Του π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού.

Συχνά οι γονείς, για διάφορους λόγους, έρχονται σε σύγκρουση με τα παιδιά τους. Στο σχολείο πάλι ο ένας μαθητής ειρωνεύεται τον άλλο: «Καλά παιδί της μαμάς είσαι και φέρεσαι έτσι;» ή «πατέρας σου είναι τι θα σε συμβούλευε;». Είναι φυσιολογικό, ειδικά στην εφηβεία, οι νέοι να αμφισβητούν τη γνώμη των γονιών τους για να δείξουν στους φίλους τους ότι είναι ανεξάρτητοι.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να το λύσει ένας καλός πνευματικός με το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας είναι η τροφή της ψυχής, είναι τα μόνα φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τα πάθη των νέων. Οι γονείς οφείλουν από την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε χρόνων να συνδέσουν τα παιδιά τους με έναν έμπειρο πνευματικό. Δόξα τω Θεώ γύρω μας υπάρχουν αρκετοί. Ο πνευματικός , σιγά σιγά θα γίνει ο πιο έμπιστος φίλος του παιδιού και έτσι στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας θα το καθοδηγεί και θα το ηρεμεί με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την πείρα του και την αγάπη του.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πολλοί γονείς είναι υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά τους και με τις γεμάτες συναισθηματισμό συμβουλές τους καταργούν την ελευθερία των παιδιών. Και εδώ ο καλός πνευματικός, ως τρίτο πρόσωπο, με την αρετή της διακρίσεως θα αφήσει όσο χαλαρά πρέπει τα «χαλινάρια», ώστε το παιδί να νοιώσει ελεύθερη προσωπικότητα.

Άλλοι πάλι γονείς κάνουν το λάθος να αφήνουν τα παιδιά τους εντελώς ελεύθερα. «Μην πληγωθεί το παιδί μου», «μη στερηθεί το παιδί μου», «μην κουραστεί το παιδί μου» λένε, γι’ αυτό σήμερα τα περισσότερα παιδιά είναι ανάγωγα. Πάλι εδώ ο πνευματικός με επιχειρήματα και πολλή αγάπη θα πείσει το παιδί ότι: «τα πάντα επιτρέπονται αλλά δε συμφέρουν όλα», όπως λέγει ο Απόστολος Παύλος. Οι συνέπειες των αμαρτιών, ειδικά στις τρυφερές ψυχές των παιδιών, αφήνουν πληγές που δύσκολα επουλώνονται και πολλές φορές τα ταλαιπωρούν σε όλη τους τη ζωή.

Είναι λάθος οι γονείς με το παραμικρό πρόβλημα που συναντούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών να τρέχουν στους παιδοψυχολόγους. Η ψυχή του παιδιού δεν μπορεί από τη φύση της να γίνει αντικείμενο επιστημονικής ή ιατρικής έρευνας. Εάν ρωτήσουμε εκατό ψυχολόγους, τι είναι η ψυχή, θα πάρουμε εκατό διαφορετικές απαντήσεις. Ούτε η θεολογία πρέπει να μπαίνει στα χωράφια της επιστήμης ούτε η επιστήμη στα χωράφια της θεολογίας.

Μεγάλο λάθος κάνουν οι γονείς όταν ψάχνουν για πνευματικό με μεγάλη μόρφωση ή με γνώσεις ψυχολογίας. Η καθαρότητα της καρδιάς ελκύει το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και όχι οι γνώσεις.

Ένας αόρατος πόλεμος γίνεται ημέρα και νύχτα στην ψυχή των παιδιών μας, ο πόλεμος των λογισμών που καθορίζουν και την πορεία της ζωής τους. Ο καλός πνευματικός οφείλει να είναι άνθρωπος της προσευχής και της αρετής ώστε να γνωρίζει τους πνευματικούς νόμους. Ο ορθολογισμός των γονέων είναι ο χειρότερος εχθρός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μακάρι να μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα μόνο με τη λογική μας! Πώς γκρεμίζονται όλα όταν στην οικογενειακή ζωή παρουσιάζεται ένας θάνατος, μια βαριά αρρώστια ή ο χωρισμός των γονιών!

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η πίστη στον αληθινό Θεό που λύνει όλα τα προβλήματα. Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, με το οποίο ο Θεός στέλνει πλούσια τη Χάρη Του, είναι η μοναδική θεραπεία όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Η διάκριση και η πείρα του πνευματικού θα υπερνικήσουν κάθε εμπόδιο στη ζωή των παιδιών μας. Μεγάλη ανακούφιση και σιγουριά νοιώθουν οι γονείς που έχουν δίπλα τους έναν καλό ιερέα πνευματικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ