(c)elliniki-gnomi.eu

Τι προβλέπει διάταξη του Νομοσχεδίου για τους ιατρούς του ΕΣΥ, που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή!
– Έτσι, οι υπερβάσεις, που σημειώνονται από τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης!
-Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που ζητούν την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και τηνναύξηση του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σημαντικές ανακατατάξεις στις φαρμακευτικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει το νέο Νομοσχέδιο για θέματα εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ, που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, Οι αναμενόμενες αυτές ανακατατάξεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των περισσοτέρων φαρμακευτικών βιομηχανιών της χώρας μας, που θεωρούν, ότι με αυτές θα πληγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ζητούν την απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Νομοσχεδίου!
Αναλυτικότερα, βάσει συγκεκριμένηε διάταξης, προβλέπεται η ενοποίηση των προϋπολογισμών  εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών, με συνέπεια οι υπερβάσεις, που σημειώνονται από τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στην συνέχεια να επηρεάζουν αρνητικά τον υπολογισμό και
τον καταλογισμό του clawback στις επιχειρήσεις.

ΠΕΦ:Άδικη, καταχρηστική και αντιαναπτυξιακή η διάταξη, με την οποία ενοποιούνται οι προϋπολογισμοί εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών!

Άδικη, καταχρηστική και αντιαναπτυξιακή χαρακτήρισε την διάταξη αυτή ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων.
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τρύφων ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, διότι (θα) είναι σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΠΕΦ, «οι προϋπολογισμοί φαρμακευτικής δαπάνης αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη στην χώρα μας κινείται σε κατά 30% χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, αντί της αναγκαίας αύξησης των κονδυλίων, επιλέγεται τεχνικά η ενοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του, με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης θα είναι να επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ.

Άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης του Νπμοσχεδίου και αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ζητούν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες!

Ωστόσο, το θέμα είναι, ότι, αν και η συγκεκριμένη υπέρβαση προκαλείται από λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής νέων και ακριβών φαρμάκων, θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αυτό είναι άδικο και αδιανόητο».
Στο σημείο αυτό ο κ. Τρύφων τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός, πως το 2017 υπολογίζεται, ότι θα είναι αυξημένα και τα rebates των εταιρειών, τα οποία θα φθάσουν τα 435 εκατομμύρια, έναντι 303 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν το 2016, με συνέπεια το συνολικό χαράτσι, που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερο από 940 εκατoμμύρια ευρώ. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Ο κ. Τρύφων ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης του Νπμοσχεδίου, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης του κλειστού προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Μέχρι να γίνει αυτό, ζήτησε από το Υπουργείο να επιμερίσει νομοθετικά τους κλειστούς προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων σε δύο σκέλη: Το πρώτο να περιλαμβάνει τα προστατευόμενα με πατέντα και τα μοναδικά φάρμακα και το δεύτερο, τα εκτός προστασίας φάρμακα (off-patent και γενόσημα), κατά το ποσοστό, που προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για την διείσδυση των γενοσήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ