“Αυτή η στροφή στην έννοια του Έθνους και της Πατρίδας θα υποχρεώσει την Γερμανία να αναδιπλωθεί από την πολιτική της ακραίας λιτότητας”!
-“Η Αριστερά κυβέρνησε, αλλά, αντί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, χρησιμοποίησε το οπλοστάσιο του φιλελευθερισμού, αναδεικνύοντας έτσι την ιδεολογική της γύμνια”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με ενδιαφέρουσα πολιτική ανάλυση του οικονομικού ενημερωτικού ιστότοπου “Bankingnews. gr” για τις πολιτικές εξελίξει στην Ενωμένη Ευρώπη, ένας “εθνικιστικός άνεμος” πνέει στην Ευρώπη, καθώς το τελευταίο διάστημα οι λαοί της στρέφονται τώρα από την αποτυχημένη Αριστερά, στον Εθνικισμό και τον Πατριωτισμό!
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση αυτή, η Αριστερά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κρίθηκαν, δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκαν ανίκανα να διαχειριστούν την κρίση και να αντιμετωπίσουν την πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας.
Έτσι, μια σημαντική ζύμωση και αλλαγή βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης, καθώς έρχεται η ώρα των εθνικιστικών κινημάτων, όπως του Hofer στην Αυστρία και της Δεξιάς τύπου Fillon (Φιγιόν) ή τύπου Le Pen στην Γαλλία ή του PVV στην Ολλανδία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ή ακόμη και της “Lega Nord” στην Ιταλία.
Αυτή η στροφή στον Εθνικισμό και στην Δεξιά αποτελεί φυσική εξέλιξη, σημειώνεται στην πολιτική αυτή ανάλυση, που παραθέτει τους λόγους της αλλαγής αυτής, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα, που τεκμηριώνουν τις θέσεις της.

“Η Αριστερά κυβέρνησε, αλλά, αντί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, χρησιμοποίησε το οπλοστάσιο του φιλελευθερισμού, αναδεικνύοντας έτσι την ιδεολογική γύμνια της”

Οι λόγοι και τα παραδείγματα, που αναφέρει στην ανάλυσή του το “Bankingnews. gr” εχουν ως εξής:
1) Υπήρξε αποτυχία της Αριστεράς, η οποία στηρίχθηκε στον διεθνισμό και στην χωρίς έλεγχο αποδοχή των προσφύγων, κινητοποιώντας αρνητικά προφανώς ευρύτατες κοινωνικές μάζες.
2) Η Αριστερά κυβέρνησε, αλλά, αντί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, χρησιμοποίησε το οπλοστάσιο του φιλελευθερισμού, αναδεικνύοντας έτσι την ιδεολογική γύμνια της Αριστεράς. Η Αριστερά δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε στην Ευρώπη.
Αυτό φαίνεται και στην περίπτωση του Francois Fillon, που εξελέγη από την Κεντροδεξιά ως υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Fillon είναι δεξιός εθνικιστικής και ακραίος νεοφιλελεύθερος, που ζητάει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο γαλλικό Δημόσιο. Δημιουργείται, λοιπόν, το ερώτημα: Οι Γάλλοι αριστεροί τι θα ψηφίσουν; Την Le Pen, δηλαδή την ακροδεξιά με κοινωνικό πρόσημο ή τον Fillon, έναν δεξιό νεοφιλελεύθερο;

Ο “εθνικιστικός άνεμος” ισχυροποιείται στην Ευρώπη και αυτή η στροφή στην έννοια του Έθνους και της Πατρίδας θα υποχρεώσει την Γερμανία να αναδιπλωθεί από την πολιτική της ακραίας λιτότητας

3 )Η προσφυγική κρίση και η οικονομική κρίση όντως ενίσχυσε τα εθνικιστικά κινήματα.
Βέβαια, μεγάλη παγίδα για τους Ευρωπαίους απεδείχθη η ΕΚΤ. Άφησαν την ΕΚΤ να ελέγξει το παιχνίδι και αυτή ακολούθησε χείριστες οικονομικές πολιτικές με την ποσοτική χαλάρωση, που τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής δεν έχουν αγγίξει τις κοινωνίες.
4)Σε μια περίοδο, όπου η Παγκοσμιοποίηση δοκιμάστηκε και κρίθηκε ανεπαρκής, οι λαοί επιστρέφουν – δεν περιχαρακώνονται – στην ιδέα του εθνικισμού και του πατριωτισμού.
5) Σε όλη την Ευρώπη ο Εθνικισμός ισχυροποιείται. Στην Γαλλία η Le Pen και το “Εθνικό Μέτωπο” θα είναι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στην Γερμανία, το κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” ισχυροποιείται. Στην Αυστρία ο εθνικιστής Hofer προηγείται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Στην Ιταλία είναι πολύ πιθανό να χάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα ο Renzi, ενώ στην Ουγγαρία και στην Πολωνία η Δεξιά ηγείται, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και στην Ισπανία.
Στην Ελλάδα, ο Εθνικισμός μέσω της “Χρυσής Αυγής” βρίσκεται στο 10% με 11%. Στην Ολλανδία το εθνικιστικό κόμμα PVV προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο “εθνικιστικός άνεμος” ισχυροποιείται στην Ευρώπη και αυτή η στροφή στην έννοια του Έθνους και της Πατρίδας θα υποχρεώσει την Γερμανία να αναδιπλωθεί από την πολιτική της ακραίας λιτότητας, που έχει υιοθετήσει.

“Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις της επικείμενης ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Ιταλίας”!

Στην Ιταλία, κατά τα τελευταία 68 χρόνια, έχουν διεξαχθεί 17 εκλογικές αναμετρήσεις και μερικά δημοψηφίσματα. Αλλά μόνον τρεις φορές οι εκλογές στην Ιταλία συγκέντρωσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το 1948, όταν η επιλογή ήταν μεταξύ της Δύσης και του Κομμουνισμού, το 1976, όταν οι ψηφοφόροι αντιμετώπισαν το δίλημμα μιας παρόμοιας επιλογής μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του Ευρωκομμουνισμού του Enrico Berlinguer και τώρα, με το επερχόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι επιπτώσεις της επικείμενης ψηφοφορίας είναι τεράστιες. Ο Πρωθυπουργός, Matteo Renzi, έχει ποντάρει το πολιτικό του μέλλον σχετικά με το δημοψήφισμα, υποσχόμενος να παραιτηθεί (αν και όχι αμέσως), εάν οι μεταρρυθμίσεις απορριφθούν. Μια ήττα για τον Renzi θα θεωρηθεί ως νίκη για δύο μεγάλα κόμματα της Ιταλίας: Της Λέγκας του Βορρά (“Lega Nord”) και του “Κινήματος των Πέντε Αστέρων”, με επικεφαλής τον Beppe Grillo. Τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν συμμαχήσει, όμως και οι δύο αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί πιστεύουν στις εθνικές λύσεις και στην επιστροφή στην λίρα.Fahnen_Europaparlament
Αν ο Renzi νικηθεί, η “Lega Nord” και το “Κίνημα Πέντε Αστέρων” θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν μια νέα Κυβέρνηση. Πάντως, ο Renzi υποστηρίζει, ότι εάν χάσει, θα τον διαδεχθεί μια Κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ένα “κεντρικό-ανατολικό ευρωπαϊκό αντίβαρο στην ηγεμονία της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ε.Ε.”, θα δημιουργήσει η Αυστρία, εάν εκλεγεί Πρόεδρός της ο Norbert Hofer

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα, ότι το “ΟΧΙ” προηγείται με 6%, ενώ το 20% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο. Από την πλευρά του Renzi υποστηρίζεται, ότι η υπεροχή του “ΟΧΙ” μειώνεται. Εάν κερδίσει το “ΟΧΙ” με μεγάλη διαφορά, δηλαδή πάνω από 10%, τότε εκ των πραγμάτων ο Renzi θα παραιτηθεί. Εάν κερδίσει το “ΟΧΙ” με μικρή διαφορά, ίσως ο ίδιος καθυστερήσει να παραιτηθεί. Εάν υπάρξει έκπληξη και κερδίσει το ΝΑΙ, τότε ο Renzi θα είναι ο μεγάλος νικητής αυτής της πολιτικής μάχης επαναφέροντας την Ιταλία, όχι ως πηγή προβληματισμού αλλά ως χώρα σταθερότητας.
Ο Αυστριακός υποψήφιος Πρόεδρος, Norbert Hofer, έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό αντίβαρο απέναντι στην Γαλλία και την Γερμανία, που θα περιλαμβάνει πολλές χώρες, οι οποίες αποτελούσαν παλαιότερα μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, ο εθνικιστής Hofer – που έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει στις 4 Δεκεμβρίου στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας– τόνισε, ότι υπό την προεδρία του η Αυστρία θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα κεντρικό-ανατολικό ευρωπαϊκό αντίβαρο στην ηγεμονία της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ε.Ε.

Norbert Hofer: “Η Αυστρία θα μπορούσε να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγοντας δημοψήφισμα για την αποχώρηση της από την Ε.Ε., εάν η Ε.Ε. υιοθετήσει περισσότερο συγκεντρωτισμό”

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Dagens Nyheter” της Σουηδίας, ο Hofer ανέφερε τα εξής: “Από την μία πλευρά έχουμε τους μεγάλους παίκτες, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και τις χώρες της Μπενελούξ, που είναι ισχυρές.
Ψάχνω για συμμάχους για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα μπορούσε να είναι η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία, καθώς όλες αυτές είναι χώρες με παρόμοια κουλτούρα”. Μέχρι το 1918, οι χώρες αυτές ήταν όλες μέρος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, που κυβερνήθηκε από την μοναρχία των Αψβούργων. Ο Hofer είπε, ότι, αν εκλεγεί, θα εργαστεί για να σχηματιστεί αυτό το πολιτικό αντίβαρο στην Γαλλία και τη Γερμανία στην Ε.Ε., τονίζοντας: “Ίσως μπορούμε να συντονίσουμε την πολιτική μας, πριν από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή μπορούμε έτσι να αποκτήσουμε περισσότερο ειδικό βάρος”.
Πρόσφατα, σε άλλη συνέντευξή του στον βρετανικό Τύπο, ο Hofer είπε, ότι η Αυστρία θα μπορούσε να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, διεξάγοντας δημοψήφισμα για την αποχώρηση της από την Ε.Ε., εάν η Ε.Ε. υιοθετήσει περισσότερο συγκεντρωτισμό.

“Στην Ολλανδία, προβάδισμα στο ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (PVV) δίνει δημοσκόπηση, που δείχνει, πως, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, το κόμμα αυτό θα συγκέντρωνε 33 (έναντι 12 που έχει τώρα) από τις 150 έδρες του ολλανδικου Κοινοβουλίου”!

Αλλά και στην Ολλανδία υπάρχει προβάδισμα του ακροδεξιού κόμματος PVV (“Κόμμα για την Ελευθερία”) στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών, που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2017
Αν διεξάγονταν τώρα οι εκλογές, το PVV θα συγκέντρωνε 33 (έναντι 12 που έχει τώρα) από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου. Προβάδισμα στο ακροδεξιό “Κόμμα για την Ελευθερία” (PVV) δίνει η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου “Maurice de Hond”, που διαπιστώνει πως, αν διεξάγονταν τώρα οι εκλογές, το PVV θα συγκέντρωνε 33 (έναντι 12 που έχει τώρα) από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ το “Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία” (VVD) του Πρωθυπουργού, Mark Rutte, θα βρισκόταν στην δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 25 έδρες (έναντι 41, που έχει τώρα). Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως ο επικεφαλής του PVV, Geert Wilders, δικάζεται αυτήν την περίοδο με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους», επειδή υποσχέθηκε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Χάγη, μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου του 2014, «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία. Επ’ αυτού, η Εισαγγελία στην Ολλανδία έχει ζητήσει να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου 2016, ενώ το Ινστιτούτο “Maurice de Hond” σχολιάζει, πως «η δίκη του
κ.Wilders ενίσχυσε την θετική εκλογική τάση του PVV, που καταγράφεται μετά την νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ