Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έντονα αντέδρασαν, τόσο η Κυπριακή Κυβέρνησης, όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα από την εντελώς προκλητική δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη κ. Κόνινγκ, ο οποίος φερεται να είπε, ότι, «το κυπριακό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κυρίως».KIPROS
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού μίλησε για απαράδεκτη δήλωση, τόνισε : «Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν προβλήματα στον εν εξελίξει διάλογο και σε μεγάλο βαθμό είναι τέτοιες δηλώσεις, που για χρόνια εμποδίζουν την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό».
Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν υποβάλει νότα διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον, διότι ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόταν σε προσωπικές του θέσεις, αλλά το θέμα θα «συζητηθεί» με την αμερικανική Κυβέρνηση.
«Μνημείο θρασύτητας και πρόκλησης» προς τον Κυπριακό λαό, το διεθνές δίκαιο και τα επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου την δήλωση του Αμερικάνου Πρέσβη.
«Ο κ. Κόνινγκ, μετά και τις απαράδεκτες και ανιστόρητες αναφορές του, είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει άμεσα την ανάκλησή του».

Η στάση του Αμερικανού διπλωμάτη είναι εντελώς αψυχολόγητη και προκαλεί παντοιοτρόπως την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στις επικείμενες συνομιλίες

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Χρυσός Τουλούπης, ενώ όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, η στάση του Αμερικανού διπλωμάτη είναι εντελώς αψυχολόγητη και προκαλεί παντοιοτρόπως την ελληνοκυπριακή πλευρά, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στις επικείμενες συνομιλίες. Οι ίδιοι αναλυτές πιστεύουν, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου φαίνεται να «ενόχλησε» τους Αμερικανούς, λόγω των σχέσεων και των επαφών του με την Μόσχα, αλλά η στάση του Αμερικανού διπλωμάτη είναι εντελώς απαράδεκτη, επειδή προκαλεί τον Ελληνισμό, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τους Τούρκους, το 1974 και όλα αυτά τα χρόνια, που παλεύει για την επιβίωση του.
Και ειδικά τώρα, που οι Τούρκοι καθώς διαφαίνεται, ετοιμάζουν νέο γύρο προκλήσεων και αντιπαραθέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς απαιτούν συνιδιοκτησία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ οφείλουν να αντιληφθούν άμεσα, ότι η στάση τους θα είναι καταλυτική το επόμενο διάστημα και ότι ο Ελληνισμός δεν ανέχεται πλέον τέτοιες συμπεριφορές από κανέναν.