Οι φοιτητές που εκπόνησαν το μοντέλο Matthias Karre και Fridolin Bär (Φωτογραφία Μαλαμούσης)

Στη πόλη του Μονάχου έλαβε χώρα στις 14.11.2022 μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου μνημείου, αφιερωμένου στην φοιτητική αντιστασιακή ομάδα “Άσπρο Τριαντάφυλλο“ (ή άλλως „Λευκό Ρόδο“) τα μέλη της οποίας, όπως είναι γνωστό, έδρασαν στο Μόναχο (1942), συνελήφθηκαν από τη Γκεστάπο, εκτελέστηκαν με την λαιμητόμο στη φυλακή Stadelheim Μονάχου και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Am Perlacher Forst που είναι δίπλα από την φυλακή.

Στο κοιμητήριο και ακριβώς απέναντι από τους τιμητικούς τάφους του Christoph Probst και των αδελφών Sophie και Hans Scholl, διαμορφώθηκε ειδικός χώρος μνήμης για να μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο των μελών του φοιτητικού κινήματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο“, να αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και να διδάσκονται από το παράδειγμά τους. Μέλος του „Άσπρου Τριαντάφυλλου“ ήταν και ο ρωσσικής καταγωγής ορθόδοξος φοιτητής Alexander Schmorell. Η ρωσσική εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο το έτος 2012.

Η διαμόρφωση του χώρου θεωρήθηκε αναγκαία διότι – όπως τόνισε και ο διευθυντής των Δημοτικών Κοιμητηρίων κ. Heino Jahn – διάφορα πολιτικά κινήματα, όπως λ.χ. το κίνημα Querdenken και άλλοι οργάνωναν στη διετία 2020/2021 πορείες και συγκεντρώσεις μπροστά από τους τιμητικούς τάφους και χρησιμοποιούσαν τον χώρο αυτό για προβολή θέσεων και αξιώσεων των.

Τέσσερις δημόσιοι οργανισμοί α) η Διοίκηση των Δημοτικών Κοιμητηρίων Μονάχου, β) το Ινστιτούτο για Ιστορία της Πόλης και Κουλτούρας Μνήμης του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου, γ) το Ίδρυμα „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ και δ) το Κέντρο Ερεύνης και Τεκμηρίωσης του ναζισμού στο Μόναχο, ανέθεσαν στην Επαγγελματική Σχολή Γλυπτικής και Ξυλογλυπτικής Μονάχου να εκπονήσει διάφορα μοντέλα διαμόρφωσης του χώρου.

Στον διαγωνισμό της Σχολής έλαβαν μέρος 18 φοιτήτριες και φοιτητές και εκπόνησαν 9 μοντέλα διαμόρφωσης του χώρου μνήμης, με αναφορά των μοντέλων στη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο των μελών του φοιτητικού κινήματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο“.

Στις 14.11.22 τοποθετήθηκαν και τα 9 μοντέλα στην αίθουσα τελετών του κοιμητηρίου Am Perlacher Forst και εκεί έλαβε χώρα η επίσημη παρουσίασή τους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στο κοινό.

Τα μοντέλα τα παρουσίασαν με λεπτομερή περιγραφή  και επεξηγήσεις η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης και Τεκμηρίωσης του ναζισμού στο Μόναχο δρ. Mirjam Zadoff μαζί με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που τα σχεδίασαν.

Παρέστη η Αντιδήμαρχος Μονάχου κ. Verena Dietl, οποία στον χαιρετισμό της τόνισε ότι με τα έργα αυτά εκφράζονται οι σκοποί και στόχοι των μελών του “Άσπρου Τριαντάφυλλου”, όπως η αντίσταση ενάντια στον πόλεμο, στην καταπίεση και στη βία, στόχοι που έχουν μεγάλη και επίκαιρη σημασία και για μας και για την εποχή στην οποία ζούμε.

Επιβραβεύτηκε το μοντέλο των φοιτητών Matthias Karré και Fridolin Bär με τον τίτλο „Μνημείο“  (Memorial) στο οποίο αναγράφονται και τα ονόματα όλων των μελών-θυμάτων του „Άσπρου Τριαντάφυλλου“.

Παρέστησαν μεταξύ των άλλων η πρόεδρος του Ιδρύματος „Άσπρο Τριαντάφυλλο“ κ. Dr. Hildegart Kronawitter, o διευθυντής του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου κ. Anton Biebl, η υπεύθυνη του Ινστιτούτου για Ιστορία της Πόλης και Κουλτούρας Μνήμης του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μονάχου κ. Dr. Sabine Schalm και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Μετά την παρουσίαση των μοντέλων μετέβησαν όλοι πεζή στον χώρο όπου βρίσκονται οι τιμητικοί τάφοι και ο έναντι χώρος όπου προσεχώς θα στηθεί τον μνημείο.

Οι φοιτήτριες και φοιτητές που εκπόνησαν τα 9 μοντέλα διαμόρφωσης του χώρου (Φωτογραφία Robert Dreher).

Τις φωτογραφίες του κ. Robert Dreher μας διέθεσε ευγενώς για δημοσίευση το γραφείο τύπου των Δημοτικών Κοιμητηρίων Μονάχου.

π. Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ