Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ!
– Η Γερμανία «τρέμει» με την ιδέα να αναθεωρήσει η Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ την θέση της στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της με την Ρωσία, που μπορεί να καταστήσουν όλη την Ε.Ε. αμυντικά εκτεθειμένη και απροστάτευτη!
-Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί και για την σταση του νέου Αμερικανού Προέδρου απέναντι στα ανοικτά ζητήματα της «Deutsche Bank» και της VW στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία στην γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, που έδειξαν αιφνιδιασμένα από την εξέλιξη αυτή. Το είπε, άλλωστε, σαφώς και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Στάϊνμαγερ, που δήλωσε, ότι «το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν ήταν αυτό, που περιμέναμε» Όπως εκτιμούν ειδικοί πολιτικοί αναλυτές, οι Γερμανοί ανησυχούν, καθώς τα δεδομένα στις αμερικανογερμανικές σχέσεις έχουν αλλάξει και όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις, τόσο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και Υπουργών της Κυβέρνησής της, κάθε άλλο παρά περίμεναν να εκλεγεί ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος μπορεί να αλλάξει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα στις σχέσεις, τόσο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., όσο και μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.
Οι λόγοι, που η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος αφορά τις οικονομικές σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ο δεύτερος είναι το ΝΑΤΟ και η αμυντική λειτουργία της Συμμαχίας.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πίσω από αυτούς τους λόγους βρίσκονται οι εριστικές και εμπρηστικές δηλώσεις, τις οποίες έκαναν κορυφαίοι ηγετικοί πολιτικοί παράγοντες, όπως είναι η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «να σεβαστεί την δημοκρατία, την ελευθερία, το κράτος δικαίου, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων…».

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν ισχυρές απώλειες μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους και τις δυσκολίες γύρω από την άντληση κεφαλαίων, αλλά και την αβεβαιότητα, σχετικά με τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις των ευρωπαϊκων τραπεζών με τις ΗΠΑ

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος, μάλιστα, τόλμησε να κατηγορήσει τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο για «δημαγωγία και λαϊκισμό».
Αν κρίνει κανείς από αυτά, φαίνεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την γερμανοποίηση της Ευρώπης και την Ευρωζώνη. Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι η πρόθεση του νέου Αμερικανού Προέδρου είναι να επιβάλλει φραγμούς στην ασυδοσία των πολυεθνικών, που προωθούν το διεθνές εμπόριο, χωρίς έλεγχο, μέσω της επικείμενης συμφωνίας ΤΤΙP μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ανάλογης αυτής με τον Καναδά, που υπεγράφη πρόσφατα, και βεβαίως να βάλει, με τα μέσα που διαθέτει, τέλος στην πολιτική της λιτότητας, που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρώπη, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και απειλώντας την παγκόσμια οικονομία.
Τα «όπλα», που διαθέτει ο Ντόναλντ Τράμπ, είναι πολλά. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε, πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσαν ισχυρές απώλειες μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, αντικατοπτρίζοντας τους φόβους και τις δυσκολίες γύρω από την άντληση κεφαλαίων και την αβεβαιότητα, σχετικά με τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις, που έχουν, τόσο η «Deutsche Bank», όσο και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με τις ΗΠΑ.
Οι μετοχές της «Deutsche Bank» υποχώρησαν την πρώτη ημέρα, που ανακοινώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ περισσότερο από 3%, λόγω των ανησυχιών, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να «πνίξει» την όρεξη των επενδυτών για την υποστήριξη των ζωτικής σημασίας σχεδίων άντλησης κεφαλαίων και των δύο τραπεζών κατά τους προσεχείς μήνες.

Η Γερμανία «τρέμει» με την ιδέα να αναθεωρήσει την θέση της η Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει την διάθεση να τα «βρει» με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν!

Ειδικά για την «Deutsche Bank», οι αναλυτές πιστεύουν, ότι βρίσκεται εν μέσω των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον διακανονισμό ενός προτεινόμενου προστίμου ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, η οποία πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Η νίκη του Τραμπ θα προκαλέσει περισσότερες αμφιβολίες σχετικά με τον χρόνο, που τελικά θα χρειαστεί για την διευθέτηση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ένα άλλο θέμα, για το οποίο η Γερμανία είναι εκτεθειμένη απέναντι στις ΗΠΑ, είναι το σκάνδαλο της VW. Η προεδρία του Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αφήσει να περάσει έτσι!
Να σημειωθεί, πως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τραπεζικός τομέας είναι η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας και μεγάλα πρόστιμα, ή αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ στο πρόστιμο, που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες στην Apple, θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα και θα είχαν μεγάλες επιπτώσεις στην αξιοπιστία και των δύο αυτών τομέων.
Ωστόσο, πέραν της οικονομίας, είναι και το ΝΑΤΟ ένας σοβαρός παράγοντας, που η Γερμανία «τρέμει» στην ιδέα να αναθεωρήσει την θέση της η Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δείξει την διάθεση να τα «βρει» με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χωρίς το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη μπορεί να μείνουν αμυντικά εκτεθειμένες και απροστάτευτες, ενώ, δίχως ισχυρή άμυνα, η άσκηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ περιορισμένη!

Αν συμβεί αυτό, τότε η Γερμανία και οι λοιπές χώρες-μέλη μπορεί να μείνουν αμυντικά εκτεθειμένες και απροστάτευτες, αφού, χωρίς το ΝΑΤΟ, που είναι βασικά οι ΗΠΑ και ακολούθως η Βρετανία, η οποία όμως βρίσκεται, λόγω του Brexit με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, η Γερμανία και οι λοιπές χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ρωσική απειλή και επιθετικότητα.
Χωρίς ισχυρή άμυνα, η άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι περιορισμένη και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Βερολίνο, την στιγμή, που οι Γερμανοί θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στον κόσμο. Αυτή την ώρα ο γερμανικός Στρατός είναι αποδιοργανωμένος και επιχειρησιακά αδύναμος και ανέτοιμος, ενώ ο πανικός φάνηκε από την πρώτη δήλωση της Υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, η οποία χαρακτήρισε την νίκη του Τραμπ «μεγάλο σοκ». Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας εμφανίζεται ως διάδοχος της κ. Μέρκελ και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε Πρόεδρο των ΗΠΑ, προκαλεί, λοιπόν, ένονες αναταράξεις στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία, που φιλοδοξεί να έχει ρόλο ηγεμόνα, είναι αυτή με το μεγαλύτερο πρόβλημα, απέναντι σε έναν Αμερικανό Πρόεδρο, που είναι απρόβλεπτος, αφού είχε προβεί προεκλογικά σε ακραίες εξαγγελίες και δεν έχει δώσει ακόμη σαφή δείγματα γραφής, που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν αυτούς, που αγωνιούν για το τι πρόκειται τελικά να κάνει στο διάστημα της προεδρικής του θητείας.