-Με αντίμετρα απειλούν οι Βούλγαροι, που θα πλήξουν σοβαρά τον ελληνικό τουρισμό.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον τους εκφράζουν 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην γειτονική Βουλγαρία, εξαιτίας της διάταξης, που προβλέπει, ότι, όποια επιχείρηση αγοράσει προϊόντα ή προμηθευτεί καύσιμα ή πρώτες ύλες από την βουλγαρική αγορά, θα πρέπει να καταβάλλει φόρο 26% επί της δαπάνης. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε φορά που οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταφέρουν εμπόρευμα στην Ελλάδα, θα πρέπει να δεσμεύουν τον φόρο, που αναλογεί στις συναλλαγές τους για διάστημα τριών μηνών.
Για παράδειγμα, σε εμπόρευμα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, η Εφορία υποχρεούται να δεσμεύσει από τον επιχειρηματία 260.000 ευρώ, στερώντας του έτσι την ρευστότητα, που, η αγορά σήμερα χρειάζεται, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες.
Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των Βουλγάρων, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μας, βασιζόμενοι σε παράγοντες της αγοράς, με δραστηριότητα στη γειτονική χώρα. Τώρα οι Βούλγαροι με την σειρά τους απειλούν την Ελλάδα με «αντίμετρα», όπως αύξηση των διοδίων ακόμα και στα 50 ευρώ, προκειμένου να «πλήξουν» τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και επιβολή φόρου 30% στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία απασχολούν 20.000 εργαζόμενους, ενώ οι διμερείς συναλλαγές των δύο χωρών ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, κ. Χρήστος Καζαντζής σε Έλληνες δημοσιογράφους, «η απειλή αυτή έρχεται λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τους Βουλγάρους. Ιδιαίτερα, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, την χώρα μας επισκέπτεται μεγάλος αριθμός Βουλγάρων για θρησκευτικούς λόγους και κυρίως για να γιορτάσουν (με το παλαιό ημερολόγιο) τον Άγιο Γεώργιο».
Αναφερόμενος στις ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην βουλγαρική αγορά ο κ. Καζαντζής αναφέρει, ότι «Πρόκειται για αξιόλογες εταιρείες, που εδώ και 15 χρόνια έχουν καταφέρει να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην γείτονα χώρα, ενώ οι περισσότερες απ΄ αυτές εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα».
Αξίζει μάλιστα ν΄ αναφερθεί, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία συντηρούν 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι διμερείς συναλλαγές των δύο χωρών ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η Βουλγαρία αποτελεί τον τέταρτο κατά σειρά, εμπορικό εταίρο της χώρας μας, ενώ η Ελλάδα είναι για την γειτονική χώρα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Σε επίπεδο ελληνικών εξαγωγών, η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας και συγκεκριμένα τον τέταρτο κατά σειρά, μετά την Τουρκία, την Ιταλία και την Γερμανία. Συγκεκριμένα πέρυσι εξήχθησαν προς την γείτονα χώρα, ελληνικά προϊόντα αξίας 1,339 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι προϊόντων αξίας 1,396 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013. Η Ελλάδα, εξάλλου, για την γειτονική χώρα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός μετά την Τουρκία. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου οι αφίξεις από Βουλγαρία ανήλθαν σε 169.077, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13%, ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, για κάθε τουρίστα Έλληνα, που επισκέπτεται την Βουλγαρία, την χώρα μας επισκέπτονται 8 Βούλγαροι, προκειμένου να κάνουν τις διακοπές τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τις συναλλαγές μας με την Βουλγαρία, ο φόρος 26% πλήττει επίσης και τις συναλλαγές μας με πολλές άλλες χώρες, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία το Λουξεμβούργο, τη Σαουδική Αραβία, την Ανδόρα, την Αλβανία, το Γιβραλτάρ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ΠΓΔΜ.