– Ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τομέας του τουρισμού, των μεταφορών και των αεροπορικών εταιρειών, ενώ άνοδο σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Επιμέλεια: Ευθύμιο Χατζηϊωάννου.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, νευρικά και με έντονες εναλλαγές προσήμων κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου», σηματοδοτώντας, ότι επίκειται πόλεμος. Ο κλάδος, που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, είναι αυτός του τουρισμού και των διεθνών συγκοινωνιών-μεταφορών, με τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχείων να παρουσιάζουν κάθετη πτώση. Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται τα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο και τις εταιρείες όπλων να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας, που πυροδοτούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η επενδυτική κοινότητα στρέφεται σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,8%, και τώρα κινείται κατά 0,13% υψηλότερα. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,19%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 0,18%. Το γαλλικό Χρηματιστήριο κινείται με συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,14%.

Ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τομέας του τουρισμού, των μεταφορών και των αεροπορικών εταιρειών

Ο τομέας του τουρισμού δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, που προκλήθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και είχαν ως στόχο εστιατόρια, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και έναν συναυλιακό χώρο στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 0,8% στις 4,791.91 μονάδες. Την πτώση πυροδοτεί η διολίσθηση κατά 5,8% της AccorHotels AC. Να σημειωθεί, ότι στον όμιλο περιλαμβάνεται και το εμπορικό σήμα της Ibis.
Στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, η Air France-KLM SA χάνει -6,11% και η Aeroports de Paris SA -5,49%, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Charles de Gaulle.
Η Grupo Eurotunnel, ο διαχειριστής της σήραγγας μεταφοράς από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Γαλλία, καταγράφει πτώση 3%.euro-nea
«Αν υπάρχει κάτι, που μπορεί να ταρακουνήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είναι σίγουρα οι ανησυχίες για την ασφάλεια και οι γεωλογικές συνθήκες. Ειδικά μετά από τα τρομερά γεγονότα στο Παρίσι, αυτή η εξίσωση έχει γίνει πολύ πιο χειρότερη», δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο AvaTrade.
Μεταξύ άλλων μετοχών αεροπορικών εταιρειών, η British Airways μητρική της International Consolidated Airlines Group SA υποχωρεί κατά -2.45%.
Η Ryanair Holdings PLC χάνει 3%. Η Deutsche Lufthansa AG σημειώνει πτώση 2,48% λόγω και των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα μέλη πληρώματος.

Πτωτικά κινούνται τα ασιατικά Χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν τα ασιατικά Χρηματιστήρια στην συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έπληξαν το επενδυτικό κλίμα. Η αγορά στο Τόκιο διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω της μίας εβδομάδας, ενώ στην Σαγκάη οι δείκτες ανέκαμψαν μετά την πτώση της Παρασκευής.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των εξαγωγέων, των αεροπορικών εταιρειών και των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Στο ταμπλό, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1% στις 19.393,69 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Νοεμβρίου. Με πτώση 0,9% στις 1.571,53 μονάδες έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενώ ο JPX-Nikkei Index 400 υποχώρησε επίσης 0,9% στις 14.158,28 μονάδες. Στην Σαγκάη, ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,73%.
Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, ενισχύθηκε κατά 0,2% στην αγορά συναλλάγματος του Χονγκ Κονγκ. Οι Υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρότειναν την ένταξη του γιουάν σε ένα καλάθι αποθεματικών νομισμάτων, μία κίνηση, που θα απέφερε επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε κινεζικά στοιχεία ενεργητικού την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα Standard Chartered.

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται σταθεροποιητικά στο 7,39%, σχεδόν αμετάβλητο από το τελευταίο κλείσιμο.
Το 5ετές ομόλογο βρίσκεται στο 6,91% ενώ η 2ετία εμφανίζει απόδοση 6,58% καταγράφοντας πτώση 5 μονάδων βάσης από 6,52%.
Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,55% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,25%.

Ανοδική πορεία σημειώνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Γαλλία άρχισε να ενισχύει την συνδρομή της κατά του ISIS στην Συρία. Αυτό οδήγησε σε μικρή μόνο άνοδο τις τιμές, αποτρέποντας την διατήρηση της πτωτικής δυναμικής, σχολιάζει ο Ντανιελ Ανγκ από την εταιρία Phillip Futures στην Σιγκαπούρη.
Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν, ότι οι πιέσεις στα εμπορεύματα αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η υπερβάλουσα προσφορά επηρεάζει αρνητικά τις τιμές.
Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, κινούνται στα στα 41,29 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,35% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλείσιματός τους. Το πετρέλαιο μπρεντ κινούνταν στα 44,64 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 17 σεντς.
Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% από τον περσινό Ιούνιο, καθώς η υψηλή παραγωγή και τα αποθέματα συνέπεσαν με την οικονομική επιβράδυνση στην Ασία.

Ενισχύεται ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα 1,091 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,99%.

Πτώση σημειώνει το ευρώ στην ισοτιμία του με τα άλλα νομίσματα

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,26% και διαμορφώνεται στα 1,0740 δολάρια.
Η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται στα 131,945 γεν, στο 0,7070 με την αγγλική στερλίνα και στο 1,0813 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,38% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,857 γεν.
Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5191 με την στερλίνα και στο 1,0068 με το ελβετικό φράγκο.