– Υπήρξε συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα και το σχετικό πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Βουλή την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επετεύχθη χθες τα ξημερώματα, μετά από πολυήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε, ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατέθηκε στην Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Ξεκινούν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ

Επίσης θα υπάρξει ενημέρωση του Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Παράλληλα, από αύριο, Πέμπτη, αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Την Παρασκευή, θα βγάλει το Euroworking Group θετική εισήγηση προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι επόμενες κινήσεις και τα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπονται ως εξής:
– Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο παλαιό, περί προστασίας της πρώτης κατοικίας και όλα τα άλλα, που προβλέπει, θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
– Tο Euroworking Group απλώς θα ενημερωθεί για την επίτευξη της συμφωνίας και ένα δεύτερο Euroworking Group, που θα γίνει την Παρασκευή, θα βγάλει θετική εισήγηση προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.euro-nea
– Δεν είναι ξεκάθαρο, ποτέ θα συνεδριάσει ο ΕSΜ για την εκταμίευση των 10 δισεκατομμυρίων, διότι θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες
– Σήμερα, Τετάρτη, ξεκινούν με το κουαρτέτο οι συζητήσεις για την δεύτερη λίστα, που συνδέεται με το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
– Τον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για το ποια δάνεια θα πωλούνται σε ξένα funds.
Σημειώνεται, ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ποια δάνεια θα δίνονται στα funds. Δηλαδή, αν θα είναι μόνο επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά
Για επιχειρηματικά δάνεια, που θα δίνονται σε funds, θα υπάρχει ως κριτήριο το ύψος τους, άλλα και από ποιόν κλάδο της οικονομίας θα είναι.