Το 69% των Γερμανών ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν στην Ελλάδα τα δισεκατομμύρια για την φροντίδα και την περίθαλψη των προσφύγων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για τις «καταστροφικές» συνέπειες της ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, προειδοποιούν κορυφαία στελέχη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στην Γερμανία., Όμως, από την πλευρά τους, οι Γερμανοί πολίτες υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους την διακοπή των διαπραγματεύσεων αυτών και την ακύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό!
Αναλυτικότερα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε πρόσφατα, ότι, παρά την όποια κριτική, πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία «θα παραμείνει μια γειτονική χώρα».
Ανάλογα εκφράσθηκε σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» και η επικεφαλής της ομάδας των «Πρασίνων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς, που τονίζει, ότι «θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε».
Αλλά και ο Χριστιανοδημοκράτης Γερμανός ευρωβουλευτής, Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει, ότι η ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα συνιστούσε «διπλωματική ανοησία», ενώ, όπως τόνισε, «η λογική και τα συμφέροντα των δύο πλευρών υπαγορεύουν την φραστική αποκλιμάκωση».

Το 52% των ερωτηθέντων Γερμανών θέλει να ακυρωθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν στην Ελλάδα τα δισεκατομμύρια για την φροντίδα και την περίθαλψη των προσφύγων!

Αντίθετα, υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία τάχθηκε ο επικεφαλής της «Αριστεράς» Μπερντ Ρίξινγκερ. «Μια Κυβέρνηση, που διώκει δημοσιογράφους, αποδομεί την Δικαιοσύνη, πετάει αντιπολιτευόμενους στην φυλακή και διεξάγει πόλεμο κατά του λαού της, δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος «Die Linke» προς τις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke.
Πάντως, οι θέσεις αυτές του κ. Ρίξινγκερ φαίνεται να απηχούν και τις απόψεις των περισσοτέρων Γερμανών πολιτών, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη εφημερίδα «Bild am Sonntag», η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Επίσης, το 69% των Γερμανών πολιτών ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν στην Ελλάδα τα δισεκατομμύρια για την φροντίδα και την περίθαλψη των προσφύγων.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι, επίσης, και το ποσοστό των Γερμανών πολιτών, που ζητά την ακύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς το 52% των ερωτηθέντων ζητά να καταγγελθεί η Συμφωνία αυτή με την Τουρκία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA