-Μεγάλες ουρές σχηματίζουν στα βενζινάδικα οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων σε όλη την Γαλλία, ενώ με δελτίο των 20 ευρώ γίνεται στην χώρα η αγορά καυσίμων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Εδώ και τέσσερις ημέρες, μεγάλες ουρές σχηματίζουν στα βενζινάδικα οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων σε όλη την Γαλλία, λόγω των μαζικών κινητοποιήσεων για τον νέο εργασιακό νόμο. Με δελτίο των 20 ευρώ γίνεται στην χώρα η αγορά βενζίνης, ενώ σημειώθηκαν και μπλόκα σε διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν διαρκώς τα αποθέματα καυσίμων, που διατίθενται στα πρατήρια καυσίμων στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην επαρχία.
Στο μεταξύ, επειδή πολλά πρατήρια δεν έχουν πλέον αποθέματα καυσίμων, πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν μέχρι τις γειτονικές χώρες, το Βέλγιο, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο, προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

Δύο συνδικάτα της Γαλλίας απέκλεισαν με μπλόκα 6 από τα 8 διϋλιστήρια, που υπάρχουν συνολικά, με αποτέλεσμα τα βυτία να μην μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα

Δύο συνδικάτα της Γαλλίας, το CGT, το οποίο πρόσκειται στο γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα και το FO, η “Εργατική Δύναμη”, προχώρησαν, μάλιστα, σε αποκλεισμό με μπλόκα των 6 διυλιστηρίων, από τα 8, που υπάρχουν συνολικά, με αποτέλεσμα τα βυτία να μην μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα και να τα διανείμουν ανά την Γαλλία.
Iσχυρή Αστυνομική δύναμη με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού κατάφερε να λύσει το μπλόκο στο κομβικό διυλιστήριο, στο λιμάνι Fos sur Μer, πλησίον της Μασσαλίας, ενώ κατά την επιχείρηση αυτή τραυματίστηκαν 7 Αστυνομικοί αλλά και ορισμένοι απεργοί.
Ο επικεφαλής του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας, ότι η απάντηση θα είναι η γενίκευση της απεργίας σε όλους του τομείς. Ο εργασιακός νόμος παραμένει η “πέτρα σκανδάλου”, σύμφωνα με τον Μαρτινέζ.

Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: “Δεν μπορεί μια μειοψηφία να παραλύει την χώρα” – “Δεν θα υποχωρήσει ούτε ο Πρωθυπουργός, αλλά, ούτε και ο Υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν”

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε, ότι δεν μπορεί μια μειοψηφία να παραλύει την χώρα και δήλωσε, ότι, ούτε ο Πρωθυπουργός δεν θα υποχωρήσει, αλλά, ούτε και ο Υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον επίμαχο εργασιακό νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εν μέσω της επικρατούσας γενικευμένης κοινωνικής σύγχυσης, οι Γάλλοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν και για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που ξεκινάει στις 10 Ιουνίου, καθώς τώρα η ασφάλεια των αγώνων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση.

gallia-shmaia-570

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ