To εστιατόριο Robin Hood στη Μαδρίτη προσφέρει κάθε βράδυ πλήρες και καλό φαγητό σε αστέγους. Τα έξοδα καλύπτονται από τις εισπράξεις που κάνει τη μέρα, στο ωράριο της κανονικής λειτουργίας του.«Το χειρότερο όταν αναγκάζεσαι να περιμένεις στην ουρά για το συσσίτιο είναι ότι δεν θέλεις να σε δούν», λέει η Όλγα, τρώγοντας ένα κομμάτι ισπανικής ομελέτας. Η Όλγα από τη Μαδρίτη δεν θέλει να πει το επίθετό της. Είναι πάνω από 50, μικροκαμωμένη, με γκρίζα μαλλιά. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι άνεργη. Ζει μόνο με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας που δίνει το ισπανικό κράτος, αλλά αυτά δεν αρκούν ούτε για το ενοίκιο. Έτσι αναγκάστηκε να καταφύγει σε διάφορα συσσίτια ανά την ισπανική πρωτεύουσα για να επιβιώσει. «Πάντα φοβόμουν μήπως με δει κάποιος συγγενής ή φίλος. Τι θα σκεφτούν για μένα;» λέει χαρακτηριστικά η Όλγα.

Εδώ και κάποιες μέρες η Όλγα δεν χρειάζεται να περιμένει για ένα κομμάτι ψωμί και σούπα στην ουρά. Ένα καλό εστιατόριο της Μαδρίτης, το Robin Hood, προσφέρει τα βράδια κανονικό, πλήρες γεύμα με ποτό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Χωρίς αναμονή σε ουρές και κακής ποιότητας πρώτες ύλες. Τα πάντα λειτουργούν όπως και κατά τις κανονικές ώρες του εστιατορίου, χωρίς καμία έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και κυρίως στην ποιότητα των προσφερόμενων πιάτων.

Ο τρόπος λειτουργίας του Robin Hood είναι απλός. Κατά τη διάρκεια της μέρας το μαγαζί είναι ανοιχτό σε όλον τον κόσμο. Το μενού του έχει στάνταρ τιμή, κοστίζει 11 ευρώ. Το βράδυ ο ίδιος χώρος κάνει το τραπέζι μόνο σε αστέγους, οι οποίοι μπορούν να φάνε ό,τι και όσο θέλουν. Το κόστος των βραδινών γευμάτων καλύπτεται από τα έσοδα της ημέρας.

Μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης

Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή κρύβεται η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση « Mensajers de la Paz», που σημαίνει «Αγγελιοφόροι της ειρήνης». Η οργάνωση ιδρύθηκε πριν από 54 χρόνια από έναν επαναστάτη για τα δεδομένα της συντηρητικής Ισπανίας καθολικό ιερέα, τον Άνχελ Γκαρσία Ροντρίγκεζ. Ο Πατέρας Άνχελ είναι ακόμη εν ζωή και μάλιστα με έντονη δραστηριότητα. Στην ενορία του που σφύζει από ζωή υπάρχει παντού δωρεάν ίντερνετ, ενώ μεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου κυριακάτικες λειτουργίες από το Βατικανό. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη DW, την ιδέα για τη συνεργασία με το εστιατόριο της Μαδρίτης του έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Ο Πάπας πάντα τονίζει πόσο σημαντική είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Δεν έχει σημασία μόνο να δίνεις στους φτωχούς, αλλά και πώς δίνεις αυτά που επιθυμείς. Βλέποντας τις μεγάλες ουρές με ανθρώπους να συνωστίζονται στα συσσίτια σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να τους σερβίρουμε σε ένα εστιατόριο, με κανονικά σερβίτσια και κρυστάλλινα ποτήρια», λέει ο Πατέρας Άνχελ. Η Ισπανία μαστίζεται ακόμη από την κρίση. Οργανώσεις όπως αυτή του Πατέρα Άνχελ καταβάλλουν διαρκώς υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Το 30% των Ισπανών ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ οι άστεγοι είναι σχεδόν 300.000.

Για την ώρα πάντως γύρω στους 100 απόρους μπορούν να τρώνε ένα ζεστό και νόστιμο γεύμα δωρεάν στο εστιατόριο Robin Hood. Κάθε βράδυ το εστιατόριο είναι γεμάτο. Το φαγητό είναι εξαιρετικό, όπως επισημαίνουν οι θαμώνες και το σέρβις γρήγορο και απόλυτα επαγγελματικό. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ευτυχείς που έστω και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους σε ανάγκη. Κι όπως λέει η Μαρία, η οποία εργάζεται εδώ σαν σερβιτόρα, «το να δουλεύεις για ανθρώπους που σε χρειάζονται είναι τελικά η μεγαλύτερη ικανοποίηση».

Χάγκαρ Χόμπσε / Δήμητρα Κυρανούδη