Η προσωπικότητα του διάσημου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσω την έρευνά μου. Καθηγητής Πανεπιστημίου στη Γερμανία έγινε διάσημος για το ερευνητικό του έργο. Συνεργαζόταν με τους νομπελίστες επιστήμονες Μαξ Πλανκ και Αλβέρτο Αινστάιν. Μέλος της Πρωσικής Ακαδημίας και της αντίστοιχης Ελληνικής Ακαδημίας Αθηνών. Μια προσωπικότητα με διεθνή φήμη στο εξωτερικό.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την προσωπικότητά του είναι ότι ο ίδιος ήταν φιλόπατρις. Μιλούσε μόνο ελληνικά στο σπίτι του , αν και μεγάλωσε στην Ευρώπη, και αγαπούσε την Ελλάδα.

Δυο φορές έτρεξε για βοήθεια για να στηρίξει το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πρώτη φορά ήταν το 1920 όταν ορίστηκε υπεύθυνος για την οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και την δεύτερη το 1930 για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας και την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Τώρα το πώς έμαθα, πρώτη φορά, για τον Καραθεοδωρή είναι μια άλλη υπόθεση. Από ένα άρθρο , την αναζήτηση στο διαδίκτυο και την ανάγνωση όλων των βιβλίων που κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα. Η πορεία αυτή είναι χρόνων και έχει αφετηρία το μακρινό έτος 2003. Δέκα χρόνια μετά το 2013 εξέδωσα το πρώτο μυθιστόρημα για τον σπουδαίο μαθηματικό με τον τίτλο: «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» εκδόσεις Στοχαστής. Το μυθιστόρημα γνώρισε επιτυχία και αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Πέρασαν δυο χρόνια και οι εκδόσεις Μένανδρος μου ζήτησαν να συνεργαστώ μαζί τους και να γράψω μια βιογραφία για τον Καραθεοδωρή. Μαζί με την βιογραφία ανακάλυψα σε αρχεία επιστολές , καρτ ποστάλ και φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Έτσι το βιβλίο εμπλουτίστηκε με πλούσιο υλικό , πρωτότυπο , που θα ήταν ικανό να αποτελέσει ένα βιβλίο με τη μορφή λευκώματος και εξαιρετικής ποιότητας έκδοση που θα συνέπαιρνε τους αναγνώστες. Οι εκδόσεις Μένανδρος με παράδοση στην επιμέλεια αγκάλιασαν το βιβλίο μου και το εξέδωσαν.

Η ζωή του Καραθεοδωρή περνά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σαν ένα φλας μπακ στη ζωή του. Η βιογραφία , που έγραψα , έχει αρχή μέση και τέλος. Από τη γέννηση του μέχρι την ακμή του , στα Πανεπιστήμια , της Γερμανίας. Με απλό λιτό λόγο και με εξεταστική ματιά ακόμη και στις πιο άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του μαθηματικού. Έτσι κατάφερα να κάνω μια αποκρυπτογράφηση του Καραθεοδωρή. Η συνέχεια ανήκει στους αναγνώστες. Σε μένα μένει η πορεία μου μέχρι τη συγγραφή του βιβλίου και οι εμμονές μου με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.

Δελτίο Τύπου

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Χίο, υπήρξε μαθηματικός επιστήμων διεθνούς φήμης, με έργο πολυσχιδές, εκτεταμένο στους τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της αρχαιολογίας, αλλά λίγοι άνθρωποι στη σύγχρονη Ελλάδα γνωρίζουν περισσότερα για τον βίο και το έργο του.

Μέσω της πένας του ικανού συγγραφέα μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της οικογένειας Καραθεοδωρή, που έχουν σκοπό να μας γνωρίσουν την παράδοση, την ψυχολογία, τα κίνητρα και την προσφορά της οικογένειας αυτής στην πατρίδα, αφού για πολλές δεκαετίες διακρίθηκαν στην πολιτική και βοήθησαν το ελληνικό έθνος. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ωστόσο, υπήρξε ο μόνος απόγονος που δεν ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά με τα μαθηματικά, και κατόρθωσε να διακριθεί και να δημιουργήσει έργο τέτοιας εμβέλειας, ώστε να καταστεί διάσημος, ήδη από την εποχή του.

Βιογραφικό

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ