Και σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η ομιλία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζας Μέϊ, όπου προανήγγειλε “σκληρό” Brexit !
-Ικανοποίηση εκφράζει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ με προβληματισμό και σκληρή κριτική σχολιάζουν τις εξαγγελίες της Ευρωπαίοι πολιτικοί!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μ. Βρετανίας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, πυροδότησε η πρώτη μεγάλη και αναλυτική ομιλία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζας Μέϊ, επί των σχεδίων της για την αποχώρηση της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όποιοι εστίασαν στα σημεία εκείνα, όπου η κ. Μέϊ μίλησε ξεκάθαρα για «σκληρό» Brexit, συνειδητοποίησαν, ότι η βρετανική Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλοιώσει την ψήφο του λαού, που εκπροσωπεί και ο οποίος, τον περασμένο Ιούνιο, επέλεξε το «διαζύγιο» από την Ε.Ε. με ποσοστό 52%.
Όσοι πάλι εστίασαν στις ασάφειες, διέκριναν περιθώρια συμβιβασμών, εκφράζοντας επιφυλάξεις, ότι τελικά οι διαδικασίες για το Brexit θα εξελιχθούν με γρήγορο ρυθμό ή ότι θα ξεκινήσουν καν τον ερχόμενο Μάρτιο, εφ’ όσον εκκρεμούν ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι π.χ. η δικαστική διαμάχη, για το εάν η βρετανική Κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας αποχωρισμού, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Συνεπώς, με την βαρυσήμαντη ομιλία της την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, η Τερέζα Μέϊ προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα, τόσο στους ηγετικούς κύκλους της ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ντόναλντ Τραμπ: “Θα προσπαθήσουμε πολύ να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας, γρήγορα και όπως πρέπει, ώστε να αποβεί επωφελής και για τις δύο πλευρές”!

Είναι αυτονόητο, ότι ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής πανηγυρίζει για το Brexit, τρίβοντας τα χέρια του ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και με την υστεροβουλία, ότι θα συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τους Βρετανούς, επιβάλοντας τους δικούς του όρους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα, ότι «το Brexit είναι ένα σπουδαίο γεγονός και θα αποδειχθεί κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Η Βρετανία τα πηγαίνει θαυμάσια μετά από το δημοψήφισμα και την απόφαση για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας πούμε, το γεγονός, ότι η βρετανική λίρα έχει πέσει, είναι πολύ θετικό. Διότι οι επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν απίστευτα σε πολλά σημεία της Βρετανίας. Θα προσπαθήσουμε πολύ να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας γρήγορα και όπως πρέπει, ώστε να αποβεί επωφελής και για τις δύο πλευρές. Θα συναντήσω σύντομα την κ. Μέϊ. Εκείνη ζητά την συνάντηση και θα την δω αμέσως, μόλις εγκατασταθώ στον Λευκό Οίκο. Θα κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Γκι Φερχόφσταντ: “Η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας για το τι θα γίνει με τους Βρετανούς, που ζουν στην Ε.Ε. και το αντίστροφο, προκαλεί αναστάτωση στην ζωή πολλών ανθρώπων”!

Στην Ευρώπη, ωστόσο, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, ήταν ιδιαίτερα καυστικός, γράφοντας σε διαδοχικά tweets, ότι «η Βρετανία επέλεξε ένα σκληρό Brexit. Καλοδεχούμενη η ευκρίνεια της Μέϊ, αλλά η εποχή, που το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιρνε από εμάς ό,τι ήθελε, αντιμετωπίζοντας “αλα καρτ” την Ευρώπη, έχει τελειώσει. Το να απειλεί η Τερέζα Μέϊ, ότι η Βρετανία θα μετατραπεί σε έναν απορυθμισμένο φορολογικό παράδεισο, μόνο να βλάψει μπορεί τον βρετανικό λαό και είναι μια μη εποικοδομητική διαπραγματευτική τακτική. Η κ. Μέϊ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες του 48% των Βρετανών, που ψήφισαν εναντίον του Brexit. Η τρέχουσα έλλειψη σαφήνειας για το τι θα γίνει με τους Βρετανούς, που ζουν στην Ε.Ε. και το αντίστροφο, προκαλεί αναστάτωση στην ζωή πολλών ανθρώπων».
Εξάλλου, ο Φόλκερ Τρέϊερ, εκπροσωπώντας το γερμανικό βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο, επεσήμανε, ότι «με ένα σκληρό Brexit η Βρετανία αποχωρεί από την Κοινή Αγορά και την τελωνειακή ένωση, κάτι που θα επιφέρρει σημαντικές ζημίες στους επιχειρηματικούς δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι, λόγω του Brexit, περιορίζεται η ανάπτυξη και στις δύο όχθες της Μάγχης. Αλλά η ζημιά στην Βρετανία θα είναι μεγαλύτερη, καθώς επελέγη η τακτική του να γίνει λιγότερο ελκυστική από οικονομικής άποψης».

Αλαίν Λαμασούρ, Γάλλος Κεντροδεξιός βουλευτής: “Το συμφέρον της Βρετανίας είναι οι 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και όχι μόνον τα 65 εκατομμύρια καταναλωτών της εγχώριας αγοράς της”!

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γάλλος Κεντροδεξιός βουλευτής, Αλαίν Λαμασούρ, σχολίασε, ότι «είναι σαφές, πως το συμφέρον της Βρετανίας είναι οι 500 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και όχι μόνον τα 65 εκατομμύρια καταναλωτών της εγχώριας αγοράς της. Όταν η κ. Μέϊ θα διαπραγματεύεται, π.χ. με την Κίνα, το μόνο, που θα μπορέσει να προσφέρει θα είναι αυτοί οι 65 εκατομμύρια καταναλωτές στην χώρα της. Από οικονομικής και επιχειρηματικής άποψης, αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία».
Ανάμεσα σε πολλά άλλα, η Τερέζα Μέϊ δεσμεύτηκε, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περιορίσει την μετανάστευση, ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει εμπορικές συμφωνίες, που θα παρέχουν στις επιχειρήσεις της την μέγιστη δυνατή πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Επ’ αυτού, όμως, ο βουλευτής Γιάν Άλμπρεχτ, μέλος του γερμανικού κόμματος των “Πράσινων”, δήλωσε, ότι «με αυτά, που λέει η κ. Μέϊ, κοροϊδεύει τους Βρετανούς πολίτες».

Σιλβί Γκουλάρ, Γαλλίδα βουλευτής: “Το σχέδιο της κ. Μέϊ να μειώσει την φορολόγηση των ξένων επιχειρήσεων στην Βρετανία, είναι μια μορφή εκβιασμού”!

Ο ίδιος θεωρεί, ότι η επιδίωξη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού να αποσπάσει τα μέγιστα οφέλη, χωρίς να παραχωρήσει τίποτα ουσιαστικό στην Ευρώπη, ως αντάλλαγμα του διαζυγίου, είναι κάτι εντελώς ανέφικτο και απολύτως επιζήμιο για τους Βρετανούς.
Η Γαλλίδα φιλελεύθερη βουλευτής, Σιλβί Γκουλάρ, θεωρεί, ότι στην ομιλία της η κ. Μέϊ απέφυγε να αναφερθεί, στο πώς η Βρετανία θα διαχειριστεί την αποζημίωση των 61 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα κληθεί να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον «λογαριασμό», που έχει βγάλει ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπεύθυνος διαπραγμάτευσης του Brexit εκ μέρους της Ε.Ε. Η κ. Γκουλάρ πιστεύει, επίσης, ότι το σχέδιο της κ. Μέϊ να μειώσει την φορολόγηση των ξένων επιχειρήσεων στην Βρετανία, είναι μια μορφή εκβιασμού. Και η ίδια λέει σχετικά, ότι «η Βρετανία, εξ όσων γνωρίζω, παραμένει μέλος του ΟΟΣΑ ( του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και είναι υποχρεωμένη να μην ευνοεί την φοροδιαφυγή. Το να εκβιάζεις τους εταίρους σου, δεν είναι ποτέ κάτι καλό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ