Η πιο σημαντική νίκη του Αχιλλέα

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικόνες: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικία: 7+

Ο Αχιλλέας δεν είναι απλός ήρωας. Είναι σούπερ ήρωας. Δεν έχει χάσει ποτέ κάποια ‘μάχη’. Πάντα κερδίζει το φλουρί την Πρωτοχρονιά. Πάντα κερδίζει στο σκάκι όταν παίζει με τη μαμά και τον μπαμπά του. Πρώτος βγαίνει στο σχολείο. Πρώτος και στις δραστηριότητες. Ηρωικό το όνομά του, ήρωας και αυτός.

Τι ωραία που είναι η ζωή όταν είσαι πάντα νικητής! Τι γίνεται, όμως, όταν κάποια στιγμή έρχεται η στιγμή που κάποιος άλλος παίρνει τα εύσημα; Γίνεται το έλα να δεις.

Και αυτό ακριβώς συνέβη με την άφιξη του Λεωνίδα.

  • Πρώτος ο Λεωνίδας… και ο Αχιλλέας δεύτερος; Πού ακούστηκε ποτέ αυτό;

Και να σου το περισσότερο διάβασμα, και να σου η περισσότερη προσπάθεια. Όταν έβγαινε ο Αχιλλέας πρώτος, χαρές και πανηγύρια. Αλλά όταν έχανε, ου και αλίμονο, γινόταν ο κακός χαμός.

Μέχρι που ο Αχιλλέας έμεινε μόνος, χωρίς φίλους, να κερδίζει τους μοναδικούς αντιπάλους του, τους γονείς του.

Θα μάθει τελικά την αξία του ‘να χάνεις’;

Ένα τρυφερό βιβλίο για την πιο σημαντική νίκη, για το πιο σπουδαίο επίτευγμα:  το να μαθαίνεις να χάνεις με χαμόγελο και με το κεφάλι ψηλά. Την νίκη όλοι την επιθυμούν και την επιδιώκουν αλλά σε ένα παιχνίδι, σε έναν αγώνα, στην ίδια τη ζωή κάποιες φορές χάνουμε και κάποιες άλλες κερδίζουμε. Είτε συμβεί το ένα είτε το άλλο, είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε με αξιοπρέπεια.

Χωρίς Παπούτσια

Συγγραφέας: Κατερίνα Ανωγιαννάκη

Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ηλικία: 7+

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας διάσημος σχεδιαστής παπουτσιών που έφτιαχνε παπούτσια όλων των ειδών. Με ύφασμα, με δέρμα, λουστρίνια και καστόρια.  Παπούτσια περιζήτητα από μικρούς και μεγάλους. Κάποια στιγμή, η γυναίκα του έμεινε έγκυος και με ανυπομονησία περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Οι μήνες πέρασαν με όνειρα και προβλέψεις για το πόσο όμορφο θα ήταν και το πόσο καλλίγραμμα θα είναι τα πατουσάκια του. Ο σχεδιαστής είχε ήδη φροντίσει τα καλύτερα, τα σπανιότερα σχέδια για το παιδί τους. Όταν ήρθε στον κόσμο η Σαγιόν, τα σχέδια άλλαξαν με το που είδαν τα δύο δάχτυλα των ποδιών της. Κάτι δάχτυλα μακρουλά, παχουλά, εντελώς αλλόκοτα. Πού να χωρέσουν τέτοια δάχτυλα σε παπούτσια! Ξημεροβραδιαζόταν ο σχεδιαστής να δημιουργήσει τα κατάλληλα παπούτσια για την κόρη του. Αλλά μάταια. Η Σαγιόν περπατούσε ξυπόλητη. Ξυπόλητη στο σπίτι, ξυπόλητη στο σχολείο και στο παιχνίδι. Τι ντροπή, τέτοιος μεγάλος σχεδιαστής και η κόρη του να μεγαλώνει γυμνοπόδαρη. Αλλά με το πείσμα και την επιμονή του σχεδιαστή η λύση βρέθηκε. Και η Σαγιόν απέκτησε σαγιονάρες, ένα πατούμενο μοναδικό που πήρε το όνομά του από την αφεντιά της.

Ένα όμορφο βιβλίο για ένα κορίτσι με άποψη, με αυτοεκτίμηση και με θάρρος. Μια ιστορία που μας δείχνει απλόχερα πως η αγάπη, η επιμονή και η υπομονή επιφέρουν καρπούς.

από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ