Ιδρύουν κέντρο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης για τον συντονισμό της βοήθειας σε πρόσφυγες, εκτός της επικράτειας της Ε.Ε.
-Εμμένουν στην θέση, ότι είναι ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πιο αδιαπέραστα και να ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός των μεταναστών»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην δική τους προσέγγιση, αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης επιμένουν οι χώρες του Βίζεγκραντ, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, καθώς ιδρύουν ένα Κέντρο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης για τον συντονισμό της βοήθειας σε πρόσφυγες εκτός της επικράτειας της Ε.Ε., στον Λίβανο και στην Ιορδανία.hungary_MAP
Το Κέντρο αυτό, το οποίο θα διευθύνει η Πολωνία, μοιάζει να αποτελεί μια αντιπρόταση στο σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., το οποίο έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα του Βίσεγκραντ απέρριψε για άλλη μια φορά, χαρακτηρίζοντάς το «αναποτελεσματικό».

«Είναι ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πιο αδιαπέραστα και να ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός των μεταναστών»!

Ο σκοπός του Κέντρου θα είναι, σύμφωνα με δήλωση, που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Μπλάστσακ, «να μοιραζόμαστε βέλτιστες πρακτικές, όσον αφορά την χορήγηση αρωγής σε μετανάστες, εκεί όπου έχουν προσφύγει, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, σε καταυλισμούς, όπου είναι κόσμος, που έφυγε για να σωθεί από τον πόλεμο». Αυτό δήλωσε ο κ. Μπλάστσακ κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας, ότι «πρόκειται να συντονίζουμε αυτές τις ενέργειες και να κατανέμουμε κεφάλαια προερχόμενα από τις χώρες μας σε πραγματική βοήθεια».
Συμμετέχοντες στην συνάντηση – πέραν των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ- ήσαν και εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, που επέμειναν για άλλη μια φορά στην θέση, ότι είναι ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. πιο αδιαπέραστα και να ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός των μεταναστών.