Οι «28» αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στην στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την Ε.Ε.», ενώ αναζητείται τρόπος, που θα επιτρέψει την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά (CETA)
Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από κοινού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανέφερε, πως το επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο την μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.Fahnen_Europaparlament
Πρόσθεσε, επίσης, πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε, μάλιστα, πως κυριάρχησε η αντίληψη, ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Αναζητείται ένας συμβιβασμός με τον Κυβερνήτη της Βαλλωνίας, Πωλ Μανιέτ, που θα επιτρέψει την υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά (CETA), μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα, ότι την Παρασκευή θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον Κυβερνήτη της Βαλλωνίας, Πωλ Μανιέτ, που θα επιτρέψει την υπογραφή της Συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ο ίδιος ανέφερε, πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η αρμόδια Καναδή Υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.
Η Βαλλωνία συνεχίζει να αντιτίθεται στην Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και απορρίπτει τις νέες παραχωρήσεις, που έγιναν, όπως μετέδωσε αργά χθες βράδυ το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων “Belga”.
Παρ’ ότι οι Κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν την λεγόμενη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του, εάν δεν διαθέτει την έγκριση των πέντε τοπικών Κυβερνήσεων. Χωρίς την υπογραφή του Βελγίου, η Συμφωνία πιθανότατα δεν θα εγκριθεί.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. και έχει δικαίωμα και υποχρέωση να συμμετάσχει στις συζητήσεις, που αφορούν την διαμόρφωση στρατηγικής της Ε.Ε.”

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την Ρωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε, πως οι «28» αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στην στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την Ε.Ε.». «Αυτή είναι μια νηφάλια εκτίμηση. Δεν έχουμε αυταπάτες» υπογράμμισε ο ίδιος.
Επίσης, σημείωσε, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος έναντι αμάχων στο Χαλέπι, εξετάζοντας όλες τις δυνατές επιλογές.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την πρώτη συμμετοχή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέϊ, σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και κατά πόσο μπορεί να έχει λόγο σε ζητήματα που αφορούν την Ένωση, ανέφερε, πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμα μέλος της Ε.Ε. και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να συμμετάσχει στις συζητήσεις, που αφορούν την διαμόρφωση στρατηγικής.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να σχολιάσει, ότι θα ήταν ευτυχής, εάν το Brexit ήταν αναστρέψιμο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό είναι στα χέρια της Βρετανίας και πως η Ε.Ε. εμμένει στην θέση της, ότι δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ