Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε με την Αθήνα τα εθνικά μας συμφέροντα αναφορικά με τα σύνορά μας στο Ιόνιο» , ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθυνόμενος προς την Ελλάδα.Tirana_View_from_Sky_Tower_4
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η χώρα του έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στην συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό μας συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας».
«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την Κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.
«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές Αρχές, με βάση τις διεθνείς διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω, ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα Κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα».

«Όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα, ποιόν να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς»

«Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα, ποιόν να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της Κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα.