-Προβλέπει, ότι η Συμφωνία αυτή θα αποτύχει, επειδή δεν θα υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις της, ενω καλεί τους Τούρκους, που ζουν στην Αυστρία, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην μεταφέρουν εκεί τις διενέξεις, που υπαρχουν στην πατρίδα τους!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έντονη κριτική στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για την πρόθεσή της να εμμείνει στην Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, ασκεί σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich» ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Στην συνέντευξή του αυτή, που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Βερολίνο, ο ίδιος επαναλαμβάνει την θέση του, να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ενώ έθεσε και πάλι «βέτο» στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων.
«Θεωρώ προβληματικό, εάν κάποιος, λόγω αυτής της Συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, συμπληρώνοντας, ότι, «ως Ε.Ε. δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό, και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

«Η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτύχει, επειδή οι τρεις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Τουρκία το προσφυγικό ρεύμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν»

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει στην συνέντευξή του, πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά, ήδη πριν την σύναψή της και εκτιμά, πως η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό θα αποτύχει, επειδή, όπως τονίζει, οι τρεις προϋποθέσεις για να σταματήσει η Τουρκία το προσφυγικό ρεύμα, δηλαδή η απελευθέρωση της βίζας, η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η οικονομική βοήθεια δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.
«Δεν συμφωνώ να υπάρξει παραχώρηση απέναντι στην Τουρκία στις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας ή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ, όπως παρατηρεί, «η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους και άρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν μπορεί να κρατήσει».

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ καλεί τους Τούρκους, που ζουν στην Αυστρία, σε αυτοσυγκράτηση και επισημαίνει, ότι ο ίδιος αναμένει από τον καθένα, που ζει στην Αυστρία, να μην μεταφέρει εκεί εξωτερικές διενέξεις!

Στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας αναφέρει, πως συντάσσεται με την άποψη του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Καγκελάριου, Κρίστιαν Κερν, που υποστηρίζει μία ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ήταν ουτοπική. Επισημαίνει, ακόμη, ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο από τις αξίες της Ε.Ε. και ότι μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι, που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες και τις αρχές της Ε.Ε..
Επίσης, αναφερόμενος στο γεγονός, ότι δημοσιεύτηκαν σε τουρκικές εφημερίδες, προσκείμενες στον Ερντογάν, κάποιες λίστες ονομάτων, με φερόμενους οπαδούς του Γκιουλέν στην Βιέννη, στέλνει σαφή προειδοποίηση στους Τούρκους, που ζουν στην Αυστρία, πως δεν θα επιτραπεί ένα «κυνήγι μαγισσών» στην χώρα. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο ίδιος αναμένει από τον καθένα, που ζει στην Αυστρία, να μην μεταφέρει εκεί εξωτερικές διενέξεις, και καλεί επειγόντως σε αυτοσυγκράτηση.

austria