– Θεωρεί την κίνηση της Τουρκίας ως πρόκληση προς την Ορθοδοξία, όχι μόνον για την ιερή περιοχή του Αγίου Όρους, αλλά και για την Πάτμο, την Τήνο και άλλα σημαντικά για τα ιστορικά προσκυνήματά τους ελληνικά νησιά.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου, ανάστατη είναι η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την έκδοση της προκλητικότατης τουρκικής ΝΟΤΑΜ, η οποία περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. Λόγω της ιερότητας της περιοχής για την Ορθοδοξία και λόγω υπάρξεως ρωσικών Μονών και Ρώσων μοναχών, η ρωσική Εκκλησία αλλά και η ρωσική Κοινή Γνώμη εκφράζουν έντονη αντίδραση στην νέα τουρκική προκλητικότητα.AGION OROS1
Συγκεκριμένα, ένα από τα ρωσικά δημοσιεύματα εκκλησιαστικής ιστοσελίδας αναφέρει, ότι το Άγιο Όρος είναι υπό την «υψηλή προστασία» όλων των Ορθοδόξων χωρών, οι οποίες διαθέτουν Μονές και φυσικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, η οποία δεσμεύει από την 1 Ιανουαρίου έως την 31 Δεκεμβρίου 2016 όλες τις πτήσεις αεροσκαφών και σκαφών στην περιοχή του Αγίου Όρους , και σε άλλα μέρη του Αιγαίου στην επικράτεια της Ελλάδος για την εκτέλεση “στρατιωτικών ασκήσεων”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την κίνηση της Τουρκίας ως πρόκληση προς την Ορθοδοξία, όχι μόνον για την ιερή περιοχή του Αγίου Όρους, αλλά και για την Πάτμο, την Τήνο και άλλα σημαντικά για τα προσκυνήματά τους ελληνικά νησιά

Ειδικότερα, η Άγκυρα εξέδωσε τις ΝΟΤΑΜ Α5885 /15, Α5884 / 15 και Α5881 / 15, σύμφωνα με τις οποίες ανακοίνωσε την ολοκληρωτική δέσμευση για ένα έτος, τριών περιοχών του βόρειου, κεντρικού και νότιου τμήματος του Αιγαίου για την διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων.
Οι περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών χωρικών υδάτων, αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας, όπως είναι η χερσόνησος του Άθω, το νησί της Λήμνου, η Σκύρος, η Πάτμος, η Τήνος, ή Μύκονος, και άλλα ελληνικά νησιά.
Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την κίνηση της Τουρκίας ως πρόκληση προς την Ορθοδοξία, όχι μόνον για την ιερή περιοχή του Αγίου Όρους, αλλά και για τα νησιά της Πάτμου, της Τήνου και άλλων σημαντικών για τα προσκυνήματά τους νησιωτικών περιοχών.
Η θέση του ρωσικού Πατριαρχείου στην ιεραρχία της εξουσίας στην Ρωσία είναι σε πολύ υψηλό σημείο και αυτό δύναται να «επηρεάσει» καταστάσεις και πράγματα, στον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, ότι αναμένεται επίσημη ρωσική αντίδραση προς την Άγκυρα για αυτή την κίνησή της, την οποία ανεπίσημοι ρωσικοί κύκλοι την θεωρούν ως την μέγιστη «ιεροσυλία».

“Η ελληνική πλευρά ακυρώνει ως παράνομες τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ στα δύο τρίτα του Αιγαίου και τονίζει, ότι μόνον οι ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες για την έκδοση ανακοινώσεων, που αφορούν το FIR Αθηνών”

Το άρθρο αναφέρει επίσης, “ότι στην Ελλάδα, η ενέργεια της Άγκυρας εκτιμάται ως άκρως προκλητική, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην επικράτειά της.
Οι τουρκικές Αρχές δέσμευσαν περιοχές, που περιλαμβάνουν κοιτάσματα πετρελαίου στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου, ενώ το νησί της Σκύρου αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο Πέλαγος, διαθέτοντας αντιαεροπορικά συστήματα Patriot PAC-3 , και πυραύλους και MM-40 Exocet.
Σε απάντηση, η ελληνική Πολιτική Αεροπορία εξέδωσε με την σειρά της τρεις ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες ακυρώνει ως παράνομες τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ στα δύο τρίτα του Αιγαίου.
Η ελληνική πλευρά, τονίζει, ότι μόνον οι ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες για την έκδοση ανακοινώσεων, που αφορούν την περιοχή πληροφοριών πτήσης Αθηνών (FIR Αθηνών).
Το ζήτημα των «Γκρίζων Ζωνών» είναι ένα μακρόχρονο και άλυτο πρόβλημα των εκρηκτικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, που συχνά οδηγεί σε καταστάσεις κρίσης. Οι πιο σοβαρές κρίσεις κατά τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν το 1987 και το 1996”.

“Η Ρωσική Ομοσπονδία υπερασπίζεται την ανάγκη να διατηρηθεί η χερσόνησος αυτή ως αυτόνομη μοναστική κοινότητα, υπό την προστασία όλων των Ορθοδόξων κρατών, που διαθέτουν μοναστήρια στο Άγιον Όρος”

Το δημοσίευμα εξηγεί, ότι οι κρίσεις συνδέονται με τις διαφορές στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφείς τις εδαφικές της διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάας. Το συγκεκριμένο ρωσικό δημοσίευμα τονίζει τα εξής:
“Η μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, που βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθω, τον Νοέμβριο του 1912 απελευθερώθηκε από τα ελληνικά στρατεύματα, που κατανίκησαν αυτά της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Λόγω του γεγονότος, ότι η ρωσική μονή του Αγίου Όρους ευρίσκονταν σε δυσχερή θέση, η Κυβέρνηση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στα τέλη του 1916, αποφάσισε να αποστείλει στο Άγιο Όρος ρωσικά στρατεύματα για την προστασία της ρωσικής Μονής Svjatogorsk .
Η Ρωσική Ομοσπονδία υπερασπίζεται την ανάγκη να διατηρηθεί η χερσόνησος αυτή ως αυτόνομη μοναστική κοινότητα, υπό την προστασία όλων των Ορθοδόξων κρατών, που διαθέτουν μοναστήρια στο Άγιον Όρος (Ρωσία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία).

“Μέσα στα ρωσικά «ενδιαφέροντα», που υπάρχουν στην Ελλάδα, σημαντική θέση κατέχει το Άγιο Όρος, που οι Τούρκοι το έχουν βάλει στο «μάτι»”

Το γεγονός, ότι το νομικό καθεστώς, εδώ και τόσα χρόνια, είναι ελλιπές, έδωσε το έναυσμα στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει νομικό «πάτημα» για να αμφισβητήσει την νομιμότητα της εν λόγω μοναστικής κοινότητας, μιας περιοχής, η οποία αποτελεί μια ιερή περιοχή για όλους τους Ορθοδόξους.
Δεδομένης της πρόσφατης επιπλοκής των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία ενεργούσε πάντοτε υπέρ της ελληνικών θέσεων, η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διαμάχης σχετικά με την «γκρίζες ζώνες», είναι μια άμεση απειλή για το Άγιο Όρος, και ιδίως, για το ρωσικό μοναστήρι”.
“Η ρωσική Μονή, σε περίπτωση επιδείνωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, μπορεί να αποτελέσει την «κόψη του μαχαιριού», ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία”, τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα.
Όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, μέσα στα ρωσικά «ενδιαφέροντα», που υπάρχουν στην Ελλάδα, σημαντική θέση κατέχει το Άγιο Όρος, το οποίο, όπως εκτιμούν και προειδοποιούν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι το έχουν βάλει στο
«μάτι».

“Η έκδοση τουρκικών ΝΟΤΑΜ, που περιλαμβάνουν την Χερσόνησο του Άθω και φυσικά το Άγιο Όρος, ανήκει στην γενικότερη στρατηγική της Άγκυρας, που αποβλέπει και στην δημιουργία μια «ανεξάρτητης δυτικής Θράκης», την οποία, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν να υλοποιηθεί οι Ρώσοι”

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αντίδραση του Κρεμλίνου στις τουρκικές προκλήσεις επάνω από το Άγιο Όρος, θα είναι «καταιγιστικού χαρακτήρα» και θα σημάνουν ευθεία στρατιωτική σύγκρουση, καθώς, σε οποιαδήποτε περίπτωση επιχειρήσουν να προσβάλουν οι Τούρκοι το Άγιο Όρος, θα βρεθούν απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους.
Κατά τους ίδιους αναλυτές, η έκδοση τουρκικών ΝΟΤΑΜ, που περιλαμβάνουν την Χερσόνησο του Άθω και φυσικά το Άγιο Όρος, ανήκει στην γενικότερη στρατηγική της Άγκυρας, που αποβλέπει και στην δημιουργία μια «ανεξάρτητης δυτικής Θράκης», την οποία, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν να υλοποιηθεί οι Ρώσοι. Δεν είναι, άλλωστε,τυχαίο, ότι από τουρκικής πλευράς υλοποιήθηκε η ενίσχυση με νέα οπλικά συστήματα της τουρκικής στρατιάς της Ανατολικής Θράκης, η οποία, όμως, είναι στοχοποιημένη από ρωσικούς πυραύλους στο σύνολο της.
Οι αναλυτές επισημαίνουν, ότι η εγκατάσταση στην Κριμαία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Iskander-M με βαλλιστικούς πυραύλους και με βεληνεκές άνω των 2000 χιλιομέτρων, μπορούν να εξαϋλώσουν τα πάντα σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ