Από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ύψους 6,87 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων, έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.
-Με ποινικές διώξεις, ακόμα και με ποινές φυλάκισης, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δυσοίωνο και άκρως ανησυχητικό προδιαγράφεται το μέλλον της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας, καθώς ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και απ’ ότι φαίνεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέτρο των κατασχέσεων σε βάρος των οφειλετών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των φορολογουμένων, στους οποίους οι Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και αυτό σημαίνει, ότι θα επέλθει μεγάλη κοινωνική αντίδραση εναντίον της Κυβέρνησης, που δείχνει, ότι δεν έχει καταλάβει ακόμα σε ποιό σημείο έχει φθάσει ο ελληνικός λαός με τα νέα μέτρα, που όρισαν οι δανειστές.
Συνολικά, ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία είχαν στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι αρμόδιες Υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088, δεδομένου, ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.
Από αυτή την δεξαμενή οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 755.806 ή στο 50,65% των οφειλετών, στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ύψους 6,87 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%

Όσον αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα, τα στοιχεία δείχνουν, ότι αυτά έφθασαν στα τέλη Ιουνίου στα 6,87 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα λεγόμενα «νέα» ληξιπρόθεσμα – που αφορούν αυτά από τις αρχές του έτους- ήταν 5,584 δισεκατομμυρια ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα και άρα αυξήθηκαν κατά 1,28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από αυτά τα ποσά οι Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατομμύρια ευρώ, με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.
Εξαιρώντας τις μη φορολογικές κατηγορίες, που αφορούν εισφορές, έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, δάνεια και ενοίκια, τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 5,956 δισεκατομμύρια ευρώ, από 5,053 δισεκατομμυρια ευρώ, που ήταν στα τέλη Μαΐου.
Τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε έναν λογαριασμό 83 δισεκατομμυρίων ευρώ “παλαιών” (προ του 2016) ληξιπρόθεσμων χρεών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό σχεδόν στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ.
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα, ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ολοκληρώσει 113 “μερικούς” ελέγχους και 31 “πλήρεις” ελέγχους, ενώ “πρωταθλητισμό” στους ολοκληρωμένους “μερικούς” ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ, έχοντας πραγματοποιήσει στο εξάμηνο 9.118 “μερικούς” και 1.442 “πλήρεις” ελέγχους.

Με ποινικές διώξεις, ακόμα και με ποινές φυλάκισης, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ

Με ποινικές διώξεις, ακόμα και με ποινές φυλάκισης, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι 1.536 φορολογούμενοι, που έχουν “φεσώσει” το Δημόσιο, μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι 1.536 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν να έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ. Έτσι οι αρμόδιες ΔΟΥ έχουν υποβάλει σε βάρος τους μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι, μάλιστα, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Ήδη στα χέρια της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκονται οι 1.536 αυτές αναφορές για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.
Στην Αρχή έχουν σταλεί, επίσης, 113 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά, που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής, φθάνουν συνολικά τα 518,05 εκατομμύρια ευρώ.

 

xrimata

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ