-Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Βουκουρεστίου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τις αντιδράσεις του Σέρβου Υπουργου Εξωτερικών κ.Ντάτσιτς, προκάλεσε η δήλωση του Ρουμάνου Πρωθυπουργού Βίκτωρ Πόντα, ότι η χώρα του ενδέχεται να αναγνωρίσει κοσοβαρική ανεξαρτησία. SKOPIAΤην δήλωση αυτή έκανε ο κ. Πόντα, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΝΑ Ευρώπης στα Τίρανα.
“Η Ρουμανία, το 2008, αποφάσισε να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Οι Κυβερνήσεις άλλαξαν και ενδεχομένως να ληφθεί μια νέα απόφαση για αναγνώριση του Κοσόβου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, προσθέτοντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους για αναθεώρηση της απόφασης της χώρας του, είναι το γεγονός, ότι Βελιγράδι και Πρίστινα διεξάγουν επιτυχώς τον διάλογο υπό την αιγίδα των Βρυξελλών.

Εάν υλοποιηθεί η ρουμανική αναγνώριση της κοσοβαρικής ανεξαρτησίας, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις Σερβίας-Ρουμανίας

Αντιδρωντας στις δηλώσεις αυτές ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ότι η Σερβική πλευρά θα συνομιλήσει με τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης της κοσοβαρικής ανεξαρτησίας από το Βουκουρέστι, υπονοώντας, ότι, εάν τελικά υλοποιηθεί η αναγνώριση της κοσοβαρικής ανεξαρτησίας, αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις Σερβίας-Ρουμανίας.
Μάλιστα, από έγκυρους αναλυτές εκφράζεται η εκτίμηση, ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει και νέες αναγνωρίσεις.
Μάλιστα, ο Γιόβαν Ίλιτς, μέλος του Φόρουμ Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κινήματος Σερβίας, υπενθυμίζει, ότι ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο προ της ανάδειξης του στην ηγεσία της χώρας, επισημαίνοντας τότε, ότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει, σε σχέση με το 2008.

Η αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσυφοπεδίου, εκ μέρους κάποιων χωρών μπορεί να τους γίνει “μπούμερανγκ”

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολο να ληφθεί, καθώς η Ρουμανία έχει πρόβλημα με την δική της ουγγρική μειονότητα, ενώ ταυτόχρονα, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα και στις σχέσεις με την Σερβία, με την οποία το Βουκουρέστι διατηρεί σταθερά καλές σχέσεις.
Κατά τους διεθνείς αναλυτές, το Βελιγράδι σίγουρα θα νοιώθει πιο αδύναμο μετά από τέτοιες αναγνωρίσεις, αλλά και όσες χώρες προτίθενται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, θα πρέπει να μην ξεχνούν, ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί τελικά σε βάρος τους, επειδή θα αναζωπυρωθούν οι αποσχιστικές βλέψεις των εθνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων, που ζουν στα εδάφη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ