και δεν του αρέσουν καθόλου αυτές οι αλλαγές. Δεν είναι άλλος από τον Μάγο τον Αταίριαστο, που θα αλλάξει τα φωτεινά σε σκοτεινά και θα σβήσει το χαμόγελο από τη μαγισσούλα μας.

Θα καταφέρει, άραγε, η Μάγισσα Χρωματούσα  να γεμίσει τον τόπο με χρώματα λαμπερά; Και τι θα γίνει με τον Μάγο Αταίριαστο; Θα ταιριάξει ποτέ με αυτή τη χρωματιστή μας ιστορία;

 

 

Μπορώ και χωρίς αυτά

Συγγραφέας: Έλενα Νταβλαμάνου

Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης

Εκδόσεις : Μίνωας

Ηλικία: 4+

 

Ο Λεωνίδας είναι ένα παιδί που τα έχει όλα και ό,τι επιθυμεί συνήθως το αποκτά και αυτό. Μα έτσι και αλλιώς, δεν είναι ακριβά αυτά που ζητά. Τι και αν έχει στο σπίτι ίδια ή παρόμοια με αυτά που ζητά; Κάθε φορά το νέο του απόκτημα έχει άλλη χάρη και του δίνει μια αλλιώτικη χαρά.

Τι γίνετε όμως όταν το πρώτο όχι πέσει στο τραπέζι; Όταν η μαμά του λέει

« Δεν μπορούμε να το πάρουμε αυτό» .

Τότε ο Λεωνίδας στεναχωριέται και δυσανασχετεί, μέχρι που γνωρίζει τον φίλο του, τον Ντίμε. Και τότε τα ‘θέλω’ στο μυαλό του ανατρέπονται και μαθαίνει να αξιολογεί τι πραγματικά χρειάζεται και τι όχι. Αναγνωρίζει την αξία των πραγμάτων και εκτιμά όσα δεν είχε μάθει μέχρι τώρα. Και πάνω απ’ όλα εκτιμά τον φίλο του και βιώνει τη χαρά του να μοιράζεσαι.

Από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ