Γράφει ο Νίκος Λυγερός.

Ενισχυμένη η Κύπρος με νέα δεδομένα από το πετρελαϊκό κοίτασμα Ζορ, αφού αυτό αφορά άμεσα την κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η Αίγυπτος δεν παίζει μόνο τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως νόμιζαν μερικοί. Και δεν είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Κύπρου. Άρα είναι ένας ισχυρός παίχτης που βοηθά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η τριμερής αποκτά με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ισχύ και δεν φαίνεται πια ως μόνο μια διπλωματική κίνηση αλλά ως μια στρατηγική πράξη για τις τρεις χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. ligeros-250x160

Επιπλέον με το κοίτασμα πετρελαίου η σχέση της Κύπρου με την Αίγυπτο θα ενισχυθεί και σε πρακτικό επίπεδο και μάλιστα σε πλαίσιο συνεκμετάλλευσης. Σε αυτό το πεδίο δράσης βρίσκονται η ENI από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ και η Total από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Και επειδή υπάρχει και οριοθέτηση και τα συμβόλαια παραχώρησης από τις δύο πλευρές, οι δύο εταιρείες μπορούν να πράξουν συνεργατικά για το θέμα της εξόρυξης αφού πρέπει να επιλέξουν το καλύτερο σημείο για την γεώτρηση που αφορά βεβαίως τις δύο πλευρές με διπλό τρόπο λόγω της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι η Κύπρος με αυτά τα νέα δεδομένα και του συμμαχικού της πλαισίου, πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία της με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δίχως να απεμπολήσει από μόνη της δικαιώματα και κυριαρχικά δικαιώματα μέσω δεσμευτικών κειμένων και παράλογων συμφωνιών, διότι όλη αυτή η υψηλή στρατηγική αφορά την ελευθερία της Κύπρου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ