Επικήδειος λόγος

+Παναγιώτης Μαραζίδης –

Στις 11 Αυγούστου 2022 απεβίωσε στην Ελλάδα σε ηλικία 92 ετών ο Παναγιώτης Μαραζίδης μετανάστης από το 1963 μέχρι 1996 στο Puchheim κοντά στο Μόναχο και επί πολλά έτη εκκλησιαστικός Επίτροπος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου.

Γεννήθηκε στις 22.03.1930 στην Μικροκλεισούρα Δράμας, ήλθε ως μετανάστης το 1963 και εργάστηκε αρχικά σε ένα εργοστάσιο πλαστικών στο Puchheim και από το 1980 στην αυτοκινητοβιομηχανία MAN.

Το έτος 1965 τέλεσε το γάμο του με την από το Ποντοχώρι Γιαννιτσών καταγόμενη κ. Λαμπρινή, εργάτρια σε εργοστάσιο χαρτοβιομηχανίας στο Lochhausen.

Απέκτησαν δύο τέκνα, τον Χρήστο και την Αναστασία.

Ο Χρήστος σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και εργάζεται στη Πυροσβεστική Υπηρεσία (Branddirektion) Μονάχου, ενώ η Αναστασία σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάζεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας στην Αθήνα. Έχει τρία εγγόνια, τον Παναγιώτη, την Λαμπρινή και τον Ελευθέριο.

Η οικογένεια Μαραζίδη στάθηκε διαχρονικά ολοπρόθυμα στο πλευρό των κληρικών της Μητρόπολης Γερμανίας στο Μόναχο, προσφέροντας εθελοντική εργασία στο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο των ενοριών. 

Όταν το 1982 ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέλαβε με εντολή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας την διοίκηση της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ο τότε Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας που διέμενε στο Μόναχο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος (Γρόλλιος) τον συνέδεσε με την οικογένεια Παναγιώτη Μαραζίδη και από τότε αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο οικογενειών (Μαραζίδη και Μαλαμούση) μια όμορφη σχέση φιλίας και ευρύτερης οικογενειακής θαλπωρής.

Ο μακαριστός Παναγιώτης Μαραζίδης συντοξιοδοτήθηκε το 1996 και επαναπατρίστηκε με τη σύζυγό του στην Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, όπου και σε ηλικία 92 ετών απέθανε (11.08.22). Μέχρι και δύο ημέρες προ του θανάτου του εργαζόνταν με πλήρεις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις στον κήπο του σπιτιού του και οδηγούσε και το αυτοκίνητό του. Μετά από ξαφνική αδιαθεσία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και μετά από δύο ημέρες εξέπνευσε.

Την κηδεία του τέλεσαν ο πολυχρόνιος φίλος της οικογένειας Μαραζίδη ο πρώην Επίσκοπος Θερμών και νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος (Γρόλλιος), και ο εφημέριος του ναού Ιερομόναχος π. Δαυίδ, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τη σύζυγό του.

Στην επικήδεια ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στην προσφορά του εκλιπόντος στην Παροικία Μονάχου και ανέλυσε το θεολογικό νόημα του θανάτου και της ανάστασης. Ο π. Απόστολος σκιαγράφησε στην προσλαλιά του τις μακροχρόνιες σχέσεις του με την οικογένεια Μαραζίδη και ανέφερε τα ακόλουθα:

Ο μακαριστός Παναγιώτης διετέλεσε για πολλά χρόνια συνεργάτης μου ως εκκλησιαστικός Επίτροπος της Ενορίας Αγίων Πάντων από τότε που η Ενορία στεγαζόνταν σε προσωρινό ναό μέχρι και την μόνιμη εγκατάστασή της στο νεόκτιστο οικοδομικό συγκρότημα με Ναό, Πολιτιστικό Κέντρο, Γραφεία και κατοικίες ιερέων στην Ungererstr,. 131 στο Μόναχο. Ήταν πάντα ένας πράος, καλωσυνάτος, και ακούραστος συνεργάτης, με αίσθημα υψηλής ευθύνης για το έργο που του ανατέθηκε. Η σύζυγός του Λαμπρινή στήριξε με όλες τις δυνάμεις της το κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Διακονίας, της Ομάδας Γυναικών της Ενορίας, με προσωπική εθελοντική εργασία σε αναρίθμητες εκδηλώσεις για την Παροικία μας. Η δε κατοικία τους στο Puchheim ήταν πάντα ένας τόπος αβραμιαίας φιλοξενίας, ιδιαίτερα για τον Επίσκοπο Θερμών Δημήτριο, για την οικογένεια του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, για τον Διάκονο π. Νικόλαοκαι άλλους συνεργάτες της εκκλησίας μας

Η μεγάλων διαστάσεων βυζαντινή αγιογράφηση της Πλατυτέρας Παναγίας με ανοιχτές τις αγκάλες της στην κόγχη του ιερού Βήματος του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου αποτελεί δωρεά της οικογένειας Μαραζίδη. Η Πλατυτέρα θα συνοδεύσει με τις ανοιχτές αγκάλες της και τον μακαριστό Παναγιώτη στο Βήμα του Χριστού. Ο υιός Χρήστος Μαραζίδης επισκέφθηκε με την οικογένεια Μαλαμούση προ ετών τον ιερομόναχο Σωφρόνιο στο Έσσεξ της Αγγλίας και πήραν την ευλογία του. Η ευλογία αυτή του ιερομονάχου Σωφρονίου που ανακηρύχθηκε πρόσφατα άγιος από την Εκκλησία μας, θα συνοδεύει και τον Χρήστο στις προσευχές του για ανάπαυση του πατέρα του Παναγιώτη.

Ευχαριστώ θερμά τον Χρήστο Μαραζίδη που συνεχίζει αδιακόπως ολοπρόθυμα την εθελοντική προσφορά της οικογένειας Μαραζίδη στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, τόσο σε θέματα πληροφορικής και τεχνικής υποδομής όσο και σε θέματα διαδικτυακής προβολής του έργου της.

Ένας ακόμης φίλος και κουμπάρος της οικογένειας Μαραζίδη από το Μόναχο, ο Ανδρέας Συμεωνίδης παρευρέθη στην κηδεία.

Στην εξόδιο ακολουθία έψαλλε καλλικέλαδα ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Αντώνιος Πατρώνας, ο οποίος τιμήθηκε από τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με τον τίτλο „Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας“ (Κωνσταντινουπόλεως). Ο κ. Πατρώνας συνδέεται φιλικά με τον Χρήστο Μαραζίδη και έχει ψάλλει επανειλημμένα και στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, όπου και ο Χρήστος Μαραζίδης ανελλιπώς εκκλησιάζεται και διακονεί με ιερό ζήλο το Αναλόγιο.

Η κηδεία του μακαριστού Παναγιώτη Μαραζίδη έλαβε χώρα στον ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής στην Κρύα Βρύση, στο ναό όπου εκκλησιάζονταν ανελλιπώς ο αποθανών και όπου είχε επίσης δωρίσει την αγιογράφηση της Πλατυτέρας Παναγίας στην κόγχη του ιερού Βήματος του Ναού.

Αιωνία του η μνήμη!

Φωτογραφίες: Χρήστος Μαραζίδης

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ