Συνέντευξη στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ με τον Παραολυμπιονίκη Παναγιώτη Χριστάκη

Επιμέλεια:

Βασιλική Β. Παππά

vas_nikpap@yahoo.gr

Ο Παναγιώτης Χριστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από το ιστορικό νησί της Ίμβρου. Από μικρή ηλικία ασχολείται επαγγελματικά με την κολύμβηση, με αναρίθμητες επιτυχίες παραολυμπιακών, παγκοσμίων, ευρωπαϊκών και πανελλήνιων συμμετοχών και διακρίσεων. Κάθε εκκίνηση στην πισίνα αποτελεί για εκείνον μια νέα ανερχόμενη επιτυχία. Η αγάπη του για την Θεσσαλονίκη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, ήταν το εφαλτήριο άλμα για να ασχοληθεί με τα κοινά. Συμπορεύεται με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη και την παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη».

Β.Π.: Παναγιώτη, είσαι παραολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης με πάρα πολλές διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με τον αθλητισμό, ποιες είναι οι στιγμές εκείνες που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη σου;

Π.Χ.: Ανεξίτηλη στιγμή δεν είναι μόνο μία αλλά πολλές..Αν έπρεπε να κάνω μια σύνοψη είναι οι 2 μου συμμετοχές στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και του Τόκυο το 2020  καθώς και οι δύο μου συμμετοχές στις ολυμπιακές λαμπαδηδρομίες Peyon Changτο 2018 και στο Τόκυο το 2021. 

Β.Π.: Ο Περικλής στον “Επιτάφιό” του είπε: “Η πολιτεία, επιβραβεύοντας τους ενάρετους, δημιουργεί άριστους πολίτες”. Συμφωνείς ότι ένας αθλητής αποτελεί πρότυπο αρετής για τους υπόλοιπους πολίτες, και μάλιστα για την εκάστοτε νέα γενιά;

Π.Χ.: Λαμβάνοντας υπόψιν τη φράση του Περικλή στον γνωστό σε όλους μας Επιτάφιο και αναφορικά με την ύπαρξη της αρετής στον άνθρωπο, σαφώς και ένας αθλητής πρέπει να προσπαθεί να την κατακτά συνεχώς και να την επιδεικνύει στους άλλους. Ένας αθλητής αποτελεί αυθεντία για το κοινωνικό σύνολο και επειδή οι πεποιθήσεις, οι αποφάσεις και οι πράξεις του ασκούν τεράστια επιρροή σε αυτό, οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Επιπλέον, είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η νέα γενιά έχει την τάση να επηρεάζεται από δημόσια πρόσωπα πχ. τραγουδιστές, αθλητές κ.λπ και να ασπάζεται τις απόψεις τους. Επομένως, είναι καλό η νέα γενιά να έχει «ορθά» πρότυπα, πρόσωπα με στόχους και αξίες και όχι πρόσωπα που ενδιαφέρονται μόνο για τη δόξα και την -χωρίς όρια- επίδειξη του εαυτού τους.

Β.Π.: Τι πρότυπα προβάλλουν οι αθλητές που καταφεύγουν στη λήψη ενισχυτικών γι’ αυτούς ουσιών; Ποια κίνητρα τους οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή; Η κατάρριψη μιας προηγούμενης επίδοσης, η δημοσιότητα, οι οικονομικές απολαβές ή ίδια η εμπορευματοποίηση των Αγώνων;

Π.Χ.: Ανά τα χρόνια ακούμε ή βλέπουμε συχνά άτομα του αθλητικού στίβου να καταφεύγουν σε ενισχυτικές ουσίες. Το ζήτημα του ντόπινγκ είναι φλέγον και φαίνεται ελκυστικό στα μάτια των πολλών. Πολλές φορές ένα καλοσχηματισμένο σώμα, μια εξωπραγματική επίδοση, η τεράστια δημοσιότητα και ο εγωκεντρισμός κάποιου, μπορεί να τον οδηγήσει στο να αγνοήσει τα ηθικά του διλλήματα και να καταφύγει σε ανάλογες ουσίες. Θεωρώ ότι δεν είναι τόσο οικονομικό το κίνητρο (καθώς πολλοί από αυτούς είναι καλοπληρωμένοι), όσο η ματαιόδοξη θεώρηση ζωής για λίγη δόξα παραπάνω.. Άνθρωποι-μύθοι κατάφεραν να σκάσουν την τεράστια φούσκα που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα τους, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκαναν χρήση ενισχυτικών ουσιών.

Β.Π.: Η τεχνολογία μάς προσέφερε ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου δυνατότητες. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς σήμερα να αναζητήσει πληροφορίες από τα πέρατα της οικουμένης. Ποια η δική σου σχέση με τις νέες αυτές δυνατότητες;

Π.Χ.: Η τεχνολογία, πράγματι, είναι ένα υπέρτατο εργαλείο, αρκεί να γίνεται σωστή χρήση και να μη τη μετατρέπουμε σε όπλο. Η τεχνολογία μπορεί να μας διευκολύνει σε πολλές πτυχές της ζωής μας, να μας χαρίσει χρόνο και χρήμα, αλλά και να μας κάνει έρμαια αυτής, να μας χρησιμοποιεί αντί να τη χρησιμοποιούμε … αυτό πρέπει να προσέχουμε . Όλα θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Β.Π.: Η Εκκλησία προβάλλει ως πρότυπα τους αθλητές της ορθόδοξης πίστης, τους αγίους, που ξεπέρασαν με τον αγώνα και τη θυσία τους τα ανθρώπινα και έφτασαν στη θέωση, μια πορεία ανοιχτή σε όλους. Αυτή η θεώρηση της επίγειας ζωής μπορεί να ελκύσει το νέο του διαδικτύου, της διασκέδασης, της τηλεόρασης;

Π.Χ.:  Ως Χριστιανός Ορθόδοξος και πιστός στον Τριαδικό θεό, θεωρώ ότι οι άγιοι μας πράγματι, αποτέλεσαν τους κορυφαίους αθλητές και αγωνιστές σε ένα δρόμο γεμάτο εμπόδια. Κάτι τέτοιο δεν ελκύει συνήθως τον τύπο ανθρώπου που έχει ως κύριο μέλημα την -χωρίς όρια- διασκέδαση, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Όμως, πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κατακρίνονται οι επιλογές του.

Β.Π.: Ποιες είναι οι αρετές ενός καλού αθλητή;

Π.Χ.: Όπως προείπα, ένας καλός αθλητής πρέπει να είναι ένας ενάρετος αθλητής, ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο για το κοινωνικό σύνολο. Ένας αθλητής δεν κάνει ό,τι κάνει ή λέει ό,τι λέει, μόνο για τον εαυτό του και την κατασκευή του image του. Τα λεγόμενα του και οι πράξεις του ακούγονται και ακολουθούνται από μια τεράστια μερίδα ανθρώπων, γι αυτό πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. Ένας ενάρετος αθλητής οφείλει να αθλείται σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με τις πραγματικές του δυνατότητες και χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των άλλων συναθλητών ή συνανθρώπων του. Ακόμη, οφείλει να προάγει τη σημασία της σωματικής και πνευματικής υγείας του ανθρώπου καθώς και την ύπαρξη αληθινών και υγιών σχέσεων. Δε θα θίξω το θέμα της οικογένειας και των τέκνων, καθώς αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός, ανεξάρτητα από την ιδιότητά του .

Β.Π.: Τι κάνει ο Παναγιώτης Χριστάκης  όταν δεν αθλείται;

Π.Χ.: Ο Παναγιώτης Χριστάκης όταν δεν αθλείται, είναι ένας απλός άνθρωπος. Όταν δεν αθλούμαι βρίσκομαι με αγαπημένους φίλους ή απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο μου με την οικογένεια μου και το υπέροχο σκυλί μου. Όταν αθλούμαι, σκέφτομαι και πάλι τα παραπάνω, καθώς μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω την προσπάθεια.

Β.Π.: Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου συμπορεύεσαι ως Κοινοτικός σύμβουλος (Ε΄Κοινότητα) με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και την παράταξη «Ομάδα για την Θεσσαλονίκη». Θα ήθελες να μας μιλήσεις για αυτό το νέο σου εγχείρημα στα κοινά;

Π.Χ.: Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή μου ως κοινοτικός σύμβουλος στην παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη». Περισσότερο όμως χαίρομαι για τη συνεργασία μου και την σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης που εγώ δημιουργήσει με το Στέλιο Αγγελούδη. Όπως έχω πει και σε άλλη συνέντευξη, ο κ. Αγγελούδης μάς εμπνέει. Θέλω πολύ να μας δοθεί η ευκαιρία να δράσουμε με πείσμα και περίσσιο μεράκι και να φτιάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα και ζω, τη Θεσσαλονίκη μας. Και επειδή είμαι νέος ακόμη και μάλιστα μέσα μου νιώθω ακόμη παιδί, υπάρχει πολύ όρεξη και πραγματικό ενδιαφέρον για τα μελλοντικά έργα!

Β.Π.: Κλείνοντας Παναγιώτη, θα ήθελα να μας πεις ποια είναι η ουσία της ζωής για σένα;

Π.Χ.: Η ουσία της ζωής για εμένα είναι να υπάρχει απλότητα στα πράγματα αλλά και στην ίδια τη ζωή. Κάνε ότι είναι να κάνεις με ηρεμία, με υπομονή, πίστη και περίμενε να δεις τι θα συμβεί … Μην πιέζεις καμία κατάσταση. Απλά περίμενε να δεις το όμορφο αποτέλεσμα που θα σου φέρει η ζωή ότι κι αν είναι αυτό. Η ομορφιά άλλωστε δεν είναι στις συνθήκες που επιδιώκουμε όλοι, π.χ μια καλή δουλειά, ένας καλός μισθός, μια καλή εμφάνιση, ένα καινούργιο σπίτι, αλλά σε μια καθημερινότητα γεμάτη γαλήνη και ηρεμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ