-“Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στο πρότερο καθεστώς εξαρτάται από την ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων»”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χα,τζηϊωάννου.

«Μακρύ και δύσβατο» χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τον “οδικό χάρτη” για την αναστολή των περιορισμών στα capital controls και αδυνατούν να διατυπώσουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, για το πότε θα γίνει η πλήρης άρση τους!
Έμπειρα τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στην εφημερίδα “Το Βήμα”, επισημαίνουν, ότι η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στο πρότερο καθεστώς εξαρτάται από δύο παράγοντες, για τους οποίους δύσκολα μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις. Οι παράγοντες αυτοί είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, «η πρόοδος και στα δύο αυτά μέτωπα είναι απογοητευτική, καθιστώντας τον “οδικό χάρτη” αναστολής των περιορισμών στην κίσηση κεφαλαίων, μακρύ και δύσβατο».
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είχε ως αποτέλεσμα το 2016 να ξεκινήσει με απώλειες καταθέσεων, ενώ οι καθαρές εκροές διαμορφώνονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως και το τέλος Απριλίου.

“Από την μία πλευρά, οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου και από την άλλη το γενικότερο κλίμα αστάθειας, αναμένεται να συγκρατήσουν τα υπόλοιπα κοντά στα ιστορικά χαμηλά, που διαμορφώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls”

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να επανέλθουν στα επίπεδα, που βρισκόταν στις αρχές του έτους, δηλαδή γύρω στα 123 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ανάκτηση των κεφαλαίων αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, στην μείωση των εισαγωγών και σε μικρότερο βαθμό στους ιδιώτες, οι οποίοι, μετά την συμφωνία της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών. Επιπλέον ώθηση υπήρξε και μετά τις 23 Ιουλίου, όπου με την χαλάρωση των capital controls απελευθερώθηκαν οι αναλήψεις για το νέο χρήμα.
Χαρακτηριστικά, στέλεχος τράπεζας αναφέρει σχετικά με τις καταθέσεις, τα εξής:
«Από την μία πλευρά οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου, που τρώνε τις αποταμιεύσεις των πελατών μας, και από την άλλη το γενικότερο κλίμα αστάθειας, που κρατά μακριά από τις τράπεζες μετρητά, που βρίσκονται σε θυρίδες και λοιπές προσωπικές κρυψώνες, αναμένεται να συγκρατήσουν τα υπόλοιπα κοντά στα ιστορικά χαμηλά, που διαμορφώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls».

trapezes-250x160

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ