Εν αναμονή της δεύτερης ψηφοφορίας αύριο Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο επί της συμφωνίας με την Ευρωπαική Ένωση, εντείνονται οι εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και απειλές.Πριν από την κυρίως ψηφοφορία αναμένεται συζήτηση και ψήφος επί των προτάσεων βουλευτών. Η πιο σοβαρή είναι αυτή της Υβέτ Κούπερ, βουλευτίνας των Εργατικών και πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων Μπλέρ και Μπράουν. Η πρόταση της κ. Κούπερ προβλέπει την παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50, δηλαδή την 29η Μαρτίου ως ημερομηνία αποχώρησης από την Ευρώπη.

Η παράταση κατά τρεις ή και εννέα μήνες είναι συζητήσιμη υπό όρους από τις Βρυξέλλες. Βασικός όρος είναι το συμμάζεμα του χάους των απόψεων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και η επεξεργασία προτάσεων κοινά αποδεκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι πιο επιδεκτικοί στην παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης σε σύγκριση με κάποιες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία. Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τερέζα Μέι θα επιμείνει στην αντικατάσταση του backstop, της εγγύησης δηλαδή των ανοιχτών συνόρων στην Βόρειο Ιρλανδία, με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος που θα ελέγχει τα σύνορα.

Σταθερό στις θέσεις του το Δουβλίνο

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου, δια του αντιπροέδρου της Σάιμον Κόβνι, επανέλαβε σήμερα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση της όσον αφορά το backstop. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος έθεσε τον όρο του backstop, δήλωσε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, ο ίδιος θα επιδιώξει διμερή συμφωνία με το Λονδίνο.

Παρά τους λεονταρισμούς, ο κ. Βαράντκαρ ανησυχεί σφόδρα για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός άναρχου Brexit. Η Βρετανία απορροφά το 50% των ιρλανδικών εξαγωγών. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά ότι θα χαθεί τουλάχιστον το 10% του ΑΕΠ σε περίπτωση μη συμφωνίας. Παράλληλα, οικονομικοί παράγοντες πιέζουν την κυβέρνηση συνασπισμού του Λίο Βαράντκαρ να βρει κάποια μέση λύση ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση μη συμφωνίας.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ